Δύσκολες ώρες (πιο δύσκολες δεν γίνεται) μαθαίνω ότι περνά ο επί της Εργασίας «μεταρρυθμιστής» υπουργός Γ. Κατρούγκαλος (φωτογραφία). Το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο σχέδιό του συναντά σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Κατά μία εκδοχή, όπως εγκύρως με πληροφορούν, το σχέδιό του δεν γίνεται αποδεκτό εκ μέρους των 153 βουλευτών και, το σημαντικότερο, δεν ενθουσιάζει καν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι του ζητήθηκε να αρχίσει επειγόντως τις διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη ώστε να φέρει καινούργια πρόταση. Το βασικό θέμα διαφοράς είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.ά., όλοι αυτοί δηλαδή που έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις. Το θέμα όμως έχει και συνέχεια.
nnn
Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος υποτίθεται πως περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας. Αλλά το πιθανότερο είναι η τρόικα να μην εγκρίνει ούτε αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά από άλλη σκοπιά. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ο υπουργός περνά μέσα από… καυδιανά δίκρανα (Καύδιο ονομάζεται μια στενωπός στη Σαμνίδα της Ιταλίας ανάμεσα στις απόκρημνες πλαγιές δύο ορέων της οροσειράς των Απεννίνων, όπου το 321 π.Χ. ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σαμνίτες). Από τη μια, λοιπόν, έχει «απέναντι» τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη την τρόικα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
nnn
Θέλετε κι άλλα; Μαθαίνω επίσης ότι η τρόικα προβληματίζεται από την αύξηση των εισφορών και θεωρεί ατελή τη μεταρρύθμιση επιζητώντας άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα και όχι έπειτα από τρία χρόνια. Και το σημαντικότερο; Είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει οριζόντιες περικοπές για τις επικουρικές συντάξεις. Οπότε όλα είναι δύσκολα για το λεγόμενο «φιγουρίνι» της κυβέρνησης.


Το colpo grosso του Μαξίμου

Συγκρατήστε την ιταλική φράση «colpo grosso» (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «χοντροκομμένο τέχνασμα») και πώς το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να τη χρησιμοποιήσει. Μαθαίνω λοιπόν ότι λόγω του Ασφαλιστικού και των δύσκολων νομοσχεδίων που έπονται (όπως είναι το Εργασιακό και το Αγροτικό) το Μαξίμου άρχισε και πάλι να αναζητεί συμμάχους. Και προτού σας αποκαλύψω τι «κόλπο» ετοιμάζεται να κάνει, σας υπενθυμίζω δύο περιστατικά. Το πρώτο είναι η υπόσχεση που έδωσε προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας στον Β. Λεβέντη να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του εφ’ όλης της ύλης και τα καλά λόγια που είπε κατά καιρούς ο κ. Τσίπρας για τον Λεβέντη, που πολύ, όπως έλεγε, τον είχε συγκινήσει επειδή γνώριζε τον πατέρα του όταν είχαν εργαστεί μαζί. Συνάντηση Τσίπρα – Λεβέντη πάντως δεν έγινε ποτέ. Το δεύτερο περιστατικό έχει να κάνει με τις σχέσεις Φλαμπουράρη – Λεβέντη. Ο υπουργός Επικρατείας και εκ των απορρήτων του κ. Τσίπρα είχε πρωταγωνιστήσει προ Χριστουγέννων σε έναν ρόλο «ανιχνευτή» στην προσέγγισή του με τον κ. Λεβέντη. Με το πρόσχημα ότι είναι και οι δύο μηχανικοί και ότι γνωρίζονταν από παλιά, συναντήθηκε μαζί του δυο-τρεις φορές σε κάποιες κλαδικές εκδηλώσεις. Ούτε τότε καρποφόρησε τίποτα, με αποτέλεσμα να βγει η Ολγα Γεροβασίλη και να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί συμμάχους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
nnn
Ενα από τα γνωστά πουλάκια της Ηρώδου Αττικού μου είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τώρα, προτού έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, να πραγματοποιηθεί επιτέλους η συνάντηση Τσίπρα – Λεβέντη. Η αλήθεια είναι ότι δεν το πίστεψα και ρώτησα ευθέως τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων. Και ιδού τι απάντησε: «Ναι, θα τον συναντήσω μόλις ολοκληρώσει κάποια ταξίδια του». Αλλά ο κ. Λεβέντης δεν σταμάτησε εκεί. Αφού προανήγγειλε την προσεχή εβδομάδα συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, είπε ότι «και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη θα πω το ίδιο το πράγμα: Φτιάξτε μια οικουμενική κυβέρνηση να τελειώνουμε, να σώσουμε τη χώρα…». Τίποτε άλλο δεν πρόκειται, όπως λέει, να δεχθεί.


Η γραμμή του Κυριάκου

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι παίρνει πάνω του την υπόθεση Ασφαλιστικό και αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε ως πρόεδρος της ΝΔ ήταν για αυτό το θέμα. Εγινε στο γραφείο του (στη Συγγρού) και εκεί δόθηκαν τα πρώτα δείγματα. Πρώτα απ’ όλα δόθηκε η πρώτη επίσημη «γραμμή» του κόμματος, ότι δηλαδή η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το Ασφαλιστικό. Και, δεύτερον, έγιναν τα πρώτα βήματα διεύρυνσης εξ αφορμής του Ασφαλιστικού. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους συνεργάτες του προτάσεις για το Ασφαλιστικό και μάλιστα τους προέτρεψε να συναντηθούν και με φορείς και με πρόσωπα που το γνωρίζουν καλά ώστε να πάρουν ιδέες. Και έδωσε ένα όνομα-έκπληξη. Πρόκειται για τον Πλάτωνα Τήνιο, σύντροφο της πρώην βουλευτού του Ποταμιού Αντιγόνης Λυμπεράκη, η οποία να σημειώσω ότι είναι συγγενής του προέδρου της ΝΔ.

