«Ή καλύπτετε την απόκλιση από τους στόχους ή φεύγετε από το ευρώ».

Η πιεστική αυτή απειλή διατυπώθηκε προς την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, μέσα σε εντεινόμενο κλίμα δυσπιστίας για τη διάθεση της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής των των Βρυξελλών.

Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, υπό την μορφή δημόσιων δηλώσεων από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλου με τον ευρωπαίο επίτροπο κ. Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία μεταφέρθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης η πίεση που ασκείται από την γερμανική κυβέρνηση (κατά κύριο λόγο) για την επίδειξη έμπρακτης αποφασιστικότητας από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη θέση της χώρας στην σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Οι εξελίξεις θα συζητηθούν το απόγευμα της Δευτέρας στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο για την επιβολή του έκτακτου τέλους θα έλθει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα προηγηθεί του νομοσχεδίου περί διαρθωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που ανακοινώθηκε για την επιβολή έκτακτου τέλους ακινήτων είχε συζητηθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο, όμως είχε αποφευχθεί η επιβολή του. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι κατά τη συζήτηση εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το μέτρο μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να φέρει έσοδα της τάξεως των 7,5 – 8 δισ. ευρώ, οπότε σε κάθε περίπτωση να καλύψει την τρύπα που έχει προκύψει στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011.

Πέραν αυτού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτός ο πολιτικός χειρισμός της επίσπευσης της διαδικασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα διευρυμένης πλειοψηφίας.