«Μεγάλη στενοχώρια», επικρατούσε σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Γραφείο, για τη σύλληψη, αλλά και για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον κ. Ντομινίκ Στρος Καν, έλεγε ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτης, σε συνομιλία του που είχε με «Το Βήμα».

Και η «στενοχώρια» αυτή οφείλεται στο γεγονός, όπως εξήγησε ο κ. Ρουμελιώτης, ότι ο κ. Στρος Καν θεωρείται επιτυχημένος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «από τους πλέον επιτυχημένους τα τελευταία 30 χρόνια, αφού κατάφερε να αναδείξει το Ταμείο στην παγκόσμια διεθνή σκηνή σε ζήτημα πρόληψης οικονομικών κρίσεων», όπως είπε.

Στην έδρα του ΔΝΤ πάντως επικρατεί σε πολλούς η άποψη ότι ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του, ότι υπολογίζουν στη δήλωση που έκανε, μετα τη σύλληψή του ότι «δεν είμαι ένοχος» ενώ υπάρχουν πολλοί που ελπίζουν ότι «κατηγορία θα αποδειχθεί σαθρή και θα απορριφθεί στην πράξη», όπως είπε ο κ. Ρουμελιώτης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΝΤ. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι παρά τα όσα συνέβησαν το ΔΝΤ λειτουργεί κανονικά, ο αντικαταστάτης του Αμερικανός κ. Τζον Λίπσκι, ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Στρος και γνώστης των θεμάτων.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις που πιθανόν να υπάρχουν στην Ελλάδα κ. Ρουμελιώτης είπε ότι πιθανόν να υπάρξουν ορισμένες καθυστερήσεις στο λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα», δηλαδή της δανειοδότησης της χώρας μας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «δυσάρεστη». Αρνητικές όμως επιτπώσεις δεν προβλέπεται να υπάρξουν.

Ο κ. Ρουμελιώτης ρωτήθηκε και για την προσωπικότητα του κ. Στρος Καν, με τον οποίο, να σημειωθεί, είχε συχνή συνεργασία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα τον είχε συναντήσει στην Ουάσιγκτον: «Πολύ σημαντική προσωπικότητα, γελαστός, ευχάριστος χαρακτήρα και πρόθυμος να βοηθήσει, όχι μόνον την Ελλάδα αλλά όπου υπήρχε πρόβλημα. Ηταν αποτελεσματικός στη διαχείριση κρίσεων και σας θυμίζω τον ρόλο του στην κρίση του 2008 και 2009».