Σύντομα θα είναι έτοιμη η νέα «πράσινη» ρύθμιση για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους και για τα ισόγεια και υπόγεια πολυκατοικιών που άλλαξαν χρήση, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Τότε, όπως είπε, θα ξεκαθαρίσει και τι θα πληρώσουν όσοι έχουν κλείσει ημιυπαίθριο χώρο.

Η υπουργός εξήγησε ότι με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη νέα ρύθμιση μπορούν να εξαγοραστούν ελεύθεροι χώροι, ώστε να ισοσκελιστεί το αποτέλεσμα. Και όλα αυτά στο πλαίσιο συνολικής αναθεώρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η κυρία Μπιρμπίλη ανέφερε ότι αναζητεί λύση που θα ισοσταθμίζει το επιπλέον τσιμέντο που προστέθηκε στην πόλη από τους κλεισμένους ημιυπαίθριους με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων: «Το πώς θα βρούμε τη λύση αυτή που ισοσταθμίζει αυτό το ισοζύγιο μέσα στην πόληείναι κάτι που το ψάχνουμε και είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση».

Οι δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος οδηγούν σε ένα «πράσινο ταμείο», όπου θα συγκεντρωθούν χρήματα για τη δημιουργία ελευθέρων χώρων. Παράλληλα οι δηλώσεις της κυρίας Μπιρμπίλη ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Βήματος» στις 31.12.2009, το οποίο τότε είχε διαψεύσει ως ανυπόστατο.

Ειδικότερα, η κυρία Μπιρμπίλη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FΜ 99,5 αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός «πράσινου ταμείου», το οποίο θα έχει ως προτεραιότητες τη βιοποικιλότητα και τις αστικές αναπλάσεις, ενώ παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το «πράσινο ταμείο» μπορεί να συμβάλει στο θέμα των ημιυπαίθριων. Οπως εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος, αν έχεις 100 τ.μ. μέσα σε μια πόλη και θα έπρεπε να έχεις χτίσει τα 80 και τα 20 τα έχεις ουσιαστικά χτίσει παράνομα επειδή έχεις κλείσει ημιυπαίθριο χώρο, «τότε εμείς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτά τα 20 τετραγωνικά να αποδοθούν πάλι στην πόλη ως δημόσιος χώρος και όχι ως πρόσθετος συντελεστής δόμησης».

Η κυρία Μπιρμπίλη διευκρίνισε ότι δεν εννοεί τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, γιατί σημαίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι «χτίζω κάπου αλλού». «Αυτό που εμείς λέμε είναι αυτά που χτίστηκαν παράνομα να αντιστοιχούν με δημόσιο χώρο μέσα στην πόλη» σημείωσε. Τόνισε ότι αυτό αποτελεί τη γενική φιλοσοφία της, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο να γίνει πράξη, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει βρει τη λύση. Η υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των ημιυπαίθριων, ως «πολύ όμορφο αρχιτεκτονικό στοιχείο».

Σ ε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.500.000 ιδιοκτησίες με ημιυπαίθριους, υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών που άλλαξαν χρήση, σε κτίρια που χτίστηκαν από το 1985 ως σήμερα. Με τον προηγούμενο νόμο του κ. Γ. Σουφλιά, με τον οποίο προβλεπόταν η «τακτοποίηση» και όχι νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που άλλαξαν αυθαίρετα χρήση, αναμένονταν έσοδα για το Δημόσιο τη διετία 2009-2010 ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ.

Για την επικείμενη ρύθμιση των κλεισμένων ημιυπαίθριων, που αφορά τη νομιμοποίησή τους και όχι απλώς την «τακτοποίησή» τους, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι ποσά θα πληρώσουν οι πολίτες και με ποιους όρους. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν σε ένα «πράσινο ταμείο», όπου θα είναι δεσμευμένα για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.

Για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων εξετάζονται:

* Μείωση του συντελεστή δόμησης σε νεοεντασσόμενες στο σχέδιο πόλης περιοχές και χρησιμοποίηση της διαφοράς αυτής ως μεταφοράς συντελεστή, ώστε το τελικό ισοζύγιο να είναι υπέρ του περιβάλλοντος.

* Εντοπισμός της επιβάρυνσης στο περιβάλλον τού κάθε ημιυπαίθριου και εφόσον αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο, να μπορεί να νομιμοποιηθεί.

* Οι εισφορές για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων θα συγκεντρώνονται σε ένα «πράσινο ταμείο», το οποίο θα χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά ή μέρος τους για απαλλοτριώσεις και δημιουργία ελευθέρων χώρων. Η λύση αυτή φαίνεται να είναι η επικρατέστερη, ωστόσο υπάρχει δυσκολία να διασφαλιστεί ότι οι πόροι του θα διατίθενται μόνο για αστικές αναπλάσεις. Γιατί αρκετοί θυμούνται ότι το «τάλιρο» που επιβάρυνε την τιμή της βενζίνης προ ετών προκειμένου να γίνουν έργα περιβάλλοντος ουδέποτε αποδόθηκε σε αυτά.

«Πάγωσε» η έκδοση αδειών
«Πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα των υπαρχόντων ημιυπαίθριων,η οποία θα είναι υπέρ του περιβάλλοντος» τόνισε μιλώντας στο «Βήμα» ο α΄ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι πώς σταματά η αναπαραγωγή του φαινομένου της αυθαιρεσίας. Το δεύτερο και σημαντικότερο, όπως τόνισε, είναι ότι πρέπει άμεσα να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου του κ. Σουφλιά που τροποποιούν τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις των ημιυπαίθριων αλλά και των χώρων στάθμευσης. Οι διατάξεις αυτές έχουν αποτέλεσμα την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών από τον περασμένο Ιούλιο ως σήμερα.