Ποιος πολιτικός αρχηγός εμπιστεύεται πλέον τον Αλ. Τσίπρα; Να, πάρτε για παράδειγμα τη Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας έλεγε σε συνομιλητές του ότι κάποια στιγμή θα συνεργαστεί μαζί της. Η Φώφη όμως στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της λέει κάτι άλλο: «Κάθε φορά που συναντώμαι με τον Τσίπρα χάνω και ένα δάχτυλο από το χέρι μου». Και για του λόγου το αληθές, να τι λένε οι συνεργάτες της: στις 15 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του ΠαΣοΚ τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί για τις εκλογές και αυτός μέσω των γνωστών του κύκλων διέρρευσε ότι της πρότεινε να εισέλθει στην κυβέρνηση, προσφέροντάς της μάλιστα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Και έτρεχαν η Φώφη και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ να το μαζέψουν. Τον Γενάρη, όταν έγινε η συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά για το Προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός κόλλησε αμέσως μετά ένα ραντεβού με τον Φώτη Κουβέλη και υπήρξαν διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δήθεν υπήρξε συζήτηση για την… Κεντροαριστερά. Μόλις προσφάτως στη συνάντηση που είχαν για τον εκλογικό νόμο το Μέγαρο Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει αμέσως μετά ότι το ΠαΣοΚ θα τον ψηφίσει. Γι’ αυτό λοιπόν η Φώφη προσέχει κάθε φορά που δίνει το χέρι της στον κ. Τσίπρα. Μήπως και χάσει κανένα δάχτυλο.
Το μάθημα του Βενιζέλου


Αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος έχει παρόμοια παραδείγματα. Ας πούμε ότι ήταν ο πρώτος από το ΠαΣοΚ που κατάλαβε ότι ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος. Αλλα λέει και άλλα πράττει. Στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών είχαν συναντηθεί, συζητούσαν επί 65 λεπτά (στην ουσία, όπως μου είπαν, ο κ. Βενιζέλος παρέδιδε μαθήματα στον κ. Τσίπρα) και, όταν έφυγε από την Κουμουνδούρου, είχε την εντύπωση ότι είχαν συμφωνήσει σε μια σειρά σημεία. Δεν πρόλαβε να μεταβεί στο γραφείο του στο ΠαΣοΚ και εκεί πληροφορήθηκε ότι ο κ. Τσίπρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τον κατήγγελλε ως… διαπλεκόμενο!

Το καρφί του Κουτσούμπα
Εκεί όμως που ο κ. Τσίπρας βρήκε τον δάσκαλό του ήταν με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα. Κάτι γνώριζε ο κ. Κουτσούμπας περί περίεργων διαρροών του Μαξίμου και φρόντισε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό να πει (ευθέως και έντιμα μπροστά στις κάμερες) τι του είπε ο κ. Τσίπρας. Οτι δεν μπορεί να κάνει τίποτε απ’ ό,τι υποσχέθηκε λόγω των δανειστών και ότι θέλει να αφήσει κάτι ως Αριστερά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο Πρωθυπουργός θορυβήθηκε (δεν το περίμενε, όπως μου είπαν) και έβαλε μετά την Ολγα Γεροβασίλη να το διαψεύσει. Ποιος όμως τον πίστεψε;
nnn
Θα σας αποκαλύψω όμως και μια άλλη συζήτηση που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Κουτσούμπας στη διάρκεια της συνάντησής τους για τον εκλογικό νόμο που δεν πρόλαβε κανείς ακόμη να τη… διαρρεύσει. Σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός ανέλυε στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ την πρόθεσή του να φέρει την απλή αναλογική χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία και κυρίως χωρίς να λέει πώς θα το πετύχει αυτό. Ο κ. Κουτσούμπας τον κοίταξε καχύποπτα και του είπε: «Δεν λες και συγκεκριμένα πράγματα. Ασάφειες. Πιστεύω ότι φέρνεις τον εκλογικό νόμο για να αποσπάσεις την προσοχή του κόσμου από τα νέα μέτρα που έρχονται για τα Εργασιακά». Ηταν σαν να τον χτύπησε κεραυνός τον Πρωθυπουργό. Αμφισβητείτο ευθέως η αξιοπιστία του και μάλιστα από τον ορίτζιναλ ηγέτη της Αριστεράς. «Οχι, δεν είναι έτσι, Δημήτρη. Για τα Εργασιακά σου υπόσχομαι ότι θα κάνω τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις» του είπε. Ο κ. Κουτσούμπας απλώς γέλασε: «Αν είναι σαν τις άλλες διαπραγματεύσεις που έκανες, αυτές με τις 17 ώρες, καλύτερα να μη διαπραγματευθείς τίποτα. Καήκαμε». Γι’ αυτό σας λέω, ουδείς πλέον εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα.

