από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Τα είπε όλα ο αμερικανός πρεσβευτής

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οταν υπάρχουν ερμητικά κλειστές πόρτες, όταν απαγορεύονται αυστηρά οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι, όταν οι προσκλήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο (με μέσο θα έλεγα) και όταν στο ακροατήριο δεν υπάρχουν πολιτικοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), τότε η γλώσσα του ομιλητή λύνεται αυτομάτως. Πολύ περισσότερο εάν ο ομιλητής είναι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ...

nnn

Αν εξαιρέσει κανείς τους Πέτρο Μολυβιάτη, Αχιλλέα Καραμανλή και Κωστή Καραμανλή, κανένας άλλος έλληνας πολιτικός δεν παρέστη σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε αμερικανούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εκδότες τουρκικών εφημερίδων, ανάμεσά τους και της πλουσιότερης οικογένειας της Τουρκίας, ιδιοκτήτριας της εφημερίδας «Xουριέτ» και της αεροπορικής εταιρείας «Πήγασος». Και όλα αυτά συνέβησαν στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με προσκλήσεις που απέστειλε αυστηρά το Πανεπιστήμιο Tαφτς της Μασαχουσέτης.

nnn

Πρώτα από όλα, ο κ. Πάιατ, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, ξεκαθάρισε ότι η δουλειά του είναι πρεσβευτής και ότι στόχος του είναι η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη βάση της Σούδας, χαρακτηρίζοντάς τη ως βάση με στρατηγική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει την επέκταση της συμφωνίας και είναι πρόθυμη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επέλθει συμφωνία, αλλά, όπως είπε, επαφίεται στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια πολύ προσεκτική του διατύπωση αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι και με τους δύο έχει καλή συνεργασία, ωστόσο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κινήσει το χέρι της, όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία αυτή...

nnn

Προφανώς για να μην παρεξηγηθεί για τις πολιτικές του προτιμήσεις, όταν αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει ότι ο ρόλος του εδώ στην Ελλάδα δεν είναι να βοηθήσει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά να βοηθήσει τη χώρα. Σε συνέχεια έκανε μια αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λέγοντας ότι παλιά δεν ήταν έτσι, πλην όμως τώρα βελτιώθηκαν και σε αυτό συνέβαλαν και οι επισκέψεις δύο πρώην προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα.

nnn

Οι ερωτήσεις από τους έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές προς τον αμερικανό πρεσβευτή έπεφταν σαν βροχή, κυρίως όσον αφορά τις μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την πολιτική κατάσταση. Υπήρξε ακόμη γκρίνια των επιχειρηματιών για την υπερφορολόγηση με τη σημείωση ότι με τόσο υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις «ποιος θα έρθει να επενδύσει εδώ στη χώρα μας;». Ο αμερικανός πρεσβευτής άδραξε την ευκαιρία και ανακοίνωσε ότι η επένδυση που κάνει ο  ελληνοαμερικανός επενδυτής Τζον Κάλαμος, ύψους ενός δισ. ευρώ στην Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχει ήδη κλείσει. Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνταξιδέψει με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει σε ένα αμερικανικό επενδυτικό φόρουμ. Οι Τούρκοι ρωτούσαν για τον Ερντογάν, πλην όμως ο αμερικανός πρεσβευτής δεν ξεπέρασε ούτε κεραία από την επίσημη αμερικανική πολιτική επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

nnn

Τα πιο σημαντικά όμως είναι ότι ο αμερικανός πρέσβης μίλησε πολύ ανοικτά στο επίσης κλειστό δείπνο που παρέθεσε στο σπίτι του, στην Εκάλη, ο πρώην τραπεζίτης Τάκης Αράπογλου, πρώην πρόεδρος του ομίλου «Τιτάν» και απερχόμενος πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Ταφτς, αλλά η συζήτηση ήταν τόσο ιδιωτική, που για λόγους δεοντολογίας κωλύομαι να σας αποκαλύψω.

