Τα χνάρια του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή που είχε καταγγείλει τη…διαπλοκή από την ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι, φαίνεται ότι ακολουθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, παρουσία των δυο αντιπροέδρων των κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα, στόχευσε κατά διαφόρων κέντρων, τα οποία δεν κατονόμασε, που μεθοδεύουν εξωθεσμικές λύσεις και υπονομεύουν το έργο του κόμματος.

Παράλληλα, έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν θα δεχθεί συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ, αλλά και συμπράξεις με όσους υποστηρίζουν το μνημόνιο, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν θα συναινέσω σε θεόσταλτες εξωθεσμικές λύσεις».

Η κίνηση του κ. Σαμαρά εξέπληξε πολλούς στην Κ.Ο. της Ν.Δ. που αναρωτήθηκαν το λόγο που τον ώθησε στη συγκεκριμένη ενέργεια και κυρίως γιατί επέλεξε στην παρούσα χρονική στιγμή να επιτεθεί κατά πάντων.

Στην ηγεσία της Ν.Δ. καταφεύγουν επί της ουσίας στις πάντα ασφαλείς, για πολλούς και για διαφόρους λόγους, θεωρίες συνωμοσίας. Εξάλλου, οι θεωρίες συνωμοσίας οδηγούν συχνά σε ένα φαύλο κύκλο –αν, δε, συνδυαστούν μεταξύ τους σχηματίζουν ένα λαβύρινθο χωρίς τέλος, που πολλές φορές, δεν βγάζει, εν τέλει, ιδιαίτερο νόημα. Όμως δεν παύουν να είναι ενδιαφέρουσες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως του κ. Σαμαρά, ο στόχος ήταν σαφής. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλά στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην ηγετική πυραμίδα, υποστηρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση εξωθεσμικών παραγόντων που θέλουν να πλήξουν τη Ν.Δ..
Από την άλλη πλευρά επιμένουν, ότι υπάρχουν «πρόθυμοι» εντός των τειχών του κόμματος, υπονοώντας βουλευτές και τομεάρχες που δεν κατονομάζουν, που συντηρούν την εσωστρέφεια, τροφοδοτώντας τα ΜΜΕ με διαρροές.

Το σκληρό ροκ του Σαμαρά

Η εισήγηση του κ. Σαμαρά, κατά πολλούς σηματοδοτεί μια επιλογή σκλήρυνσης της γραμμής της Ν.Δ. και κυρίως του ιδίου προσωπικά, έναντι όσων τον πιέζουν να «βάλει πλάτη» και να στηρίξει σε δύσκολες αποφάσεις την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί στη Ν.Δ. λέγανε, πως ο κ. Σαμαράς πλέον επιλέγει το σκληρό ροκ έναντι του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, προς τον οποίο και κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση –την πρώτη μετά από 16 μήνες στην προεδρία του κόμματος- για τα λουκέτα στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος στην εισήγησή του έσπευσε να υποστηρίξει ότι κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη Ν.Δ. γιατί όπως ανέφερε, είτε θέλουν να τον αναγκάσουν να δεχθεί συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ ή να συμπράξει με όσους υποστήριξαν το μνημόνιο, υπονοώντας το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Την κρίσιμη αυτή ώρα, θα ήθελα να πω ότι κάποιοι προσπαθούν, υστερόβουλα και άκομψα, να εμφανίσουν δήθεν προβλήματα, ανύπαρκτα προβλήματα, στη Νέα Δημοκρατία, για να στερήσουν τη χώρα από μιαν ισχυρή και αυτοδύναμη εναλλακτική λύση. Ξέρω γιατί το κάνουν…» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των προηγουμένων ημερών για τις ενστάσεις των τομεαρχών για τον τρόπου που κινείται η ηγεσία και λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η συνέχεια του κ. Σαμαρά, όμως ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και παρέπεμψε τον…ανένδοτο του Μπαϊρακτάρη του κ. Καραμανλή. «Ας γνωρίζουν, λοιπόν, όλοι, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ συγκυβέρνηση, με ένα ΠαΣοΚ, το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του» είπε.
Με άκρως επιθετικό τόνο συνέχισε στην ίδια γραμμή: «Ας γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθώ ‘‘συμπράξεις’’ με όσους υποστήριξαν το μνημόνιο και έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα αδιέξοδά τη και την κυβερνητική προπαγάνδα να περάσει ψέματά της. Ούτε και βεβαίως θα συναινέσω σε θεόσταλτες έξω-θεσμικές λύσεις».

