Ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) πήγε στη Βουλή με έναν και μοναδικό στόχο. Να ανατρέψει το δυσμενές, για τον ίδιο και για το alter ego του, Νίκο Παππά, κλίμα υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το Καλογρίτσας gate, αλλά και για να προλειάνει το εσωκομματικό έδαφος εν όψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη. Ηταν επιθετικός από την αρχή, δεν έκρυψε το μένος και τον εκνευρισμό του σε αρκετές περιπτώσεις, προδίδοντας έτσι την προσωπική αγωνία που τον διακατέχει για το πολιτικό του παρόν και μέλλον. Υπονόμευσε τη συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή με το ύφος του.
nnn
Δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά στην ουσία επιχείρησε ένα αναμάσημα όλων των γνωστών κατηγοριών που έχει εκτοξεύσει από τότε που το κόμμα του ερωτοτροπούσε με την κυβερνητική εξουσία. Το σημαντικότερο ήταν ότι προσπάθησε να αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό του ψεύτη που του προσάπτει η αντιπολίτευση, με τη γνωστή μέθοδο του αντιπερισπασμού. Ετσι, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι λέει ψέματα και άρχισε την ομιλία του με το ότι «εδώ θα ειπωθούν αλήθειες». Πρόσθεσε απλώς «με διευθύνσεις και ονόματα», όπως είχαν προαναγγείλει από την Κυριακή τα φιλικά προς το Μέγαρο Μαξίμου μέσα.


Διχαστική ρητορεία

Αν υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο στην εμφάνιση αυτή του Πρωθυπουργού είναι το ότι πλέον κινείται, όπως έλεγαν αρκετοί βουλευτές, στα όρια της διχαστικής, επικίνδυνης και ανεύθυνης ρητορείας, επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε λίγο αργότερα ο αρχηγός της ΝΔ από του βήματος: ότι ο μοναδικός του στόχος είναι η παραμονή του στην εξουσία.
nnn
Πέρα από την πλήρη κάλυψη που παρέσχε στον στενό συνεργάτη του, κ. Παππά, για το Βατερλό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, προχωρώντας στους συμψηφισμούς με το παρελθόν, ενώ πέρασε σε μετωπική σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη του Alpha, Δ. Κοντομηνά, χαρακτηρίζοντάς τον υπόδικο για απάτη κατά του Δημοσίου. Ενώ δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει για άλλη μια φορά και όσους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης δεν αποδέχθηκαν τα τελεσίγραφά του κάνοντας λόγο για «μιντιακό πραξικόπημα».
nnn
Αμέσως μετά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός κάθισε δίπλα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ι. Δραγασάκη, και σχολίαζε γελώντας τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη που βρισκόταν στο βήμα. Πιο δίπλα καθόταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, έχοντας ανοιχτά μπροστά του διάφορα έγγραφα και κάθε λίγο και λιγάκι έγερνε προς τον κ. Τσίπρα και κάτι μουρμούραγε στο αφτί του. Από την έκφρασή τους δεν θα έλεγαν κάτι σοβαρό, αφού και οι δύο γελούσαν. Οπως γέλασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Τσίπρας είπε στον αντίπαλό του ότι είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος σε ηλικία 6 μηνών παρά ότι μάχεται κατά της διαπλοκής.


Οι λίστες της διαπλοκής

Σε κάθε σοβαρή συζήτηση περί «διαπλοκής και διαφθοράς» κάνουν την εμφάνισή τους και οι λίστες. Λίστα ο κ. Τσίπρας, λίστα και ο κ. Μητσοτάκης. Η αριστερή λίστα περιελάμβανε γνωστά ονόματα που επί μήνες τώρα επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, με την προσθήκη μιας νέας λίστας (όχι και τόσο νέας), αυτής του Μπόργιανς, και με την προαναγγελία (κάτι που συνηθίζει ο κ. Τσίπρας να κάνει) νέων διώξεων. Η λίστα του κ. Μητσοτάκη περιελάμβανε τις χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ για τα κέντρα ψυχικής υγείας, τα κονδύλια που δόθηκαν για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, τα «πόθεν έσχες» Φλαμπουράρη και Σταθάκη, συν ένός φίλου του κ. Τσίπρα, του Λάκη Λαζόπουλου, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε εάν δούλευε στο ίδιο κανάλι, τον ιδιοκτήτη του οποίου χαρακτήρισε υπόδικο και απευθυνόμενος για άλλη μια φορά προς τον κ. Τσίπρα τού είπε: «Δεν αξίζει στη χώρα να είστε εσείς πρωθυπουργός».


«Ανεξέλεγκτες καταστάσεις»

Εκτός ελέγχου για άλλη μια φορά η Αννα Βαγενά –ίσως επειδή επίκειται η παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα. Αν δεν παραιτηθεί, δεν πρόκειται να εκτεθεί εκ νέου ως υποψήφια και θα στραφεί αποκλειστικά στο θέατρο και στους θεατές της… Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε συνεχώς προς τον κ. Μητσοτάκη να δώσε τα λεφτά των δανείων για να μην κόψουν το ΕΚΑΣ. «Φέρε πίσω τα λεφτά που πήρες από τα δάνεια για να σώσουμε το ΕΚΑΣ» φώναζε σε έξαλλη κατάσταση, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να την προειδοποιήσει με αποβολή από την αίθουσα.


Το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο

Ο Αλέκος Αλαβάνος, μέντορας του σημερνού Πρωθυπουργού, το έχει χιλιομετανιώσει που έδωσε το δαχτυλίδι διαδοχής στον κ. Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι προσπαθούν να ξεχάσουν τον κ. Αλαβάνο. Τους τον θυμίζει κάθε λίγο όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Μη χλευάζετε τη διαδικασία εκλογής μου στην ηγεσία της ΝΔ. Εγώ δεν πήρα το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο».


Το κέντημα της Φώφης

Είχε κέφια η Φώφη Γεννηματά. Μόλις άρχισε την ομιλία της, ο κ. Τσίπρας, όπως το συνηθίζει, σηκώθηκε να φύγει. «Ο τζάμπα μάγκας έφυγε» παρατήρησε. Εν συνεχεία, είπε ότι το σιντριβάνι στην πλατεία Κουμουνδούρου μετατράπηκε σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ. «Μπαίνουν διεφθαρμένοι πασόκοι, βγαίνουν επαναστατημένοι αριστεροί» είπε.

HeliosPlus