από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Σύνορο της Δύσης

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μπορεί όλα τα μάτια να είναι σήμερα στραμμένα στα νέα ελληνικά ομόλογα, όμως τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στην Κύπρο και στο Αιγαίο συνιστούν κάτι πιο σημαντικό από κάθε τι άλλο και επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο τη διαχρονική αλήθεια ότι εκείνο που τελικά μετράει πάνω απ’ όλα και για την Κύπρο αλλά εξίσου και για την Ελλάδα είναι η σχέση τους με τη Δύση, ειδικά δε ως προς την ισορροπία τους με την Τουρκία.

Μια σχέση που, δυστυχώς, ο ελληνισμός δεν την κατανόησε επαρκώς σε βάθος χρόνου, αλλά την έθεσε ο ίδιος πολλές φορές σε αμφισβήτηση προκαλώντας μόνος του, όποτε την αμφισβήτησε, τα μύρια όσα δεινά.

Όταν όμως λέει κανείς «Δύση» πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα ξεκαθαρίσει την ουσία της έννοιας. Δύση ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε οι γεωπολιτικές ναυτικές δυνάμεις που έχουν ισχυρά ενδιαφέροντα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Δεν πρόκειται για τη «Μεσευρώπη», στην οποία τείνει να εξελιχθεί η Ε.Ε. υπό την έξαρση της γερμανικής επιρροής, αλλά, ουσιαστικά, πρόκειται γι αυτό ακριβώς που βλέπουμε σήμερα: την ταύτιση των συμφερόντων του ελληνισμού με τις ναυτικές δυνάμεις πάνω στο δόγμα που ξεκινά με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, κορυφώνεται με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία - την πρώτη φάση της, πριν την τρέλα που έπιασε τη μετανοεμβριανή Ελλάδα να πάει να πάρει την Αγκυρα ενάντια στα σχέδια των συμμάχων νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώνεται με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων μετά τον Δεύτερο.

Ιστορικά και χωρίς εξαίρεση, πάντοτε οι εμπλοκές της Ελλάδας με τη Γερμανία οδήγησαν σε μείζονες καταστροφές. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε ιστορικά ούτε οργανικά, σε σχέση με τις γεωπολιτικές αιτίες του. Είναι δε απολύτως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η (σίγουρα καλοδεχούμενη) κρίση στις σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας, σε τίποτα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν επηρεάζει τη στάση του πρώτου έναντι των εις βάρος της Ελλάδας διεκδικήσεων της δεύτερης.

Μάλιστα, όταν τα γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη άρχισαν να εγκαταλείπουν το Ιντσιρλίκ, το Βερολίνο δεν επέλεξε ούτε την Ελλάδα ούτε την Κύπρο, χώρες και οι δύο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, αλλά την Ιορδανία για τη μετεγκατάστασή τους…

Δυτική δύναμη στη σημερινή Ε.Ε. είναι πλέον κυρίως η Γαλλία (δευτερευόντως και η Ιταλία) η οποία πρωταγωνιστεί αυτή την ώρα στις εξελίξεις, όπως το έκανε και για την Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, έναντι της γερμανικής επιμονής για την έξοδο από το ευρώ – ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ρέντσι αποκάλυψε πρόσφατα στο νέο του βιβλίο ένα από τα πολλά περιστατικά αυτής της σύγκρουσης.

Η Γερμανία πάλι, είναι απούσα σε όλα τα επίπεδα σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο, σα να μην πρόκειται για χώρα πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Γιατί; Επειδή δεν έχει η ίδια άμεσο εθνικό ενδιαφέρον – και όταν δεν έχει εθνικό, δεν έχει και ευρωπαϊκό. Όταν είχε, για τις τράπεζες στην Κύπρο, ήταν εκεί…

Και, φυσικά, διεθνώς η κορυφαία δύναμη είναι οι ΗΠΑ, αλλά, στα καθ’ ημάς και το Ισραήλ. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας. Αλλά είναι δική μας υπόθεση να τους κρατήσουμε δίπλα μας. Πώς; Ταυτίζοντας τα συμφέροντά μας με τα δικά τους. Μόνον έτσι και μόνον αν το κάνουμε σοβαρά και με διάρκεια. Ειδικά τη στιγμή που η προσέγγιση Γαλλίας και ΗΠΑ, παρά τις ρηχές περί του αντιθέτου «προβλέψεις» διεθνώς, όλο και πυκνώνει. Εκεί βρίσκεται το μέλλον.