Αστειάκια και απορίες
Με αστειάκια τύπου μαθητών 15μελούς προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να συνεννοηθεί με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων. Ιδιαιτέρως με τον Β. Λεβέντη, στον οποίο κάθε φορά που συναντώνται πετάει και κάτι ευχάριστο. Για παράδειγμα, όταν τον είδε στο Μέγαρο Μουσικής να κάθεται ανάμεσα στους κ.κ. Παπαδήμο και Γρίβα, του πέταξε: «Είδες πού σε έβαλα να κάτσεις; Ανάμεσα σε δύο πρωθυπουργούς. Ερχεται και η σειρά σου». Οταν όμως τον κάλεσε στο γραφείο του για τον εκλογικό νόμο, αυτός που είχε απορίες ήταν ο κ. Τσίπρας! Του είπε συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί τώρα να «πειράξει» όπως θα ήθελε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά κάποια στιγμή θα το κάνει. Ρώτησε τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων γιατί το ΠαΣοΚ θέλει κατάτμηση περιφερειών, για να εισπράξει την εξής απάντηση: «Επειδή νομίζω ότι είναι… τρελοί». Και εκεί έκλεισε τη συζήτηση. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Υποσχέθηκε στον κ. Λεβέντη ότι πιθανότατα το φθινόπωρο θα φέρει έναν νόμο που θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, αλλά δεν γνώριζε πώς θα γίνει αυτό. «Πόσες έδρες λες να τους δώσω; Πέντε είναι αρκετές;». Αφήστε που το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε επί δίμηνο ότι θα προχωρήσει σε κατάτμηση περιφερειών, σε μεικτό σύστημα εκλογής, σε προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων και τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έκανε αδειάζοντας ακόμη και τα ίδια του στελέχη.
Παιδικά πάρτι στην εξοχή


Ο κ. Τσίπρας δεν έκλεισε αυτό το καλοκαίρι τη Βουλή. Τα θερινά τμήματα δεν λειτούργησαν αφού λειτουργεί συνεχώς η Ολομέλεια. Θέλει, λέει, να περάσει κατακαλόκαιρα τον εκλογικό νόμο, καθώς και διάφορα «αναπτυξιακά» νομοσχέδια, όπως τα ονόμασε. Μη νομίζετε όμως ότι οι οικογένειες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κάθισαν στο λιοπύρι της Αθήνας περιμένοντας πότε θα έρθει η ανάπτυξη. Εγκατέλειψαν οι περισσότερες την πρωτεύουσα, άλλες σε νησιά, άλλες σε εκλογικές περιφέρειες. Ετσι έκανε και η οικογένεια του Πρωθυπουργού, που βρέθηκε για δεύτερο καλοκαίρι στο ίδιο εξοχικό στο Σούνιο, το οποίο βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, σε ένα αδιέξοδο δρομάκι, ιδανικό για όσους θέλουν να απομονωθούν. Ηδη το ζεύγος Αλ. Τσίπρα και Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα διοργάνωσαν και ένα παιδικό πάρτι, παρουσία και του ζεύγους Φλαμπουράρη. Το εξοχικό ανήκει στον εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνο, πατέρα της γαλάζιας βουλευτού Γεωργίας Μαρτίνου, αλλά το έχει ενοικιάσει για 25 χρόνια ο επιχειρηματίας Κ. Γιώτης, γνωστότερος ως «Mr DHI» από τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Είναι αυτός που ενθουσιάστηκε με τον κ. Τσίπρα ώστε ανέβασε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες να κάνει βόλτα τον Πρωθυπουργό με το σκάφος του αλλά και να παίζει μαζί του ποδοσφαιράκι.
Ο «αγαπημένος υπουργός» της Ολγας

Πολλές και διάφορες οι συναντήσεις στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου την προηγούμενη Πέμπτη, προς τιμήν του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Κάποια στιγμή διασταυρώθηκαν δύο Κρητικοί: ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης με την πρώην υπουργό της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη.
Χαμογελαστός σε τέτοιες περιστάσεις, ο κ. Σταθάκης, δέχθηκε με χαρά τη μεγαλόφωνη φιλοφρόνηση της κυρίας Κεφαλογιάννη: «Ο αγαπημένος μου υπουργός!» αναφώνησε η εν γένει εκδηλωτική πρώην υπουργός Τουρισμού.
nnn
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Σταθάκης εισέπραξε όμως ένα μάλλον παγερό σχόλιο από τον κ. Γκάμπριελ. Ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν απελπιστικά σύντομος και διαδικαστικός. Ο γερμανός προσκεκλημένος δεν το άφησε ασχολίαστο και έριξε το «καρφί»: «Αγαπητέ κ. Σταθάκη, αυτή πρέπει να ήταν η πιο σύντομη ομιλία σας. Δεν πρόκειται να τα καταφέρω τόσο σύντομα, θα χρειαστώ λίγο χρόνο παραπάνω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