Αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω μου το διηγήθηκε, με αφορμή το Σκοπιανό, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην υπουργός Υγείας, προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου και σήμερα αντιπρόεδρος της Βουλής (με το Κίνημα Αλλαγής). Δείτε λοιπόν πόσο εμπιστευόταν ο Ανδρέας τον προσωπικό του γιατρό, ακόμα και σε ειδικού τύπου απόρρητες αποστολές, όπως αυτή με τα Σκόπια.
nnn
Το 1995 ο κ. Κρεμαστινός ήταν υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας και ετοιμαζόταν να επισκεφθεί επισήμως το Βελιγράδι με πρόσκληση του σέρβου ομολόγου του, αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Επρόκειτο να τον αναγορεύσουν επίτιμο καθηγητή Καρδιολογίας για τις παθήσεις του μυοκαρδίου. Ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει, τον καλεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.
nnn
Ο πρωθυπουργός έδωσε στον υπουργό του μια κλειστή επιστολή με την επισήμανση να την παραδώσει προσωπικά στα χέρια του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς. Κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής, αν και ο κ. Κρεμαστινός ρώτησε τον Παπανδρέου ποιο ήταν το αντικείμενο της επιστολής, αλλά ο τότε πρωθυπουργός δεν το αποκάλυψε και του είπε ότι θα τα πουν μόλις επιστρέψει στην Αθήνα.
nnn
Οντως ο κ. Κρεμαστινός παρέδωσε την επιστολή στον Μιλόσεβιτς (με μεσολάβηση του σέρβου υπουργού Υγείας και του σέρβου πρωθυπουργού), αλλά ο σέρβος πρόεδρος τον ευχαρίστησε χωρίς να ανοίξει την επιστολή μπροστά του.
nnn
Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο κ. Κρεμαστινός πήγε κατευθείαν στην Εκάλη για να αναφέρει στον Παπανδρέου ότι η «αποστολή εξετελέσθη» και ο Ανδρέας του αποκάλυψε ότι το 1992 ο Μιλόσεβιτς ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να αποκλείσει με ελληνικά στρατεύματα τα σύνορα με την πΓΔΜ, ώστε να εισέλθουν σε αυτήν τα σερβικά στρατεύματα και να την καταλάβουν. Με δυο λόγια, ζητούσε να μπλοκάρει στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα την όποια προσπάθεια διαφυγής πληθυσμού και στρατευμάτων προς την Ελλάδα.
nnn
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε το αίτημα Μιλόσεβιτς, αλλά εκείνο που προτίμησε να κάνει ήταν να ενημερώσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και φίλο του Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Ουδείς έπραξε το παραμικρό.

Πώς πέτυχε την ενδιάμεση συμφωνία

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου έγραφε στον Μιλόσεβιτς να είναι προσεκτικός και να αποφύγει τη βία εναντίον της πΓΔΜ, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη Γιουγκοσλαβία.
nnn
Νωρίτερα, το 1993, ο Ανδρέας είχε επινοήσει άλλον έναν τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιήσει βία (όπως ήθελε ο Μιλόσεβιτς), για τον αποκλεισμό των Σκοπίων. Επέβαλε το οικονομικό εμπάργκο και κατάφερε την περίφημη ενδιάμεση συμφωνία με την ακύρωση διαφόρων αλυτρωτικών συμβόλων (αντικατάσταση της σημαίας της Βεργίνας, αλλαγή των εθνικών συμβόλων της πΓΔΜ και, το σημαντικότερο, τροποποίηση του Συντάγματός της). Αυτά μου είπε ο κ. Κρεμαστινός, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.
nnn
Να σημειώσω εδώ ότι τελευταίως πολλά στελέχη της ΝΔ άρχισαν να… εξυμνούν τον Ανδρέα Παπανδρέου για αυτήν ακριβώς την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, ότι δηλαδή ξαφνικά αγάπησαν τον Ανδρέα, αλλά για να δείξουν πώς λειτούργησε τότε ο Παπανδρέου και πώς λειτουργεί ο Τσίπρας σήμερα, που το μόνον αλυτρωτικό που πέτυχε (όπως λένε) είναι η αλλαγή της ονομασίας «Μέγας Αλέξανδρος» του αεροδρομίου και η ονομασία της οδού που συνδέει τα Σκόπια με την Ελλάδα «Φιλία».