Οι αναγνώστες αυτής της στήλης έχουν διαβάσει πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια τη θέση ότι όποτε η Ελλάδα ταυτίστηκε με τη Δύση βγήκε ισχυρότερη, ενώ όποτε συγκρούστηκε μαζί της υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές.

Η τελευταία εξ αυτών μάλιστα δεν αφορούσε κυρίως την Ελλάδα αλλά την Κύπρο, η οποία το καλοκαίρι του 1974 πλήρωσε πολύ ακριβά τα λάθη της χούντας της Αθήνας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όταν ο Παπαδόπουλος, που είχε καταληφθεί από «νασερισμό», πήρε ουσιαστικά θέση υπέρ των Αράβων στον πόλεμο με το Ισραήλ. Τότε, όπως ακριβώς έγινε και το 1922, οι δυτικές δυνάμεις συμμάχησαν ουσιαστικά με την Τουρκία με ολέθριες συνέπιες για τον ελληνισμό.

H Ελλάδα και η Κύπρος ανακτούν σταδιακά το χαμένο γεωπολιτικό έδαφος. Βοηθούν αποφασιστικά βέβαια τα κοιτάσματα, αλλά εξίσου αποφασιστικά βοηθούν τρεις παράμετροι: ότι τώρα η Τουρκία είναι, ευτυχώς, σε αντιδυτική έξαρση, ότι η Δύση δεν κλείνει πλέον τα μάτια καθώς δεν υπάρχει Ψυχρός Πόλεμος, τουλάχιστον όπως παλιά, και ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κάνουν πάλι τα ίδια λάθη.

Και μέγα ευτύχημα είναι ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμπορεύονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεν είναι λίγο. Αντιθέτως, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κεφαλαιώδες.

Η γεωπολιτική ένταξη των δύο κρατών του ελληνισμού είναι το σημαντικότερο κεφάλαιό μας και δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ποτέ ξανά και για κανένα λόγο.

Αυτή τη στιγμή, ζούμε ουσιαστικά την αντιστροφή των συνθηκών της εθνικής καταστροφής του 1974. Και όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να συγκεντρωθούν στην παγίωση της νέας αυτής εθνικής θέσης του ελληνισμού στην πρώτη γραμμή της Δύσης, σε όσο μεγαλύτερο βάθος και έκταση μπορεί αυτό να γίνει. Δεν είναι μόνον οι έρευνες στην Κύπρο. Είναι ένα ευρύ μεταβαλλόμενο αυτή την ώρα πεδίο το οποίο θυμίζει, περισσότερο από ποτέ, το Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο έχει ανοίξει ξανά.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας. Πρέπει να το κατανοήσουμε και να παγιώσουμε τη θέση μας ως ακρίτες του δυτικού κόσμου, των αξιών, των συμφερόντων του.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν και πάλι, μετά από πολύ καιρό, ρόλο, λόγο και μέλλον σε εκείνα που έρχονται…


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (135)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Γλου γλου πες αλευρι | 28/07/2017 12:12
  ο Σαφριδης σε γυρευει ...... εχτες και προχτες εσπασες ρεκορ 18 ηταν τα σχολια εκ των οποιων 2 δικα σου και βαλε 112 απαντησεις δικες σου η στηλη εφτασε αισιως τα 130!!!! Απορω ομως γιατι γραφεις μονο εδω.....γιατι δεν δινεις τα φωτα σου σε αλλες στηλες οπως του Νωτη, του Μακρη κλπ....μεγαλη απορια. Τωρα παω να βρω μια χοντρη παλαμιδα να σε κανω να χαρεις ολο το σαββατοκυριακο....
  Σαφριδης
  απάντηση122
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μαλουχος στα χαμενα | 27/07/2017 23:53
  Ο Μαλουχος για να δικαιολογησει το μισογερμανισμο του εφευρισκει τη δικη του ιστορια. Οριζει τη "Δυση" οπως του κατεβει και προσπαθει να ερμηνευσει το σημερα με τα δεδομενα του 1920. Ο τροπος που ονειρευεται πολεμους δηλωνει πως ειναι ατεκνος, γιατι ποιος οικογενειαρχης ονειρευεται να στησει τα παιδια του μπροστα στη μπουκα ενος κανονιου; Ο Μαλουχος το παιζει ηρωας εκ του ασφαλους, αφου εχει περασει τη στρατευσιμη ηλικια και σιγα σιγα οδευει προς το αλτσχάημερ ...
  Ευζωνακι γοργο
  απάντηση54
   
