Υπάρχουν δυο νέα, ένα καλό και ένα κακό: Το καλό νέο: Η χώρα αποφεύγει όπως φαίνεται τη ρήξη και το χάος με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Το κακό νέο: το μνημόνιο θα μας «συντροφεύει» τουλάχιστον για κάποιους μήνες ακόμα.

Υπάρχει ικανοποίηση; Αυτό δεν θα το κρίνουν τα ΜΜΕ ή άλλοι παράγοντες, αλλά θα το κρίνει ο κυρίαρχος λαός που στις 25 Ιανουαρίου έδωσε εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα να τον κυβερνήσει.

Οι ψευδαισθήσεις, προεκλογικές και μετεκλογικές, τελείωσαν. Η σύγκρουση με τους κακούς δανειστές δεν έγινε. Τα λάβαρα της αντίστασης μπήκαν στο μπαούλο και οι περισσότερες προεκλογικές υποσχέσεις είναι άγνωστο πότε και εάν θα εκπληρωθούν.

Με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού διαψεύσθηκαν προσδοκίες; Θα το κρίνει και αυτό ο ελληνικός λαός που εδώ και πέντε χρόνια πληρώνει το μάρμαρο των μνημονιακών πολιτικών.

Εάν θα δικαιώσει ή όχι τον Αλ. Τσίπρα θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός θα είναι δίκαιος, όπως ήταν και με τους προκατόχους του. Θα υπάρξουν ελαφρυντικά; Και αυτό θα φανεί…Εξάλλου, η ώρα του λογαριασμού δεν ήρθε ακόμα.

Το καλό νέο τώρα για το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ: Η «κόκκινη γραμμή» της σκληρής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου να μην γίνει «ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερή παρένθεση» άντεξε. Για τις υπόλοιπες «κόκκινες γραμμές» θα γίνει η σύγκριση σε λίγο…

Τους τελευταίους πέντε μήνες έγιναν πολλά στρατηγικά λάθη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά το βασικό είναι να μην γίνονται ουσιαστικά λάθη, ώστε να μπορούν να διορθωθούν.

Το μείζον είναι ότι η χώρα δεν έπεσε στα βράχια και δεν ήλθαν τα χειρότερα. Από εδώ και πέρα είναι στο χέρι του ίδιου του Πρωθυπουργού να μπορέσει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του.

Η Ελλάδα γλιτώνει την άμεση καταστροφή, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια τόσο από τον ίδιο όσο και από τα μέλη της κυβέρνησης για να σωθεί η χώρα.

Οι πολίτες περιμένουν αποτελέσματα, κοινωνική δικαιοσύνη, ίση κατανομή βαρών και βελτίωση της καθημερινότητάς τους και δεν αντέχουν ψέματα.

Φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λένιν έλεγε ότι η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης και η υποκρισία αποτελεί αποτέλεσμα της αδυναμίας. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει έντιμα να πει όλη την αλήθεια, να μην ωραιοποιεί την κατάσταση και κυρίως να μην υποκρίνεται.

Η αλήθεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αντίθετα στέριωσε σχέσεις εμπιστοσύνης. Το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή σε όλα της τα επίπεδα.