Αλλο πάλι και τούτο. Επικοινωνιολόγους άρχισαν να προσλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ. Δεν κοιτάζουν ορισμένοι από αυτούς το πρόβλημά τους ότι δεν μπορούν καν να συγκεντρώσουν τις 50 υπογραφές που απαιτεί ο κανονισμός, θέλουν και επικοινωνιακή πολιτική. Μαθαίνω για παράδειγμα ότι ο επικοινωνιολόγος Γρ. Τσιρογιάννης άρχισε να συνεργάζεται ατύπως με τον Απ. Τζιτζικώστα (φωτογραφία). Τώρα, θα πείτε, τι είδους συμβουλές δίνει σε έναν υποψήφιο αρχηγό έπειτα από τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του; Συμβουλές αμερικανικού επικοινωνιακού τύπου! Δηλαδή, κάνε τα ελαττώματά σου προτερήματα! Με δυο λόγια, ειδικά για τον κ. Τζιτζικώστα, μου λένε ότι τον συμβούλευσαν πως τον συμφέρει να τον κατηγορούν ότι δεν είναι βουλευτής, ότι δεν άκουσε ούτε τον Σαμαρά (για περιφερειάρχης), ούτε τον Κ. Καραμανλή (για να μη θέσει υποψηφιότητα), ότι προέρχεται από οικογένεια πολιτικών, ότι είναι αντισυστημικός και πολλά άλλα. Τα μόνα που λείπουν από αυτόν τον παράξενο εσωκομματικό προεκλογικό αγώνα είναι τα σημαιάκια, οι κονκάρδες και τα… σποτ στην τηλεόραση.
nnn
Ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν προσέλαβε κανέναν. Διαθέτει… μόνιμο εθελοντή επικοινωνιολόγο, τον Ν. Καραχάλιο, ο οποίος και του έτρεξε την προεκλογική εκστρατεία των πρόσφατων εκλογών: «Είμαι το ιππικό που κατέφθασε να σώσει την κατάσταση» δήλωνε ο κ. Καραχάλιος επιστρέφοντας στο επιτελείο του Ευ. Μεϊμαράκη. Υπάρχει βεβαίως και η επικοινωνιολόγος Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία, θα πείτε, είναι φυσιολογικό να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον θείο της υποψήφιο Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν γνωρίζω αν έγινε κάποια συμφωνία. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων κατηγορούν την Αλεξία ότι ήταν υπεύθυνη για τα «βαρετά» προεκλογικά σποτάκια της ΝΔ.
nnn
Οι επικοινωνιολόγοι πάντως που άρχισαν και πάλι να συνεργάζονται με «γαλάζιους» υποψηφίους έδωσαν και τις πρώτες συμβουλές. Για παράδειγμα, συμβούλευσαν τους υποψηφίους να μην προτρέπουν βουλευτές να υπογράψουν την υποψηφιότητά τους, για να μη διασπαστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ετσι από την Τρίτη το βράδυ ο Ευ. Μεϊμαράκης άρχισε τα τηλεφωνήματα σε βουλευτές με τη φράση «ξεκινάμε», πλην όμως δεν ζήτησε από κανέναν βουλευτή να υπογράψει. Αντιθέτως, μαθαίνω ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές φέρονται πως έχουν υπογράψει ή είναι έτοιμοι να υπογράψουν την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα. Λέγεται ότι ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (η οποία ως τώρα ήταν με τον Μάκη Βορίδη αλλά άλλαξε στρατόπεδο) και ο Νότης Μηταράκης, πλην όμως τελικά δεν υπέγραψαν.
Κακλαμάνης: ο παλιός είναι αλλιώς

Αν συναντήσετε τούτες τις ημέρες τον Νικήτα Κακλαμάνη, μην εκπλαγείτε για τον… καημό που έχει: «Οι παλιοί ήταν αλλιώς. Την ηγεσία της ΝΔ παλαιότερα τη διεκδικούσαν τα ιερά τέρατα της πολιτικής. Ενας Αβέρωφ, ένας Ράλλης, ένας Μπούτος. Σήμερα δείτε ποιοι τη διεκδικούν και κάντε τις συγκρίσεις σας» λέει στους συνομιλητές του. Βεβαίως δεν το κρύβει ότι τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Ευ. Μεϊμαράκη, αλλά επιμένει ότι η ποιότητα των παλιών δελφίνων ήταν διαφορετική από τη σημερινή.
Βουλευτές φύρδην μίγδην

Μια και ο λόγος για τον κ. Κακλαμάνη, σας πληροφορώ ότι θα έχει την τιμή (αυτό είναι βέβαιο) και τη χαρά (αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο) να προεδρεύσει για δύο 24ωρα της Βουλής, λόγω του ότι είναι ο αρχαιότερος, των εν ενεργεία βουλευτών, αντιπρόεδρος. Ο κλήρος λοιπόν έπεσε στον συμπαθέστατο Νικήτα να κάνει την πρώτη χωροταξική κατανομή των βουλευτών της νέας Βουλής. Μη νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση ή ότι θα είναι μια διαδικασία απλή. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Κακλαμάνης αποφάσισε να βάλει τους βουλευτές στην Ολομέλεια «φύρδην μίγδην» (όπως έλεγε) και εν συνεχεία θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο νέος Πρόεδρος Ν. Βούτσης. Και όταν λέμε φύρδην μίγδην σημαίνει ότι θα αφήσει ο κ. Κακλαμάνης να καθήσουν οι βουλευτές του κόμματος του Β. Λεβέντη δίπλα στους βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι ζήτησαν να μην είναι σε κοντινή απόσταση με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι με τη σειρά τους ζήτησαν να μη βλέπουν καν τους χρυσαυγίτες βουλευτές, αλλά ούτε τους συριζαίους.


Και οι αντιπρόεδροι έχουν ψυχή

Αλλά αν νομίζετε ότι δεν υπάρχουν και «ανταγωνισμοί» (για να χρησιμοποιήσω κομψή έκφραση) ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τις θέσεις των αντιπροέδρων, μάλλον κάνετε λάθος. Σας πληροφορώ ότι ο Τάσος Κουράκης (πρώην υφυπουργός Παιδείας) «καπάρωσε» ήδη τη θέση του α’ αντιπροέδρου και άνθρωποι δικοί του έχουν, όπως μου λένε, εγκατασταθεί στο γραφείο που χρησιμοποιούσε ο (αξέχαστος) Αλέξης Μητρόπουλος. Οι γνωρίζοντες τα κοινοβουλευτικά και τον Κανονισμό της Βουλής σίγουρα θα συμπαραστέκονται (έστω και νοερά) στον Ν. Νικολόπουλο (ΑΝΕΛ) που κατάλαβε (κάπως αργά, δεν λέω) ότι δεν προβλέπεται θέση αντιπροέδρου για το κόμμα του, όπως του είχαν τάξει ως αντάλλαγμα για το ότι δεν εισήλθε στην κυβέρνηση. Θέση αντιπροέδρου αναμένεται να καταλάβει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ενώ κάποιες «αψιμαχίες» σημειώνονται στο ΠαΣοΚ, αφού προωθείται ως αντιπρόεδρος ο Δ. Κρεμαστινός, κάτι που καθόλου δεν αρέσει στον (έμπειρο) Λ. Γρηγοράκο. Και τέλος σας πληροφορώ ότι πηγαίνει στο σπίτι του ο εκλεκτός της Ζωής γενικός γραμματέας της Βουλής Γ. Θαλάσσης. Τον αντικαθιστά ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αθανασίου.

HeliosPlus