Με την ανάθεση αρμοδιοτήτων υπερσυντονιστή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, βάσει των νέων δεδομένων που δημιουργεί η συμφωνία των Βρυξελλών της προηγούμενης Πέμπτης. Οι εκκρεμότητες του πρόσφατου διαστήματος, με κυριότερη την υστέρηση εσόδων και τη διατήρηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, εξακολουθούν να δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν: «Οι δεσμεύσεις παραμένουν, οι δανειστές θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν ακόμη πιο πιεστικά και οι ευνοϊκότεροι όροι χρηματοδότησης σημαίνουν μεγαλύτερες υποχρεώσεις».

Οι σπατάλες του Δημοσίου

Το κρισιμότερο πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση με τα νέα δεδομένα είναι, όπως ομολογούν υπουργοί και υφυπουργοί, η διάθεση και η ικανότητά της να παρέμβει στο Δημόσιο και να περιστείλει τις δαπάνες του, στην ουσία:

να συγκρουστεί με μεγάλο τμήμα εκλογικής «πελατείας». Οι επισημάνσεις της τρόικας για τη μη περαιτέρω δυνατότητα επιβάρυνσης μισθών και συντάξεων είναι γνωστές. Με βάση αυτά, κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του Πρωθυπουργού, τονίζουν: «Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα,υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν και θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου» . Η προσπάθεια σε αυτό το πεδίο ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ακολουθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενέργεια.

Επιτηρητής των υπουργών

Εν όψει αυτών δρομολογείται μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία της κυβέρνησης με την εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει πλέον ενεργό ρόλο στον έλεγχο όλων των κανονιστικών πράξεων κάθε υπουργείου, οι οποίες παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα. Η σχετική αρμοδιότητα υπό κανονικές συνθήκες ανήκει αποκλειστικά στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ.Λύτρα και με δική του απόφαση, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρω θυπουργό και τον κ. Βενιζέλο, εκχωρείται στον υπουργό Οικονομικών. Κατά τον τρόπο αυτόν ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει πλέον de jure και de facto τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που παράγουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση και τον συντονισμό δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών. Πρόκειται για πρωτοβουλία του κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Γ. Παπανδρέου , και τα αποτελέσματά της αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αποσαφήνιση θέσεων

Σε διαφορετικό επίπεδο, οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, σύμφωνα με όσα αφήνουν να εννοηθεί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα έχουν κατ΄ αρχάς πολιτικό χαρακτήρα και θα στραφούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία τις τελευταίες ημέρες υπέστη αλλεπάλληλα βραχυκυκλώματα. Ηδη με την επιστροφή από τις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολές να υπάρξουν συνεννοήσεις και συνεργασίες ώστε να κλείσουν ενδοκυβερνητικά μέτωπα, όπως αυτό μεταξύ των κκ. Δ. Ρέππα και Ι. Ραγκούση με αφορμή τις άδειες των ταξί. Βασικό στοιχείο των οδηγιών που έχουν δοθεί είναι η πλήρης αποσαφήνιση από κάθε υπουργό του περιεχομένου των πρωτοβουλιών του και η εξήγησή του στους βουλευτές, ώστε να προχωρεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η ψήφιση και να ξεκινά η υλοποίηση.

Νέα δανειακή σύμβαση

Με βάση αυτά, ο κ. Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές στις συνομιλίες του με υπουργούς και συνεργάτες του ότι δεν επιθυμεί καμία αναστολή ή αναβολή δρομολογημένων πρωτοβουλιών. Βασικός στόχος παραμένει να έχει προχωρήσει το νομοθετικό έργο εντός του καλοκαιριού, να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση νομοσχεδίων που ανοίγουν μέτωπα, όπως αυτό του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και να έχει απελευθερωθεί το συντομότερο δυνατόν το πεδίο για δύο βασικές προτεραιότητες: την κατάρτιση, συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης βάσει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, καθώς και την προετοιμασία για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων με θέμα τις θεσμικές αλλαγές, πιθανότατα εντός του φθινοπώρου. Η νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να έλθει προς ψήφιση μόλις θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές της λεπτομέρειες.

Η ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΠαΣοΚ σημειώνουν ότι εν όψει της διαδικασίας αυτής θα δημιουργηθεί και το πλαίσιο για τη νέα σύγκρουση με τη ΝΔ και τον κ. Αντ. Σαμαρά προσωπικά. Οπως λένε πλέον κατηγορηματικά στην κυβέρνηση, με το αποτέλεσμα της συνόδου κλείνει και όλη η ιστορία της συναίνεσης και αρχίζει η κατά μέτωπο επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε.

Οπως ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου τόνισε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής:«Η ΝΔ έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια και τελικά στην επιτυχία της χώρας και του λαού μας». Η πρώτη ουσιαστική εκδήλωση αυτών των διαθέσεων αναμένεται να εκδηλωθεί την ερχόμενη Τετάρτη κατά την ενημέρωση της Ολομέλειας της Βουλής από τον κ. Παπανδρέου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου, η οποία θα προσλάβει τη μορφή μιας άτυπης προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. Θα έχει προηγηθεί η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠαΣοΚ το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η αίσθηση που κυριαρχεί πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι με τους νέους όρους χρηματοδότησης και τη διαφαινόμενη διέξοδο από την καθοδική περιδίνηση του χρέους ανακτάται και η δυνατότητα πολιτικής πρωτοβουλίας. Το ενδεχόμενο εκλογών λόγω «ατυχήματος» θεωρείται ήδη απομακρυσμένο και η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι, ακόμη και αν ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αποκτά πάντως τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος με τους συνεργάτες του για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