   
  Σου απάντησα Αντιλογία.... | 27/07/2017 17:24
  δες την απάντηση στην ανάρτηση μου, εκεί που είναι, γιατί απάντησα και αποδόμησα όλα τα επιχειρήματα σου, ιδίως το αφελές παράδειγμά σου για την Κριμαία, που πήγες αφελώς να το συσχετήσεις με την Κύπρο για να συγκινήσεις τους Ελληνες, ενώ ξέρεις πολύ καλά, ότι την νόμιμη φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας την ανέτρεψαν παράνομα, με σκοπό να χτυπήσουν την Ρωσική γεωπολιτική θέση...και φυσικά αγνοείς, ότι η Κριμαία ήταν κομμάτι της Ρωσίας που ο Στάλιν το ενσωμάτωσε στην Ουκρανία...Και βέβαια, ενώ λες αυτά για την Κριμαία, δεν σε είδα να διαμαρτύρεσαι για την απόσπαση του Κοσόβου από την Σερβία. Προφανώς ταυτίζεσαι με τους σατανάδες της Ευρώπης, που πάντα ενεργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
  Θουκυδίδογλου
  απάντηση36
   
   
  Thoukididoglou... | 26/07/2017 12:25
  Apo ta 124 scholia, einai giro sta 110 scholia tu gnostou Pokopikou me to kirios onoma Thoukididoglou kai me ametrita ala psevdonima pu dini o idios ston eavto tu. Apanta o idios sta dika tu scholia kai pipilizi, opos o Malouchos, sinechos tin antigermaniki karamela. Mipos ton plironi o Malouchos;;;
  TATOO
  απάντηση162
   
   
  Κατι δε κολλαει | 26/07/2017 09:13
  Η δυση ποια ειναι? Και μηπως η δυση εχει αποφασισει για μας? Η ελλαδα ακολουθει την πεπατημενη. Οικονομικα εξαρταται απο την γερμανια. Γεωπολιτικα απο την αμερικη. Ομως αυτο καπου ισως δεν μπορει να συνεχισει. Αν η ελλαδα πρεπει να αγορασει οπλα η να κανει επενδυσεις για ορυκτα καυσιμα που θα βρει τα χρηματα αφου τον προυπολογισμο τον ελεγχει η γερμανια, και εφοσον η υπολοιπη δυση δεν ενδιαφερεται να βαλει το χερι στην τσεπη? Μεχρι τωρα μονο η κινα βαζει λεφτα. Αντι δηλαδη να παμε προς αμερικη και ισραηλ μηπως παμε πρις κινα (και αρα ρωσια) μερια. Η δυση λεει εγω δε βαζω μια. Αλλα θα ειμαστε συμμαχοι. Ε δε θα βγει αυτο.
  Tassos
  απάντηση818
   
   
   
  Απολυτο δικαιο | 25/07/2017 17:46
  Ποιος ειναι ο φυσικος συμμαχος της Ελλαδας στην Ανατολικη Μεσογειο? Ποιο κρατος εχει Δημοκρατια, υψηλη ανθρωπινη αναπτυξη, ανθουσα καινοτομα οικονομια και βεβαια τον ισχυροτερο στρατο? Ποιο κρατος εχει κοινα συμφεροντα για την εξορυξη και μεταφορα των πλουσιων ενεργειακων κοιτασματων της ανατολικης μεσογειου με την Ελλαδα και την Κυπρο?Ποιος εχει κοινες ευρωπαικες αξιες μαζι με την Ελλαδα και την Κυπρο στην ανατολικη Μεσογειο? Ο φυσικος συμμαχος της Ελλαδος και της Κυπρου στην περιοχη ειναι το Ισραηλ. Και βεβαια και το Κουρδικο κρατος σε επομενη φαση, για να απελευθερωσουμε τα κατεχομενα του Ελληνισμου.
  Isaac
  απάντηση3612
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τι Κύπρος, τί Σούδα, τί Ιορδανία | 25/07/2017 17:06
  Ένα τσιγάρο δρόμος. Ακού εκεί δέν επιλεξανε εμάς για να φέρουν τα μαχητικά τους! Τί σόι αποικία είμαστε εάν τα αφεντικά μας δέν παρκάρουν τα μαχητικά εδώ; Κάποιον λάκο έχει η φάβα...
  Οδοστρωτήρας
  απάντηση1613
   
   
   
