Μπορεί ο Πρόεδρος Ομπάμα να επιλύσει το θέμα του ελληνικού χρέoυς; Είναι μάλλον απίθανο.

Ωστόσο για την Αθήνα ,μετά την απόρριψη από την Γερμανίδα Καγκελάριο του αιτήματος Τσίπρα για την επιτάχυνση της ελάφρυνσης του χρέους , η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Γι’ αυτό και κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μία μεσολάβηση Ομπάμα με επίσκεψη στην Αθήνα (15-16 Νοεμβρίου) και στο Βερολίνο (17-18 Νοεμβρίου) θα μπορούσε να βάλει σε κίνηση την διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανία , πάντως, έχει κάνει σαφές ότι θα είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα μετά τις εκλογές του Φθινοπώρου του 2017.

Με τον κ.Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία της να γίνει πιο ανταγωνιστική διεθνώς, αλλά και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός ευρωπαϊκού κράτους.
Αλλά και η αμερικανική πλευρά – ακόμη κι αν αναλάβει μία τέτοια μεσολάβηση ,κάτι που δεν είναι ακόμη σαφές- έχει υποστηρίξει (μέσω ΔΝΤ αλλά και δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων) την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία .Προσθέτοντας ωστόσο ότι η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή λιτότητα δεν βοηθάει την Ευρώπη να ανακάμψει και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη όλου του πλανήτη.
Βέβαια όταν οι Αμερικανοί μιλούν για μεταρρυθμίσεις π.χ. στην αγορά εργασίας , εννοούν ανατροπή του καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα-αλλά ακόμη και σε άλλες πιο φιλελεύθερες ευρωπαϊκές οικονομίες:δηλαδή απολύσεις χωρίς καμία προειδοποίηση και με ελάχιστη αποζημίωση και μορφές ελαστικής απασχόλησης παντού.

Στόχος η μεγαλύτερη δυνατή κινητικότητα στην αγορά εργασίας έτσι ώστε οι απολυμένοι μίας επιχείρησης ή ενός κλάδου της οικονομίας που βρίσκεται σε πτώση να μπορούν να βρουν γρήγορα δουλειά σε μια άλλη επιχείρηση ή κλάδο της οικονομίας που βρίσκεται σε άνθηση, και η Οικονομία της χώρας να έχει μεγάλη ταχύτητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες .

Πάντως, ακόμη κι αν υπάρξει -τελικά- η μεσολάβηση Ομπάμα δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θάχει κάποιο αποτέλεσμα.

Οι Γερμανοί δεν υποχώρησαν στις παροτρύνσεις Ομπάμα ούτε όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ισχύ και δύναμη πίεσης στο μέσον της θητείας του άρα είναι μάλλον απίθανο να τον αντιμετωπίσουν σοβαρά ενώ έχει ήδη εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ .

Η επίσκεψη ,ωστόσο, μπορεί να δώσει κάποιους πολιτικούς πόντους στην κυβέρνηση Τσίπρα η οποία περνάει δύσκολες μέρες εν μέσω διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά και την άρνηση υπουργών να προχωρήσουν τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.
Εκτός βέβαια κι αν ο Πρόεδρος Ομπάμα -όπως γράφουν κάποια ευφάνταστα μπλόγκ- ανακηρύξει την Ελλάδα σε 51η Πολιτεία των ΗΠΑ και κάνοντας διάγγελμα από την Πνύκα εξαγγείλει νέο σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη της χώρας μας!
Αν υπήρχε ,όμως, τέτοια πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς γιατί να μην την εξαγγείλει ο νέος Πρόεδρος για να πιστωθεί και τα πολιτικά οφέλη; Έλα ντε; Αστεία πράγματα…