Τα ΜΜΕ, οι επιχειρηματίες και οι…πρεσβείες

Αν και η ομιλία του κ. Σαμαρά είχε και εσωκομματική στόχευση, εντούτοις αποτελεί σαφές μήνυμα, προς όλα τα κέντρα, εξωθεσμικά και μη, όπως λένε χαρακτηριστικά ηγετικά στελέχη της Ν.Δ.

Ποια είναι αυτά τα κέντρα που πολεμάνε τον κ. Σαμαρά και δεν αφήνουν τη Ν.Δ. «να σηκώσει κεφάλι» και να ξεκολλήσει από το… «δημοσκοπικό βάλτο»; Επισήμως τηρείται σιγήν ιχθύος και κανείς δεν θέλει να πει τίποτα περισσότερο από αυτά που τόνισε ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του.

«Η ομιλία του προέδρου τα λέει όλα. Κανείς δεν χρειάζεται να αναφερθεί περισσότερο. Είναι όλα ξεκάθαρα και δεν χρειάζονται ερμηνείες» είπε ένας εκ των στενών συνομιλητών του.

Όμως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ορισμένοι βουλευτές και στελέχη που ανήκουν στην ομάδα των υποστηρικτών του κ. Σαμαρά, δεν διστάζουν να αναφερθούν σε ΜΜΕ που επιμένουν σε μια σκληρή αντιπολίτευση στον κ. Σαμαρά και στη Ν.Δ.

Μιλάνε αόριστα για τον επιχειρηματικό κόσμο που θέλει εθνική συναίνεση και να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Σε αυτό το κλίμα, ορισμένοι προχωράνε περισσότερο και δεν διστάζουν να αναφερθούν και σε διπλωματικές αντιπροσωπείες, χωρών εντός και εκτός Ε.Ε., αν και σε αυτή την περίπτωση, δεν λένε σε ποιες συγκεκριμένες αναφέρονται.

Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς, όπως εξηγούσαν «προεδρικοί» βουλευτές, έστειλε μήνυμα, ότι ο ίδιος δεν χρωστάει σε κανέναν, παρά μόνο στον ελληνικό λαό. Κυρίως όμως, αναφέρουν, αποτελεί και απάντηση, όπως αναφέρουν, σε όσους τον πιέζουν με ένταση να συμβιβαστεί τόσο με το μνημόνιο, αλλά και μελλοντικά με το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης.

«Ο Σαμαράς το ξέκοψε σήμερα. Είπε προς όλους, ότι δεν συμβιβάζεται και φεύγει μπροστά. Τους απάντησε δημόσια, στο κομματικό όργανο με δημόσια δήλωση στην κάμερα. Ξεκαθάρισε ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και δεν αλλάζει στάση, με οποιοδήποτε τίμημα» είπε με έμφαση κορυφαίος βουλευτής, εξηγώντας τη στάση του κ. Σαμαρά.


Οι…κακοί εχθροί της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να σταματήσει και τη συζήτηση για τη δεξιά πολυκατοικία και έστειλε και μήνυμα εντός του κόμματός του, προς τα στελέχη που επιμένουν, κυρίως για συνεργασία με το ΛΑΟΣ.