Το δίδυμο των Οικονομικών

Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στο Eurogroup εκτιμάται ιδιαιτέρως από όλους τους υπουργούς Οικονομικών. Οι οποίοι, μαθαίνω, όπου σταθούν και όπου βρεθούν λένε τα καλύτερα λόγια για αυτούς. Τους ενοχλούν κάπως - πώς να το κάνουμε; - οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις, αλλά τη διαπραγματευτική τους ικανότητα τη θεωρούν εξαιρετική. Η συζήτηση για τους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη έγινε στη Μάλτα, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης του Εurogroup, με τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης. Κατά κοινή ομολογία σε όλη τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση το δίδυμο αυτό του υπουργείου Οικονομικών επέδειξε σταθερή στάση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν υπέρμαχος της συμφωνίας για την αξιολόγηση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σας θυμίζω ότι τότε είχε δηλώσει ότι «εάν πάμε ως το καλοκαίρι και δεν κλείσει η συμφωνία τότε καήκαμε». Με τη δουλειά τους το δίδυμο αυτό έχει εγγράψει υποθήκες για το πολιτικό του μέλλον, παρά την αντιπαλότητα που είχαν προσφάτως με τους έμπιστους του κ. Τσίπρα κ.κ. Γαβρόγλου, Πολάκη, Καμμένο και Τόσκα, τότε με την ψήφιση της τροπολογίας της τελευταίας στιγμής για στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Μια αντιπαλότητα που εκδηλώθηκε και μάλιστα από το βήμα της Βουλής λίγο πριν από την ψήφιση του επίμαχου αυτού νομοσχεδίου.

nnn

Διαβάζοντας στη «Λιμπερασιόν» ένα άρθρο το οποίο καλούσε τον Εμανουέλ Μακρόν να τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, κάποιοι καχύποπτοι μετέφεραν στην Αθήνα ότι ο εκδότης-ιδιοκτήτης της «Λιμπερασιόν» είναι ετεροθαλής αδελφός του ισχυρού μεγαλομετόχου του οίκου Rothschild. Να θυμίσω ότι τον εν λόγω οίκο πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση του θέματος του χρέους. Συνωμοσιολόγος εγώ δεν είμαι, αλλά το καταγράφω, έτσι για να υπάρχει...

Τρεις παρτίδες σκάκι

Θέλω να σας πω ότι η τριμερής Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη είχε και κρυφές πτυχές πέραν της πολιτικής. Μία από αυτές ήταν η παρτίδα σκάκι που έπαιξε ο Νατάν Σαράνσκι, πρώην αντιφρονών επί Σοβιετικής Ενωσης και από το 2009 επικεφαλής του Εβραϊκού Πρακτορείου, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την εβραϊκή διασπορά, με τη Σταυρούλα Τσολακίδου. Για όσους δεν γνωρίζουν, η 17χρονη Τσολακίδου είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια Νέων. Οι δυο τους έπαιξαν τρεις παρτίδες, αφού ο κ. Σαράνσκι, πέρα από ηγετική μορφή στον εβραϊκό χώρο, θεωρείται και δεινός σκακιστής. Μοιράστηκαν από μία νίκη, ενώ μία παρτίδα ήρθε ισόπαλη. Στην παρτίδα που έχασε μάλιστα ο κ. Σαράνσκι το παραδέχθηκε δημοσίως πολύ νωρίτερα, αφού ως γνωστόν οι σκακιστές έχουν υψηλή ικανότητα πρόβλεψης...

Τα μπάνια της οικογένειας

Οπου να 'ναι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μεριμνήσει και για τις θερινές διακοπές της οικογενείας του. Δεν ξέρω αν και εφέτος θα παραμείνει πιστός στη βίλα του εφοπλιστή Μαρτίνου, όπως έκανε και πέρυσι και πρόπερσι, όπου θα μπορεί από εκεί, όχι μόνο να πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου, αλλά και να απολαμβάνει τον ναό του Ποσειδώνα φωτισμένο τις νύχτες και τα μπάνια του σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.

Αυτό το νησί ποιος θα το πάρει;


Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είναι ιδιοκτήτης ενός νησιού 22 στρεμμάτων γεμάτο με ελιές, με δικό του νερό και με ηλεκτρισμό από φωτοβολταϊκά. Αλλά κάτι ο ΕΝΦΙΑ, κάτι η υπερφορολόγηση, ανάγκασαν τον δήμαρχο να βάλει πωλητήριο στο νησί του...

