Αθηναϊκά άγχη
Δεν καταλαβαίνω: το εγγλεζάκι ή το ελβετικό τρένο παριστάνει το φθινόπωρο; Περιμένει να πάει η ώρα ακριβώς 18.29 στις 21 Σεπτεμβρίου, για να εμφανιστεί μαζί με την ισημερία; Ολη την εβδομάδα κάτω από τους 32 βαθμούς δεν έπεσε η θερμοκρασία –η μέγιστη της ημέρας, εννοώ. Και αυτή που μας έρχεται τα ίδια θα έχουμε, θα φθάσει μάλιστα ως και 37.
l Αν αυτοί που μέτρησαν την αγχωτικότητα των πόλεων και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Διαδίκτυο έβαζαν ως παράμετρο και την «εκτός εποχής θερμοκρασία», ίσως να μην είχε μπορέσει να κρατηθεί πάνω από τη Μόσχα και την Πόλη η Αθήνα, που είναι οι μόνες πιο αγχωτικές πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Και θα πλησιάζαμε περισσότερο οι Αθηναίοι τους Βαγδατινούς, που είναι, οι άμοιροι, οι χειρότεροι στον κόσμο: στην 150ή θέση, ενώ η Αθήνα κατέχει την τιμητική 121η.
Και όταν έγιναν οι μετρήσεις που κατέταξαν Στουτγάρδη, Λουξεμβούργο, Εδιμβούργο, Αμβούργο, Ανόβερο, Μόναχο στις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο για την ψυχική ηρεμία των κατοίκων τους και εμάς στις τελευταίες, δεν είχαμε το άγχος τι θα γίνει με τους 300 τόνους πετρέλαιο που ξέφυγαν στη θάλασσα και έβαψαν μαύρες τις ακτές του Σαρωνικού. Αν είχαν ξεφύγει 3.000 τόνοι, ως και τα μάρμαρα της Ακρόπολης θα είχαν βάψει.
Σε ημέρες απόλυτης νηνεμίας, η πετρελαιοκηλίδα απλώθηκε σε τεράστια έκταση –πρόκειται για τρομερό κατόρθωμα, ημερολόγιό μου· σαν να είχε καεί όλη η Πεντέλη ημέρα που δεν φυσούσε. Αθλος μεγάλος, που διεκδικείται από δύο ηρακλείς του Μαξίμου: τον μάγιστρο της θάλασσας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον πάπα της οικολογίας Γιάννη Τσιρώνη.
l Αποδείχθηκε πως ήταν σαπιοκάραβο μισού σχεδόν αιώνα αυτό που βυθίστηκε και σκόρπισε το πετρέλαιο –αντί να διώξει τον μάγιστρο, πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από τον μάγιστρο την αρμοδιότητα να αποφαίνεται ποια πλοία είναι αξιόπλοα και την ανέθεσε στον Νηογνώμονα –σε ιδιωτικό φορέα!
Μήπως υπάρχει νεοφιλελεύθερος δάκτυλος πίσω από αυτά; Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ;
Homo a-sapiens
Πώς να διώξει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που δηλώνει «έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί για το δικαίωμα του πρωθυπουργού να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του»;Οπλαρχηγός του Θοδωράκη Γρίβα πρέπει να ήταν ο ακαρνάν βουλευτής, επί εποχής του είχαν μεγάλο πρόβλημα οι πρωθυπουργοί αν ο βασιλιάς τους άφηνε να κάνουν τους υπουργούς τους ό,τι θέλουν.
Εφόσον δεν χρειάζονταν την ψήφο τους στη Βουλή, βέβαια· όπως χρειάζεται τη δική του ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσιρώνης, οικολόγος, έφα: «Την ευθύνη [για τη ρύπανση του Σαρωνικού] την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας» –τι να πω εγώ; Μπροστά στη θεωρία του, η θεολογική για το πώς έφτιαξε ο Θεός τα έμβια όντα, είναι απαύγασμα σοφίας.
Θα μπορούσε απλώς να έχει δηλώσει: «Αγία Ζώνη το έλεγαν το πλοίο –πώς να συγκρατήσεις θεϊκό ζωνάρι όταν θέλει να απλωθεί;».
Ξέχασε να αναφερθεί και στις ευθύνες της θάλασσας: αν δεν υπήρχε θάλασσα, δεν θα ρυπαινόταν. Οπως αν δεν υπήρχαν δάση δεν θα είχαμε πυρκαγιές το καλοκαίρι –φταίει και ο Τζέιμς Βατ φυσικά που ανακάλυψε τις ατμομηχανές και σταμάτησαν τα πλοία να κυκλοφορούν με τον κοπανιστό αέρα που εκφεύγει από τα χείλη του οικολόγου υπουργού· όπως και το ότι τα πλοία άρχισαν να καίνε κάρβουνο και πετρέλαιο και αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.
l Εν τέλει την ευθύνη έχει εκείνος ο κοινός πρόγονος ανθρώπου-ουρακοτάγκου που δεν κάθισε στα ωάριά του και μπήκε σε διαδικασία εξέλιξης, με παράπλευρες απώλειες πολλές για τον πλανήτη Γη –δεν είναι από τις μικρότερες η εμφάνιση του υπο-είδους Homo a-sapiens opportunisticus politicus που εκπροσωπεί ο Γιάννης Τσιρώνης.
Το μαρούλι και το kindle
Αλλά ούτε στην αντιπολίτευση πάμε καλά, ημερολόγιό μου: τέθηκε στην Επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του Νέου Φορέα το τρομερό ερώτημα: «θα μπορεί ο εγγονός να ψηφίσει για λογαριασμό του παππού και της γιαγιάς στην ηλεκτρονική ψηφοφορία»; Αν του δώσουν τις ταυτότητες και τις πιστωτικές τους κάρτες, ασφαλώς θα μπορεί. Α, τρομερό! Ο γάιδαρος έχει φάει μαρούλι, είπε ο λύκος στο λιοντάρι –και καταβρόχθισαν τον αμαρτωλό γάιδαρο, την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Διότι όλοι αυτοί που θέτουν τέτοια ερωτήματα είναι καραβανάδες της πολιτικής που έχουν συμμετάσχει σε εκλογές και εκλογές –και μαζί με τους κομματάρχες τους έχουν μοιράσει εκατοντάδες χιλιάδες σταυρωμένα ψηφοδέλτια σε παππούδες, γιαγιάδες, ρομά, ασθενείς, ανοϊκούς, και άλλους πολλούς δεμένους χειροπόδαρα με υποσχέσεις ή απειλές.
l Φαίνεται πως οι παπανδρεϊκοί έχουν συνασπιστεί με τους γεννηματικούς κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας –έχουν περάσει πολλάάάάά χρόνια από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου κράδαινε στη Βουλή το Kindle ως σύμβολό του.
l Καλά, οι επαγγελματίες πολιτικοί δεν ντρέπονται, είναι εκτός των εργοστασιακών προδιαγραφών κατασκευής τους –από τα ανεξάρτητα μέλη της Επιτροπής Αλιβιζάτου δεν βρίσκεται κάποιος να παραιτηθεί, μήπως και ταρακουνήσει το σύστημα; Νίπτουν τας χείρας ή σιγοτραγουδούν το I Wanna Grow Up to Be a Politician των Byrds της νεότητάς τους;
l Πολλά τα άγχη, ημερολόγιό μου –πώς να κατέβω με τη Ferrari στην Παραλιακή; Δεν της πρέπουν πετρέλαια. Και να μην ξεχνώ τις υποχρεώσεις του καλού πολίτη: πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσω τις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα. Γιατί το υπουργείο Οικονομικών έχει πέσει έξω στους λογαριασμούς του, δεν κατάφερε να μαζέψει όσα δισεκατομμύρια υπολόγιζε μέσα στο καλοκαίρι.
Δεν μου επιτρέπεται να δημιουργήσω άγχη στον πρωθυπουργό που έχει υποσχεθεί ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα πλέουμε σε καταγάλανα πελάγη, χωρίς πετρελαιοκηλίδες και χωρίς μνημόνια.
Αλλά μπορεί και να μην αγχώνεται: τόσες φορές έχει διαψευστεί, και αυτό καθόλου δεν επηρέασε την άμετρη αυτοεκτίμησή του.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

