Δυστυχώς τα ζητήματα που αφορούν στην άμυνα και στην ασφάλεια της χώρας για τα οποία ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απόρρητα και δεν μπορώ να σας τα μεταφέρω. Μπορώ ωστόσο να σας πω τι ζήτησε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (η φωτογραφία από τη συνάντησή τους) για να δείτε και τι περιμένει τους εφετινούς τελειόφοιτους Λυκείου. Του ζήτησε λοιπόν να στηρίξει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, η οποία οσονούπω γίνεται πράξη. Και ο κ. Μητσοτάκης του είπε θα τη στηρίξει, αφού περιλαμβάνεται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Πέραν τούτου καμία άλλη συμφωνία δεν έγινε, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Καμμένος δεν βρέθηκαν ποτέ μόνοι τους στο Πεντάγωνο, αλλά μαζί με αξιωματικούς.
nnn
Να σκεφθείτε ότι παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας ετοίμασε επίσημη υποδοχή για τον κ. Μητσοτάκη (όμοια με αυτήν που είχε ετοιμάσει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ρένα Δούρου, όταν οι δύο κυρίες της πολιτικής επισκέφθηκαν το Πεντάγωνο), δηλαδή υποδοχή με τιμητικό άγημα και την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να επισκεφθεί το γραφείο του υπουργού και προτίμησε η ενημέρωση να γίνει στην αίθουσα συσκέψεων του ΓΕΕΘΑ, όπου του προσφέρθηκε καφές. Ηταν όμως μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ως τομεάρχης Αμυνας, ο οποίος είπε στον υπουργό Αμυνας ότι θα έχει μια παραγωγική συνεργασία για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Καμμένος τον ευχαρίστησε. Να σημειώσω ότι έως τώρα οι κ.κ. Καμμένος και Γεωργιάδης μιλούσαν μόνο μέσω αγωγών, μηνύσεων και εξώδικων.


Οταν ο Κατρούγκαλος συνάντησε την Αννα

Από πρώτο χέρι τ’ άκουσε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο πάνελ της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο ΕΒΕΑ το περιοδικό «Κοινωνική Επιθεώρηση» με θέμα την Ανάπτυξη της Οικονομίας μέσα στις συνθήκες του Μνημονίου. Στην εισήγησή του ο κ. Κατρούγκαλος, αφού ανέλυσε τα δομικά προβλήματα του παγκόσμιου καπιταλισμού μέσα από τη… μαρξιστική θεώρηση, υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης και των σκληρών μέτρων που παίρνονται, λέγοντας πως είναι «πολύ ελαφρύτερα» από των προηγούμενων ενώ χαρακτήρισε και τις πολιτικές επιλογές ως «αριστερές». Και έγινε το έλα να δεις…
nnn
Αναστάτωση και διαμαρτυρίες (και σφυρίγματα) προκάλεσαν οι εκφράσεις του κ. Κατρούγκαλου. Οταν έφθασε η ώρα της δευτερολογίας της Αννας Διαμαντοπούλου που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, η απάντηση ήταν καυστική και χωρίς περιστροφές: «Οταν κόβει συντάξεις ο Βρούτσης κι ο Λοβέρδος είναι νεοφιλελεύθερο, όταν κόβεις εσύ είναι αριστερό; Αυτό δεν είναι πολιτική συζήτηση, είναι κοροϊδία που δεν μπορεί ο άλλος να την αντέξει!» ήταν τα λόγια της πρώην επιτρόπου και προέδρου του think tank «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση» ενώ θυμίζοντας πρόσφατα πολιτικά γεγονότα ανέφερε: «Τις δυσκολίες που ζείτε εσείς στην κυβέρνηση τις έζησαν πολλοί πριν από σας, πάρθηκαν μέτρα με το μαχαίρι στον λαιμό, χωρίς καθόλου χρόνο, όμως τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει αυτός ο διάλογος. Κάποιοι πετούσαν μολότοφ και ντομάτες και ασκούσαν φυσική βία. Αυτά σήμερα δεν γίνονται». Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος όταν, άκουσε όλα αυτά δεν άντεξε και βγήκε από την αίθουσα. Ηθελε όμως να ακούσει την Αννα, τι άλλο θα έλεγε (μήπως και απαντήσει, αλλά δεν το έκανε) και έτσι περιορίστηκε να την παρακολουθήσει εκ του ασφαλούς από ένα video wall που στήθηκε έξω από την αίθουσα.
Τα κέφια των τροϊκανών όταν έφευγαν

Μπορεί να ξενύχτησαν αλλά σηκώθηκαν σχετικά νωρίς και με καλή διάθεση. Μες στην καλή χαρά ήταν όλοι τους, μάλλον επειδή έφευγαν από την Ελλάδα. Ο λόγος όχι για τους κυβερνητικούς αλλά για τους τροϊκανούς, ο βασικός όγκος των οποίων αναχώρησε από το Hilton στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Γιατί άραγε; Υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα στελέχη σχολίαζαν την εμπειρία της νυκτερινής διαπραγμάτευσης κάνοντας χιούμορ για το εξαντλητικό clubbing με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Θέλετε παραδείγματα; Ανακουφισμένος εμφανίστηκε ο Τζιοβάνι Καλιγκάρι, το Νο2 της αποστολής της ΕΚΤ, που εισερχόμενος στο lobby του Χίλτον προτού παραδώσει το κλειδί του δωματίου του φώναξε στους συναδέλφους του με άψογη ελληνική προφορά «Γεια σας παιδιά», προκαλώντας τα γέλια των συγκεντρωμένων εκεί συναδέλφων του. Τόσες ώρες διαπραγματεύσεων με τους Τσακαλώτο, Σταθάκη και Αχτσιόγλου έμαθε κάτι στα ελληνικά (κυρίως από τον Τσακαλώτο –όπως ειπώθηκε). Στιγμές αργότερα ακολούθησε ο Νικόλα Τζαμαριόλι, επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που φορώντας ένα πράσινο Moncler μπουφάν δεν θύμιζε σε τίποτα τον τεχνοκράτη των στιγμών της διαπραγμάτευσης. Αρκετά φρέσκος δεδομένου ότι είχε κοιμηθεί για λιγότερο από έξι ώρες αντάλλαξε καλημέρες στα ιταλικά με τους συναδέλφους του και αποχώρησε συνοδευόμενος από την Ελληνική Αστυνομία για το αεροδρόμιο. Με ταξί αναχώρησαν οι τελευταίοι των τεχνικών κλιμακίων από το Χίλτον με τον Κύπριο Ζήνωνα Κοντολαίμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει τις διευθετήσεις με τους ταξιτζήδες γκρουπάροντας τα στελέχη του ΔΝΤ και της Κομισιόν με την ίδια επιμέλεια που κτενίζει τα κείμενα του Μνημονίου. Στα πρόσωπα όλων μια ανακούφιση ήταν ζωγραφισμένη, παρότι δεν έκλεισαν τη συμφωνία.

HeliosPlus