  προς όλους τους Γερμανομούρηδες... | 25/07/2017 16:26
  όσο και να χτυπιώσαστε θλιβεροί Γερμανομούρηδες, πάρτε το απόφαση. Η Ελλάς, η φιλιτάτη πατρίς ΜΟΥ, θα ξεφύγει από την Γερμανική εποπτεία, είτε τη βοηθεία των Αγγλοαμερικανών, είτε των Ρώσων. Δεν θα παραμείνουμε ακόμα για πολύ, υποταγμένη στην Καταθλιπτική σας πατρίδα, και αυτό το έχετε κατανοήσει και σας έχει πιάσει ψυχικό τραμπάκουλο. Και ξέρετε γιατί θα απελευθερωθούμε από την καταθλιπτική Επικυριαρχία σας; Γιατί είναι αφύσικη, είναι απάνθρωπη, είναι αδιανόητη η εμμονή σας για φρικαλέα λιτότητα. Να ζούμε δηλαδή τρώγωντας κατσαρίδες τηγανιτές, για να μπορείτε εσείς και οι εν Ελλάδι τοποτηρητές σας, να ζείτε ζωή χαρισάμενη. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΜΕ, ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΣΑΝ ΚΟΥΝΑΒΙΑ.
  ο αγαπημένος σας Θουκυδίδογλου
  απάντηση1046
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ναυαρίνο ή Ναύπακτος | 25/07/2017 13:58
  Πολύ καλά τα λέτε. Ας ελπίσουμε, και ας φροντίσουν όσοι θα διοικούν τις δύο χώρες εφεξής, ότι μία τυχόν νέα "ναυμαχία" θα είναι σαν αυτή του Ναυαρίνου και όχι της Ναυπάκτου που ήρθε πολύ αργά και έμεινε αναξιοποίητη.
  Enlilis
  απάντηση65
   
   
  auto | 25/07/2017 12:19
  ..me to Pappadopoulo proti fora to akouo. I ELLAS agapitoi mou prepei na vasizetai sto Strateuma tis kai ohi se Dysi I Anatoli. Eho mathei apo tin zoi oti otan eise dynatos kai epikyndinos den sou kounietai kamia koufala
  ...
  απάντηση138
   
   
   
  Πρέπει όμως να αποδεσμευθούμε από την Γερμανική Επικυριαρχία. | 25/07/2017 12:09
  Δεν γίνεται ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ να είμαστε απαραίτητοι στις Ναυτικές Δυνάμεις της Δύσεως ( Αγγλοαμερικάνους και Γάλλους) και ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ να κυριαρχούν επάνω μας οι Καταθλιπτικοί, και να μας εξοντώνουν την ζωή. Θα πρέπει να επιλέξουμε σε ποια ΔΥΣΗ θέλουμε να ανήκουμε. Στην φιλελεύθερη Δύση που σέβεται την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εξασφαλίζει ένα καλό βιοτικό επίπεδο Ή στην Γερμανική Δύση, που επιδιώκει την υποταγή των ασθενέστερων, την εξόντωση των αδυνάμων, την εξαθλίωση της ζωής μας; ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΥΣΙΣ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ; Εξοδος από την Γερμανοζώνη και επιστροφή στην Δραχμή.
  Παύλος Μελάς
  απάντηση734
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Deutchland uber alles | 25/07/2017 12:04
  Όποιος κατηγορεί την Γερμανία, είναι ΒΛΑΚΑΣ, ΑΡΧΙΒΛΑΚΑΣ, ΑΡΧΙ-ΑΡΧΙΒΛΑΚΑΣ, και μη μου πείτε ότι σας αδικώ. Και λίγα σας λέω.
  ΣΟΦΙΑ
  απάντηση3012
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  και μην ξεχνατε κκ σχολιαστες | 25/07/2017 12:02
  Αποφυγετε την σιτηση του γνωστου...τρελλου του χωριου..με απαντησεις στα σχολια του...
  Ημισκουμπριο το Σαφρογεννες
  απάντηση216
   
   
  Μερικα σημαντικα λαθακια κ.Μαλουχο | 25/07/2017 12:00
  Η Ελλαδα ναι μεν ειναι ενα συνορο της Δυσης αλλα δυτικα συνορα υπαρχουν πολλα πχ οι βαλτικες χωρες, οι τσεχιες, σλοβακιες, ουγγαριες, πολωνιες κλπ Φυσικα το κυριωτερο ΣΥΝΟΡΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, θελετε δεν θελετε ετσι ειναι γιαυτο εχει και καμποσες ατομικες μπομπες που μονο η γαλλια αγγλια εχουν....... Οσο για την Γερμανια και δεδομενου οτι προκειται για μια απο τις τρεις τεσσερες οικονομικες υπερδυναμεις στον κοσμο θα σας συνιστουσα να ριξετε τους τονους.....νησαφι πια τι σκατα κερδιζετε με τον αντιγερμανικο εξαψαλμο μπορειτε να μας πειτε, τι κερδιζετε αληθεια....ελπιζω να δημοσιευτη το αρθρο το εχω κανει print screan....
  expat
  απάντηση299
   