203 τον χρόνο οι μέρες που δουλεύουμε για το κράτος. Χαλάλι, αφού και το κράτος (για) εμάς δουλεύει.
ΣΤΑΥΡΟΣ, «ΕΡΓΑΖΕΥ»

nnn

Δεν πιστεύω τώρα που και η Ελλάδα απέκτησε σύνορα με τη μαύρη θάλασσα να μπουν τίποτε πονηρές σκέψεις στον Πούτιν για προσάρτηση… Τουλάχιστον να κάνουμε ένα δημοψήφισμα.
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR

nnn

…έπεσαν οι υπογραφές για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία… φαίνεται πως «σκούρυνε» το ξανθό γένος που θα παρέδιδε στους Ελληνες την Πόλη…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM

nnn

Επειδή λέω πια να βγω στη «σύνταξη» από το Γραμματοκιβώτιο, θέλω να ξέρεις ότι στην Πνύκα έχουν αγορεύσει σπουδαίοι έλληνες πολιτικοί, όπως οι Θεμιστοκλής, Αριστείδης, Περικλής, Τσίπρας. Να το θυμάσαι…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΣ

nnn

Η αλήθεια είναι πως ό,τι ακουμπάει αυτό το παιδί δεν γίνεται χρυσός αλλά λαγός, που φεύγει τρέχοντας όπως η Eldorado.
ΔΕΣΠΩ ΦΡ. @GMAIL.COM

nnn

Μια μόνο μέρα κράτησε ο φιλοεπενδυτικός οίστρος του κ. Τσίπρα. Την άλλη μέρα σκούριασε.
ΓΙΑΝ. ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Τι «Χρυσός» και τι σκουπίδια / Καρανίκας: «Στα τσακίδια» / Ξέρει μόνο από γίδια…
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

«Τα παιδιά από την Πάτρα» δεν κομίζουν γλαύκα… Η δημόσια εκπαίδευση είναι διεφθαρμένος τομέας και οι τωρινοί κυβερνώντες επιχειρούν να τον κατατάξουν πρώτο.
Γ.Κ., @otenet.gr

nnn

Οι 106 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στο World Book of Guinness. Να τους θυμόμαστε. Κάποιος στο μέλλον μπορεί να θελήσει να μας κυβερνήσει.
ΑΙΤΩΛΟΣ

nnn

Ενα μεγάλο μπράβο στους συναδέλφους πιλότους που τόσα χρόνια προσγείωναν και απογείωναν τα αεροσκάφη τους κάνοντας σλάλομ ανάμεσα στα δέντρα του δάσους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