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι εξελέγη για να τα αλλάξει όλα και να δώσει προοπτική σε ένα κόμμα που βγήκε από δεινή ήττα και ελπίδα στην Ελλάδα, που όπως είπε, δοκιμάζεται τόσο.

«Αυτό ακριβώς κάνω. Και σε αυτό δεν πρόκειται να συμβιβαστώ. Δεν με πτοεί η διαστρέβλωση των θέσεών μας, ούτε η απόκρυψη της αλήθειας, ούτε η παραπλάνηση της κοινωνίας με διάφορα μυθεύματα που συστηματικά προωθούνται. Ούτε, ασφαλώς, με απασχολούν οι επίδοξοι ενοικιαστές μιας… ανύπαρκτης «πολυκατοικίας» ανέφερε στέλνοντας μήνυμα τόσο, στον κ. Γ. Καρατζαφέρη, όσο και στην κυρία Μπακογιάννη.
Κατά τον κ. Σαμαρά ο ίδιος απευθύνεται σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και επιμένει ότι οι ιδέες της Ν.Δ. κερδίζουν έδαφος παντού και εξέφρασε την ελπίδα, πως θα κερδίσουν και στην Ελλάδα.

«Θα κερδίσουν και το λαό μας, που έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο παλιό που τέλειωσε. Και θέλει να πιστέψει στο καινούργιο που έρχεται. Αντιλαμβάνομαι και τις μνήμες και τους δισταγμούς του απλού πολίτη» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αλλά αυτή την εμπιστοσύνη στο καινούργιο, είμαστε αποφασισμένοι να του τη δώσουμε».

Και καρφιά εντός Ν.Δ.

Από τα πυρά του κ. Σαμαρά δεν έλειψαν και τα «γαλάζια» στελέχη, αν και ήταν πιο προσεκτική η τοποθέτησή του, αλλά είχε σαφή στόχο, όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν ή να εκτρέψουν το κόμμα.

«Δεν παίζω μικροκομματικά παιγνίδια, ούτε ασχολούμαι με τις κακές συνήθειες της μικροπολιτικής. Δεν χρωστάω σε κανένα. Παρά μόνο στον Ελληνικό λαό: την Ελπίδα που του υποσχέθηκα» είπε.

Η συγκεκριμένη φράση του θεωρείται μήνυμα σε τομεάρχες και τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι, κατά την ηγετική ομάδα, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στη Ν.Δ. με τις διαρροές τους σε ΜΜΕ και σε παραπολιτικές στήλες.

Το καρφί ήταν και για την πρόσφατη σύσκεψη των τομεαρχών, όπου η ηγεσία της Ν.Δ. επιμένει, παρά τις αντίθετες πληροφορίες, ότι δεν υπήρξε θέμα αμφισβήτησης των επιλογών της ηγετικής ομάδας και ενστάσεις για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Επίσης, πολλοί έλεγαν, ότι ουσιαστικά η συνεδρίαση έγινε για να σταλούν τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και να ενισχυθεί η εικόνα πως ο κ. Σαμαράς δεν θα κάνει πίσω και την επόμενη φορά είναι έτοιμος για δυναμικές κινήσεις.

Και μήνυμα προς Καραμανλή

Σε αυτό το κλίμα, συζητήθηκε και μια ακόμα φράση του κ. Σαμαρά, κυρίως από την καραμανλική πτέρυγα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο τέλος της εισήγησής του, τόνισε: «Αντιλαμβάνομαι τις μνήμες και τους δισταγμούς του απλού πολίτη». Η φράση αυτή θεωρήθηκε ως «καρφί» για την κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. και ήταν -όπως χαρακτηρίστηκε- μια ακόμα προσπάθεια αυτοκριτικής για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν. «Γιατί το κάνει πάλι αυτό; Ξαναγυρίζει στο παρελθόν» έλεγε «καραμανλικός» βουλευτής που συνέχιζε ότι είναι λάθος να ξαναμπαίνει στο κάδρο ο τέως πρωθυπουργός.