Μετά τα… πνευματικά αρχίζουν και τα δικονομικά προβλήματα για τον κ. Εφραίμ. Ο ισχυρός ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου (και μαζί του ο «μυστικοσύμβουλός» του μοναχός Αρσένιος ) θεωρείται βέβαιο ότι θα διωχθεί ποινικά, και μάλιστα όχι μόνο για ένα αδίκημα, όχι μόνο για μία υπόθεση. Τα δικαστικά μέτωπα που υπάρχουν ανοιχτά μπροστά του είναι αρκετά.

Το πρώτο, το οποίο και αναμένεται να κλείσει με την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων εναντίον τους, αφορά την υπόθεση της μη έκδοσης της δικαστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης επί της αντιδικίας της Μονής με το Δημόσιο για τη λίμνη Βιστωνίδα. Οπως ομολόγησε την Πέμπτη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο έτερος της ομάδας των μοναχών κ. Ευδόκιμος, η απόφαση του δικαστηρίου καθυστερούσε για να «τα βρουν» το μοναστήρι με το Δημόσιο. Την εσκεμμένη καθυστέρηση διαπίστωσε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για την υπόθεση. Οι κκ. Εφραίμ και Αρσένιος δεν προσήλθαν ποτέ ενώπιόν του και έδωσαν τις εξηγήσεις τους καταθέτοντας διά των συνηγόρων τους έγγραφα απολογητικά υπομνήματα. Ο κ. Κανελλόπουλος, αφού ολοκλήρωσε την έρευνα, διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης με την παραγγελία να διωχθούν οι δύο μοναχοί για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παραβίαση δικαστικού απορρήτου που, όπως προέκυψε από την έρευνά του, τέλεσε η τότε πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης και νυν εφέτης κυρία Μαρία Ψάλτη, η οποία φέρεται να συνεννοήθηκε μαζί τους να μην εκδοθεί η απόφαση.

Αλλά αυτά δεν είναι παρά τα πρώτα «κακά μαντάτα» για τους κκ. Εφραίμ και Αρσένιο, «τα χειρότερα είναι μπροστά», λένε όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου. Η μία εισαγγελική έρευνα ήδη ολοκληρώθηκε με αρνητικά αποτελέσματα για τους δύο αγιορείτες, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η βασική εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο των ανταλλαγών, η οποία διενεργείται από την Εισαγγελία Εφετών με βασικούς ελεγχόμενους τους δύο μοναχούς. Το επόμενο διάστημα οι κκ. Εφραίμ και Αρσένιος αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για βαρύτατα αδικήματα, όπως αυτό της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Και σαν να μην έφταναν αυτά, την περασμένη εβδομάδα προστέθηκε και τρίτη δικαστική έρευνα σε βάρος τους. Ο εισαγγελέας κ. Δημήτρης Πιέρρος τούς καλεί στις 5 Δεκεμβρίου με την ιδιότητα του υπόπτου να εξηγήσουν την άρνησή τους να καταθέσουν ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.