Ε, μπάρμπα, για πού το έβαλες;

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη σ΄ένα αστυνομικό τμήμα της Αττικής όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας θέλησε να κάνει αιφνιδιαστική επιθεώρηση. Πήγε λοιπόν εκεί χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, χωρίς συνοδεία, με το δικό του αυτοκίνητο. Μπαίνει μέσα στο τμήμα χωρίς κανείς να τον σταματήσει ή να του δώσει σημασία. Κατευθύνθηκε στο γραφείο του διοικητή, όπου βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο μ΄έναν αστυφύλακα που έτυχε να περνά από εκεί. Τον βλέπει ο αστυφύλακας, έτσι να περιφέρεται στον όροφο, μ΄ένα παλιομοδίτικο σακάκι χωρίς γραβάτα και του λέει: «Ε, μπάρμπα, για πού το έβαλες;». Ο υπουργός δεν πίστευε στα μάτια του. Κοιτάζει αυστηρά τον αστυφύλακα και του λέει: «Είμαι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη». Και πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, ανοίγει η πόρτα και νάσου και ο διοικητής και ο υποδιοικητής: «Κύριε υπουργέ μου, τι θα θέλατε;» του είπαν σχεδόν με μια φωνή.

***
Πότε ο ΠτΔ θα συναντήσει τον Μητσοτάκη;

Ηταν μια εκδήλωση στην Προεδρία της Δημοκρατίας ειδικά για τους δημοσιογράφους. Οχι τίποτα σπουδαίο, αλλά η κοπή της πίττας από τον Προ. Παυλόπουλο και για ευχές για τη χρονιά την οποία ήδη διανύουμε. Επισήμως δηλώσεις δεν έγιναν, παρά μόνον μια χαλαρή κουβεντούλα. Ετσι ήρθε η συζήτηση για τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη και η εικόνα που απεκόμισαν οι δημοσιογράφοι είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους αρχηγούς και βεβαίως, όπως ειπώθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αλλωστε μπορεί ο Κυριάκος να μην τον ψήφισε ως Πρόεδρο, αλλά πώς να το κάνουμε προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι πέραν από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έκανε ο ΠτΔ προς τον κ. Μητσοτάκη (μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των γαλάζιων εσωκομματικών εκλογών) ο κ. Παυλόπουλος θα τον συναντήσει ίσως την προσεχή εβδομάδα. Αλλωστε όπως έλεγε ο ΠτΔ ο ρόλος του είναι να συμβάλλει ώστε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να επιτελούν στο ακέραιο τον δικό τους ρόλο.

Ο καφές πέριξ του υπουργείου

Είδα να γράφονται διάφορα σε παραπολιτικές στήλες για την κοπή της πίτας στο ΥΠΕΞ πριν από λίγες ημέρες, αλλά κάτι πέρασε απαρατήρητο. Πρόκειται για τη μομφή (;) που εκτόξευσε ο Νίκος Κοτζιάς όταν ορισμένοι μιλούσαν όταν άρχισε τον χαιρετισμό του. Αναφέρθηκε σε διπλωμάτες που μιλούν από τα γραφεία τους και πίνουν καφέ πέριξ του υπουργείου και ότι ο ίδιος θα κάνει, όπως είπε, έφοδο. Αν ήταν αστείο, έχει καλώς. Διαφορετικά, μάλλον πρόκειται για προσβολή που κάποιοι την κατάπιαν αμάσητη…

Το γραφείο του γκαντέμη

Θα αφήσει το μεγάλο γραφείο που του είχε παραχωρηθεί στο ισόγειο του κτηρίου της Βουλής ο Ευ. Μεϊμαράκης για να μεταφερθεί σε μικρότερο στον δεύτερο όροφο –δίπλα στον γενικό γραμματέα της ΝΔ- ως πρώην πρόεδρος του κόμματος, ενώ θα του παραχωρηθεί ένα ακόμα γραφείο στο κτήριο που βρίσκεται επί της λεωφόρου Αμαλίας ως πρώην προέδρου της Βουλής. Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν είναι αυτό, αλλά το ποιος προορίζεται για το γραφείο που αφήνει ο κ. Μεϊμαράκης. Οι πληροφοριοδότες μου λένε ότι θα πάει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο οποίος είναι στριμωγμένος σε ένα πολύ μικρότερο γραφείο δίπλα στο εντευκτήριο των βουλευτών στο ισόγειο του κτηρίου. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης λεπτομέρεια. Το νέο γραφείο συνορεύει με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το οποίο του είχε προταθεί αλλά δεν το δέχθηκε καθώς, όπως είχε δηλώσει, θεωρούσε τον Μητσοτάκη «γκαντέμη». Τώρα τι θα κάνει άραγε;

Αυξάνεστε και πληθύνεστε…

Δεν ξέρω αν ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος ή μικρός, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη αποφασίσει: είναι μικρός και χρειάζεται επέκταση. Ίσως για αυτό ο Νίκος Κοτζιάς συνυπογράφει, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, απόφαση για τη σύσταση ενιαίου διοικητικού τομέα με τίτλο «Θρησκευτική και Πολιτιστική Διπλωματία». Θα προκύψει από τη συνένωση δύο διευθύνσεων του ΥΠΕΞ. Επικεφαλής θα τεθεί Ειδικός Γραμματέας – σαν να μην έχουμε αρκετούς στη δημόσια διοίκηση. Αναρωτιέμαι ποιος θα καταλάβει τη θέση, αν και προειδοποιώ ότι έχω τις υποψίες μου…

HeliosPlus