   
   
  σωστό άρθρο, αλλά δεν σημαίνει, ότι πρέπει να είναι αυτός ο γεωπολιτικός μας στόχος | 25/07/2017 10:54
  Η Ελλάς είναι το σύνορα της Δύσεως ( στην Δύση δεν περιλαμβάνεται το Καταθλιπτικό Εθνος, γιατί αυτό έχει την δική του γεωπολική πολιτική που είναι η Μεσευρώπη). Ωστόσο η Δύσις, πάντα ξεπουλά και εγκαταλείπει την Ελλάδα, όταν αυτή έχει τελέσει τους γεωπολιτικούς στόχους της Δύσεως ή όταν δεν παίζει τον ρόλο που θέλουν οι Δυτικοί σε συγκεκριμένη στιγμή. Απόδειξις το Κυπριακό, η εγκατάλειψις της Ρωμιοσύνης στην Μικρά Ασία και άλλα πολλά. Η Ελλάς θα πρέπει να αναθεωρήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, και να στραφεί σε αγαστή συμμαχία, με την μόνη αληθινή μας σύμμαχο και αδελφή, την αγαπημένη μας Ρωσία και την Σερβία μας. Πρέπει να δημιουργηθεί ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ, από την Κρήτη μέχρι το Βλαδιβοστόκ.
  Σωκράτογλου
  απάντηση761
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εξαίρετο άρθρο. | 25/07/2017 10:50
  Καταπληκτικό άρθρο, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν ένα μικρό αριστούργημα γεωπολιτικής. Τελικά Μαλούχο, είσαι οξυδερκής αναλυτής και προσωπικά σε συγχαίρω. Πολύ ορθή η επισήμανσις σου περί Δυτικών Ναυτικών Δυνάμεων, που ήταν και η καρδιά του Δυτικού Πολιτισμού, εν αντιθέσει με την Μεσευρώπη, που ήταν πάντα το ιμπεριαλιστικό όραμα του Καταθλιπτικού Εθνους. Αλλή μια ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΙΣ ΣΟΥ, που θα την αγνοήσουν ή θα την διαστρέψουν οι Γερμανοπροσκυνημένοι, ήταν η στάσις του Καταθλιπτικού Εθνους στην Κύπρο. Δεν τους ενδιαφέρει γεωπολιτικά, γιαυτό και εσιώπησαν. Όταν τους ενδιέφερε οικονομικά την ξέσκισαν, όπως ξεσκίζουν και εμάς. Και τώρα Γερμανομούρηδες χύστε την χολή σας.
  Θουκυδίδογλου
  απάντηση1150
  Απαντήσεις  6 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κλαρίνο | 25/07/2017 10:19
  Δύση με 62% του εκλογικού σώματος να μη θέλει να πληρώνει τα δάνεια της χώρας και μετά να χορεύει στο Σύνταγμα ; Δύση με ψηφοφόρους παρτάκηδες με μοναδικό όνειρο διορισμό στο Δημόσιο; Δύση όπου γουστάρουμε και θαυμάζουμε δημαγωγούς απατεώνες; Πιο χλωμό και από τους πεθαμένους δεν νομίζετε;
  Άντε γεια ρε
  απάντηση608
  Απαντήσεις  14 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η μετάθεση του Ίντσιρλίκ, | 25/07/2017 10:04
  στο Muwaffak Salti στο Al-Asrak της Ιορδανίας ήταν απόφαση του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ με τον κυριότερο σκοπό ,στην συμμαχία κατά του IS ,να συμμετέχουν όσον το δυνατόν περισσότερες Ισλαμικές χώρες κ. Μαλούχο. Όλες οι άλλες αντιγερμανικές κίτρινες πινελιές σας, εξηγούνται με το ότι ,δυστυχώς για την Γερμανία είστε μονόχρωμος. Τι κρίμα !!!!!!!!!
  ο βλαχοδήμαρχος
  απάντηση689
  Απαντήσεις  65 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΔΥΣΗ | 25/07/2017 08:39
  Σύνορο της Δύσης, θαύμα της φύσης.
  Ο ΑΛΤΡΟΥ΄Ι΄ΣΤΗΣ
  απάντηση612