nnn

«Ψάχνω κανέναν πλούσιο να του το πουλήσω. Δεν ζητώ πολλά, μόνο 4 εκατομμυριάκια» λέει, ο οποίος έως τώρα μάλλον δεν βρήκε αγοραστή για το νησί του, που λέγεται Διάπορος, στη Χαλκιδική, απέναντι από τη Βουρβουρού, μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Αγιο Νικόλαο του Δήμου Σιθωνίας.

nnn

Προς το παρόν όμως ο δήμαρχος ενδιαφέρεται για την προσωπική του ζωή, αφού βρήκε τον νέο έρωτά του, μια Ελληνίδα (αυτή τη φορά, αφού η προηγούμενη ήταν Αυστριακή) συνταξιούχο μεγάλου διεθνούς οργανισμού, για την οποία, όπως ο ίδιος λέει, έχει... σοβαρό σκοπό.

nnn

Για την κρίση στη ΔΕΗ όλοι γνωρίζουμε, όπως και για την αδυναμία της διοίκησής της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης των Βαλκανίων. Επειδή ομολογούνται οι αδυναμίες της τρέχουσας διοίκησης, μαθαίνω ότι κυβερνητικά στελέχη πρότειναν στον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορό να αναλάβει τα ηνία της. Εκείνος αρνήθηκε ευγενικά επειδή θεωρεί ότι το έργο του δεν έχει ολοκληρωθεί. Περιττό να αναφέρω ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα έχουν το 2017 λειτουργική κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Γεγονός που εξηγεί και την αγωνιώδη προσπάθεια του Ομίλου Λάτση να επανέλθει στα διοικητικά πράγματα των Ελληνικών Πετρελαίων.

nnn

Δεν γνωρίζω αν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου θα είναι και πάλι υποψήφια στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι οι συνεργάτες της λένε μετ’ επιτάσεως ότι έκλεισε τον κύκλο της στην περιφέρεια και προσβλέπει σε άλλα αξιώματα. Προφανώς γοητεύθηκε από τις προηγούμενες πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  τιπροβλέπεται για τηνπώλησηιδιωτ.νησιών | 19/06/2017 12:53
  ή νησίδων καθώς και των ακινήτων που βρίσκονται πάνω σ αυτά/ές.Ακόμη κι αν οι αγοραστές είναι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, απαιτείτα,ι επι ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, άδεια του Υπουργού Εθνικής Αμυνας και πιστοποιητικό της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου περι μη προβολής δικαιωμάτων σ αυτό.Δεν αρκεί οτι το νησάκι διαθέτει νερό και φώς κι οτι ο Μπουτάρης δεν ζητάει πολλά,οπως λέει.Επίσης,ο ελαιώνας.Απαιτείται άδεια της Δασικής Υπηρεσίας.Βγαίνει πολύ δύσκολα και αργεί πολύ.Αν το νησάκι ειναι χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση ,γράψε αλοίμονο.Δεν οικοδομείται.Ο ενδιαφερόμενος πρέπει λοιπόννα ερευνήσει καλά και απο πάσης πλευράς το περίπλοκο νομικό ιδιοκτησιακό μπακγκράουντ προτού προχωρήσει
  εχει δώσει τοόνομαΔΙΑΠΟΡΟΣσεκρασιάτου
  απάντηση110
   
   
   
  Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα... | 19/06/2017 05:53
  Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 877 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 502 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 698 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 816 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!
  Νίκος
  απάντηση146
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Την Αυστριακη, να την προσεχετε. | 19/06/2017 03:34
  Εκεινη η Αυστριακη γκομενα του Δημαρχου, δεν ειναι αλλη απο την διευθυνουσα του παραρτηματος του ΜΚΟ East-West Institute στην Πρεσπα εδω και πολλα χρονια. Μαλλον του την "εριξαν" την γκομενα και εκεινος δεν πηρε καν χαμπαρι. Κατι θα ηθελαν απο το γραφειο του αλλα τι αραγες? Ας μην ξεχναμε βεβαια οτι ο ΜΚΟ ειναι σε μπελαδες με το δικο μας Υπ. Εξ. το οποιο και ανακρινει τον οργανισμο. Τιποτα ακομα δεν εχει βγει στην φορα αλλα μαλλον θα την "πνιξουν" την ολη υποθεση μιας και ορισμενοι-ορισμενοι απο αυτη την πλευρα του Ατλαντικου ειναι ανακατωμενοι. Οσο για την Αυστριακη.........να την προσεχετε.
  Γιωργος Τσαπανος
  απάντηση137