Ο Γιώργος και οι δύο Κορέες

Τώρα θα σας εξιστορήσω πώς τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου συμφώνησαν, αλλά με ελληνική παρέμβαση, να συμμετάσχουν ως μία ομάδα και με μία σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιόνγκτσανγκ. Και η συμφωνία αυτή επετεύχθη στην πιο δύσκολη περίοδο που περνούν οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με την Νότια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
nnn
Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλισιτκής Διεθνούς, βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πεκίνο με πρόσκληση του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Λιου Γιουνσάν, με σκοπό να αναλάβει πρωτοβουλία ανάμεσα στις δύο Κορέες ενεργοποιώντας την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ώστε οι δύο εμπόλεμες χώρες να σταματήσουν κάθε εχθροπραξία και να συμμετάσχουν από κοινού στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Πεκίνο ο κ. Παπανδρέου έτυχε θερμής υποδοχής και λίγες ημέρες αργότερα ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Fb ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία πέτυχε στην κορεατική χερσόνησο και ότι οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν όχι μόνο με κοινή ομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια των αγώνων θα απέχουν από κάθε πρόκληση ή εχθροπραξία.
nnn
Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο Γιώργος Παπανδρέου, φεύγοντας από το Πεκίνο, πήγε κατευθείαν στη Σεούλ όπου συνάντησε τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Του εξέφρασε την ανάγκη «για την προώθηση της ειρήνης με την ευκαιρία των Αγώνων» (όπως ο ίδιος υπογράμμισε στο Διαδίκτυο) και τη συνέχεια τη μάθατε από τις ανακοινώσεις των δύο χωρών και από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
nnn
Πάμε όμως πίσω στο Πεκίνο, στις επαφές που είχε ο κ. Παπανδρέου. Υπέγραψε μια συμφωνία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου μ’ ένα κινεζικό μεγάλο ίδρυμα για συνεργασία σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η χρηματοπιστωτική κρίση και η παγκόσμια διακυβέρνηση. Τοποθετήθηκε μάλιστα σε ένα παγκόσμιο think tank στην πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (πιο γνωστό σε μας «ο Δρόμος του Μεταξιού»). Τι σημαίνει αυτό; Οπως μου έλεγε ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου, οι Κινέζοι (τώρα και οι Κορεάτες) εκτιμούν πολύ τον πρώην πρωθυπουργό, τις ικανότητες του οποίου στην Ελλάδα πολλοί υποτιμούσαν.
nnn
Η συμπλήρωση τριών χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια επανένωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς και οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου «Η χώρα που πληγώναμε», την 1η Φεβρουαρίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Το πάνελ της παρουσίασης θα είναι συναινετικό, ήτοι Φώφη Γεννηματά, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Σεβαστάκης, Πέτρος Τατσόπουλος και Παύλος Τσίμας.

Η Ντόρα και οι… φούφουτοι


Αδίκως, μου λέει, η Ντόρα Μπακογιάννη χαμογελούν και ειρωνεύονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τη λέξη «φούφουτοι» που είπε για τη διπλή ονομασία της πΓΔΜ. Και εξηγείται…
nnn
Αυτό που είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ότι υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που δέχθηκαν τη διπλή ονομασία, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Και για να γίνει πιο πειστική, συμβουλεύτηκε το αρχείο της και δήλωσε:
nnn
«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί τη διπλή ονομασία, δηλαδή καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν είχε μπει στη λογική ότι όλος ο κόσμος μπορεί να αποκαλεί τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία και μόνον η Ελλάδα να την αποκαλεί όπως αυτή νομίζει (δηλαδή «φούφουτοι»»).
***
Ορισμένοι τη χαρακτήριζαν «σκληρή», άλλοι – όπως ο Ευ. Τσακαλώτος – έλεγαν ότι ήταν «συνεργάσιμη», ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας ότι ήταν… «γλυκιά», εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι μετά από τρία χρόνια στην ηγεσία του ΔΝΤ στη χώρα μας (κάθε άλλο παρά ανώφελη) η Ντέλια Βελκουλέσκου αποχωρεί. Τη θέση της πρόκειται να καταλάβει ο αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν ο οποίος χαρακτηρίζεται μετριοπαθής.
***
Ισως οι περισσότεροι να μην το γνώριζαν, αλλά υπήρχε στα πάνελ του Νταβός ένας Ελληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό ως ένας από τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο. Θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος και αρτιότερος φωτογράφος προσωπικοτήτων. Ονομάζεται Πλάτων Αντωνίου, μεγάλωσε στην Πάρο και από τον φακό του πέρασαν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ούγκο Τσάβες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλοί άλλοι. Στο Νταβός μετείχε σε πάνελ για το Μεταναστευτικό υπό τον τίτλο «Γέφυρες VS Σύνορα»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