Ανήσυχος εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος φαίνεται ότι εγκαταλείπει οριστικά το όποιο πολιτικό φλερτ είχε με τον Αλ. Τσίπρα. Οι συνομιλητές του μου περιγράφουν έναν Καραμανλή προβληματισμένο, επειδή κυρίως θεωρεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές έχει καθυστερήσει επικίνδυνα. Οτι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να την είχε ήδη κλείσει και ότι είναι απαράδεκτη ακόμα και η νύξη για δημοψήφισμα. Η έκπληξη όμως των συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού έγκειται στο ότι απ’ όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στον Π. Λαφαζάνη, τον οποίο θεωρεί σταθερό στις απόψεις του και ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στον κ. Τσίπρα. Και όταν οι συνομιλητές του ερωτούν γιατί δίνει τόση σημασία στον επικεφαλής της Αριστεράς Πλατφόρμας υπενθυμίζει ότι ο Λαφαζάνης ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στην προσέγγιση Φλωράκη – Μητσοτάκη (το 1989).
Οι γαλάζιοι και τα μέτρα

Η ΝΔ ταλανίζεται για άλλη μία φορά σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η νέα δανειακή σύμβαση. Ο κ. Καραμανλής ωστόσο διατηρεί αποστάσεις για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ: «Ακόμα δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξει συμφωνία, τι αυτή θα περιλαμβάνει, με ποια μορφή θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ή εάν δεν έρθει στη Βουλή και περιοριστεί η κυβέρνηση σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η ΝΔ άρχισε μία θνησιγενή συζήτηση» φέρεται ότι λέει στους συνομιλητές του. Μόνο συζήτηση; Και καβγάδες (θα πρόσθετα).
Σοκ και δέος

Ελλείψει άλλης εσωτερικής ενημέρωσης στελέχη της ΝΔ απευθύνονται σε ξένους ηγέτες (που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για να τους ενημερώσουν για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και κυρίως εάν όντως η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί για δημοψήφισμα. Εις εξ αυτών, όπως έμαθα, ενημέρωσε τους γαλάζιους ότι δεν αποκλείουν δημοψήφισμα, αλλά όπως είπε δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Θεωρούν ότι το πιο πιθανό είναι να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές ο κ. Τσίπρας, αλλά προτού συμβεί αυτό η κυβέρνησή του θα υποστεί ένα ισχυρότατο σοκ εντός του ευρώ, κάτι σαν πλήρη οικονομική ασφυξία, ώστε να συμφωνήσει στις απαιτήσεις των δανειστών. Αυτά λένε στη Συγγρού και σας τα καταθέτω.
Η πίστις σου σέσωκέ σε

Δεν γνωρίζω εάν έλαβε κομματική εντολή ή εάν πήρε μόνος του την πρωτοβουλία. Αλλά ο Ι. Αμανατίδης (ο μοναδικός θρησκευόμενος και συχνά εκκλησιαζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) μετείχε σε αγρυπνία, προσευχόμενος στο ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας. Και όταν τον ρώτησα ποιος ο λόγος της αγρυπνίας, η απάντησή του ήταν: «Προσευχήθηκα όλη νύχτα στην Αγία Βαρβάρα ώστε να πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας». Αρχισαν τώρα τις προσευχές (όσοι τουλάχιστον πιστεύουν) οι του ΣΥΡΙΖΑ για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην Αγία Βαρβάρα. Αφήστε που ορισμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή ετοιμάζονται να συνοδεύσουν τα ιερά λείψανα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Και όταν ο έτερος βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης τόλμησε να πει «άλλο πράγμα τα λείψανα στην εκκλησία και άλλο πράγμα τα λείψανα στον Αγιο Σάββα» κάνοντας μάλιστα λόγο και για ειδωλολάτρες, βγήκε πάλι μπροστά ο κ. Αμανατίδης για να του υπενθυμίσει αυτό που είπε ο Χριστός θεραπεύοντας μία γυναίκα και ανασταίνοντας την κόρη του Ιαείρου: «Η πίστις σου σέσωκέ σε…».

Ο ΓΑΠ, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε

Την ώρα που όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για πιθανό δημοψήφισμα (ορισμένοι μάλιστα έχουν προχωρήσει στις εκτιμήσεις τους τόσο πολύ ώστε να ορίσουν και ημερομηνία δημοψηφίσματος την 7η Ιουνίου), ένας πρώην πρωθυπουργός… πανηγυρίζει. Πρόκειται για τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνο τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος, αλλά επιχαίρει και για τη δήλωση του Σόιμπλε που είπε ότι του το είχε προτείνει. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο ΓΑΠ αποκάλυψε στους συνεργάτες του ότι και η Μέρκελ του το είχε προτείνει, καθορίζοντας και ημερομηνία, στις 4 Δεκεμβρίου 2011.
Τι μπορεί να πάθει ένας υπουργός

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φλωρεντία, σε ένα διεθνές φόρουμ για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπου αντί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ο Πρωθυπουργός (είχε δηλώσει ότι θα πήγαινε αφού θα συμμετείχε και ο κ. Ρέντσι) έστειλε τον Γ. Κατρούγκαλο. Λίγο προτού αρχίσει η σύνοδος μία κυρία πλησιάζει στον διάδρομο τον υπουργό και του λέει: «Εμείς στη Λετονία κάναμε υπομονή και θυσίες, τα βρήκαμε και τα καταφέραμε. Γιατί δεν κάνετε και εσείς το ίδιο;». Ο κ. Κατρούγκαλος σίγουρα νόμιζε ότι μιλούσε με κάποια κυρία επί της υποδοχής και της είπε: «Μα τι είναι αυτά που μου λέτε, κυρία μου; Είναι σαν να μου λέτε ότι οι Εβραίοι συνάντησαν τους ομοφυλόφιλους και τους μίλησαν για τις θυσίες τους…». Και προτού προλάβει να τελειώσει τη φράση του η κυρία απομακρύνθηκε. Σε λίγο μέσα στην αίθουσα είδε την κυρία να κάθεται σε μια θέση και μπροστά της είχε μια ταμπέλα που έγραφε: «Βάιρα Βίκε-Φραϊμπέργκα, πρώην πρόεδρος της Λετονίας». Τι να πεις τώρα;

Η πρώτη φορά του Μητσοτάκη

Ακόμα και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης εξεμάνη από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα: «Είμαι 70 χρόνια στην πολιτική και πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τόσο χαμηλό επίπεδο του πολιτικού συστήματος», είπε, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τα Χανιά, όπου βρισκόταν. Φαινόταν και αυτός προβληματισμένος για τα όσα συμβαίνουν και είπε ότι «θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των προεκλογικών υποσχέσεων και της μετεκλογικής κωλοτούμπας» (έτσι ακριβώς το είπε). Πρόσθεσε μάλιστα ότι δικαιούται να λέει τέτοια πράγματα, αφού, όπως είπε με έμφαση, «εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα το παραμικρό»!!!

Τι γυρεύει η ΕΥΠ στις συσκέψεις;

Μαθαίνω ότι δεν υπάρχει ούτε μία κυβερνητική σύσκεψη, οικονομική ή άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία να μη μετέχει και ο νεοτοποθετηθείς διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης. Αλήθεια, ποίος ο λόγος της συμμετοχής του στις κυβερνητικές συσκέψεις;

HeliosPlus