Συγκρατήστε αυτούς τους αριθμούς. Κάπου εκεί μέσα μπορεί να βρίσκονται φίλοι, συγγενείς και το πιθανότερο να βρεθούν κάποια στιγμή τα παιδιά μας.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Μάρτιο ήταν 1.068.293 άτομα κάθε ηλικίας. Και από αυτούς οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν εργασία χωρίς να βλέπουν αχτίδα φωτός πάνω από έναν χρόνο, έφτασαν τους 506.447.
Οι δραματικοί αυτοί αριθμοί αποκαλύπτουν πόσο η βαθιά και πολυετής οικονομική κρίση σαρώνει την ελληνική κοινωνία γεμίζοντας απογοήτευση τους νέους που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά της εργασίας και πολύ περισσότερο όλους όσοι έχασαν τη δουλειά τους και βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας.
Δυστυχώς η σκληρή αυτή πραγματικότητα δεν αλλάζει ακόμη και μπροστά στην προοπτική μιας καλής τουριστικής σεζόν, της καλύτερης των τελευταίων ετών, αφού σε έναν και μόνο κλάδο των τουριστικών υπηρεσιών δεν χωρούν ούτε οι μισοί από τους ανέργους που αναζητούν εργασία. Χωρούν μόνο νέοι, μετανάστες, όλοι κακοπληρωμένοι, αφού η ζήτηση για εργασία είναι πολλαπλάσια των αναγκών της περιόδου που ξεκίνησε.
Ακόμη πιο τραγική γίνεται η εικόνα για την οικονομία και την κοινωνία, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επτά στους δέκα ανέργους βρίσκονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες των 25 έως 54 ετών. Και ότι μόνο ο ένας στους οκτώ δικαιούται και παίρνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Τον Μάρτιο οι επιδοτούμενοι άνεργοι, παρότι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ήταν μόλις 141.426 άτομα, στοιχείο που αποκαλύπτει πόσο «φτωχό» είναι το ταμείο ανεργίας και πόσο αδύναμος είναι ο επίσημος φορέας κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων.
Αυτά είναι αρκετά για να σκεφτούν πολιτικοί και κόμματα τι θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Η κρίση είναι εδώ και ας έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την ένταξη στα μνημόνια, ας έχουν περάσει τέσσερις κυβερνήσεις όλων των πολιτικών χρωμάτων.
Οσο βρισκόμαστε σε περιβάλλον αβεβαιότητας και όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μεριμνά με κάθε της απόφαση, κάθε της κίνηση να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, τότε απλά θα αναζητούμε ξανά νέα κυβέρνηση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