Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο της δεκαετίας του 40, η σημερινή κρίση που περνάει η χώρα μας κατά τα έτη 2010 μέχρι και σίγουρα και τα μέσα του 2013 είναι τα πιο δυσάρεστα και επίπονα χρόνια για τους Έλληνες. Ζήσαμε την μεγαλύτερη περικοπή της μισθοδοσίας των Ελλήνων σε σχέση με τους Ευρωπαίους και πρόκειται να ζήσουμε στιγμές οι οποίες θα στιγματίσουν την Ελληνική κοινωνία για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι λογικό να υπάρξει κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου, που δεν το έχουμε ζήσει απόλυτα ακόμη, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και πολλές άλλες πτυχές, όπως περιορισμός στην παιδεία μας, στον πολιτισμό και στην αλληλεγγύη που πάντα είχε η Ελληνική κοινωνία στους κόλπους της. Πάντοτε το μεταβατικό στάδιο είναι το πιο δύσκολο σε μια κρίση.

Από το 2010 μέχρι και το 2013 που είναι το έτος που εξισορροπηθούν πλήρως τα πράγματα θα υπάρξουν οι αλλαγές και οι αντιδράσεις. Το 2013 όχι ότι θα βρισκόμαστε στα επίπεδα προ του 2010, όμως από ότι δείχνουν τα πράγματα, η Ελληνική αγορά θα έχει προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και η Ελλάδα θα έχει επανέλθει εν μέρει σε φυσιολογικούς οικονομικούς ρυθμούς με τα οικονομικά μέτρα να υποχωρούν σιγά σιγά από το 2014. Η κυβέρνηση έχει κάνει τρομακτικά λάθη, η προηγούμενη παρέδωσε τη χώρα λίγο πριν την καταστροφή. Ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών θα γυρίσουν στο 2004. Μακάρι να γυρνούσαν στο 2004, να μην γυρίσουν στο 1974 φοβάμαι έντονα.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εντοπίσουμε πλέον τις συνέπειες που έχει και θα έχει η δημοσιοοικονομική κρίση στην Ελληνική κοινωνία. Η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η εξαφάνιση της είναι από τις πρώτες συνέπειες της κρίσης. Αυτό σημαίνει πιέσεις στα κατώτερα στρώματα και τη δημιουργία αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Πρέπει να προληφθούν μέτρα για να μην ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές μέσα στην επόμενη διετία πρωτοφανούς μεγέθους για την Ευρώπη.

Επίσης, θα αλλάξει η ζωή των πολιτών και πολλοί θα ζητήσουν έξοδο διαφυγής είτε προς το εξωτερικό οι νεότεροι, είτε προς την ύπαιθρο οι γεροντότεροι. Παράλληλα, θα δούμε μεγάλο μέρος των πόλεων να ερημώνει και η εγκληματικότητα να αυξάνεται. Επίσης, θα αλλάξουν και οι συνήθειες των Ελλήνων όσο αφορά την παιδεία, την διασκέδαση και τις παραδόσεις. Πλέον, ο δημόσιος τομέας δεν θα είναι ο παράδεισος επί της γης έως σήμερα. Πολύ πιθανό να υπάρξουν και παραιτήσεις από τον δημόσιο τομέα γιατί τα χρήματα που θα δίνονται δεν θα επαρκούν για να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια. Ένα άλλο πλήγμα που θα υπάρξει στην Ελληνική κοινωνία είναι η απώλεια του κράτους πρόνοιας. Δυστυχώς, πολλές δομές που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες θα εκλείψουν με αρνητικότατες συνέπειες για ευπαθείς ομάδες της Ελληνικής κοινωνίας. Ουσιαστικά, ένα μεγάλο μέρος της κυριαρχίας μας θα είναι υπό την ξένη επιρροή.

Και όχι μόνο της Ελλάδας αλλά με τα μέτρα που προωθεί η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω οικονομικής κυριαρχίας θα καθιστούν οι διευθυντές και οι πολιτικά κυρίαρχοι της Ευρώπης. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Βερολίνο και όλοι μας- εκτός κάποιου απροόπτου- θα είμαστε έρμαια των Γερμανικών αποφάσεων. Βέβαια, οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς τους γιατί αυτό μπορεί να τους γυρίσει και εναντίον τους και να έχουν τρομακτικά προβλήματα. Και το 40 η Γερμανία ήταν στρατιωτικά κυρίαρχη, όμως μετά από 5 χρόνια κατέρρευσε. Αυτό που θα κάνει τους Έλληνες δυνατούς είναι να είναι ενωμένοι και μονιασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας.