Ισως οι περισσότεροι να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά όλη αυτή η ιστορία με τον νέο τύπο διαπραγματεύσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση με την τρόικα (ή με τους θεσμούς, πείτε όπως θέλετε) μας στοιχίζει ο κούκος αηδόνι. Σας πληροφορώ ότι υπάρχουν περί τα 60 άτομα, εμπειρογνώμονες από διάφορα υπουργεία, που πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύονται με τους θεσμούς, στις συνεχείς συνεδριάσεις του Brussels Group. Αν υπολογίσετε τα αεροπορικά εισιτήρια των ελλήνων τεχνοκρατών που πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες, την ημερήσια αποζημίωση (που δικαιούνται εκ του νόμου να έχουν για αποστολή στο εξωτερικό) και τα έξοδα μεταφοράς και διανυκτέρευσης, ε, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν στοιχίζουν και λίγα. Ενώ όταν παλαιότερα έρχονταν οι τροϊκανοί εδώ, πλήρωναν οι ίδιοι ή, όπως έμαθα, τα έξοδά τους περιλαμβάνονταν στα μνημόνια. Και μη νομίζετε ότι δεν στοιχίζουν τα έξοδα παραστάσεως και μετακινήσεως δημοσίων υπαλλήλων. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα βρήκαν περί τα 137 εκατ. ευρώ τον χρόνο.


Πώς θα εισπράξουμε 1 εκατ. ευρώ από τους Γερμανούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας (φωτογραφία) έχει βάλει ως στόχο να κάνει τους Γερμανούς να πληρώσουν. Σκοπεύει, όπως μου είπε, να ζητήσει 1 εκατ. ευρώ από την «Bild» ως αποζημίωση επειδή τον ονομάτισε ότι αυτός ήταν που έβγαλε 80.000 ευρώ στο εξωτερικό: «Θα τους καταθέσω αγωγή και θα τους ζητήσω 1 εκατ. ευρώ» μου είπε. Οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει το εκατομμύριο, τη στιγμή που έχει ιδρώσει να μαζεύει χρήματα για να πληρώσει τις δόσεις προς τους δανειστές και για μισθούς και συντάξεις είπε χαμογελώντας: «Αν πάρω το εκατομμύριο, θα σας φορτώσω όλους σε ένα αεροπλάνο και θα σας πάρω ταξιδάκι στις Βρυξέλλες…». Δεν θέλησε να δεσμευτεί ότι το εκατομμύριο, αν το εισπράξει τελικά, θα το διαθέσει για να συμπληρώσει το ποσό ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις ή οι δόσεις προς το ΔΝΤ. Μάλιστα, τον ρώτησα πόσο είναι η επόμενη δόση και η απάντηση που μου έδωσε με προβλημάτισε: «Θα πρέπει να πληρώσουμε, την Τρίτη, στο ΔΝΤ άλλα 710 εκατ. ευρώ». Ούτε ήταν σαφής αν βρήκε αυτά τα χρήματα: «Περιμένω οδηγίες, αν μου πουν να τα μαζέψω, θα τα μαζέψω, αλλά πρώτα να μου το πουν».


Των φρονίμων τα παιδιά…

Πάντως, κατά τα λεγόμενα του κ. Μάρδα, θα πρέπει αυτός και η γυναίκα του να είναι υπέρμαχοι του δόγματος «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Και ξέρετε γιατί; Είχαν φροντίσει, προτού γίνει υπουργός, να ανοίξουν έναν κοινό λογαριασμό για να μεταφέρουν χρήματα στο Βέλγιο, τα οποία θα χρησιμοποιούσε η κόρη του για σπουδές. Εστειλαν τότε μερικές χιλιάδες ευρώ. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, την οποία εξέθεσε την Τετάρτη όλη μέρα σε κανάλια, σε ραδιόφωνα και σε εφημερίδες. Ελα όμως που η κόρη του δεν πήγε ακόμα στο Βέλγιο (βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη). Ρώτησα τον υπουργό τι ακριβώς συμβαίνει και είπε ότι θα ήταν στο Βέλγιο αν δεν την έκοβαν σε ένα μάθημα. Φρόντισε όμως και έστειλε τα χρήματα για να είναι σίγουρος.
Στάση πληρωμών στις υποτροφίες

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες υπότροφοι φοιτητές και φοιτήτριες επειδή το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) σταμάτησε να χορηγεί υποτροφίες λόγω έλλειψης χρημάτων. Κάπου 300 παιδιά επρόκειτο να πάρουν υποτροφία εντός του 2015, πλην όμως δεν εξεδόθη καμία απόφαση. Πού πήγαν τα χρήματα για τις (κρατικές υποτροφίες); Οπως με πληροφόρησε η πρόεδρος του ΙΚΥ Εφη Μπάσδρα από την καινούργια χρονιά δεν εμφανίζονται πουθενά προκηρύξεις για υποτροφίες, ούτε για προπτυχιακά τα οποία εκκρεμούν από παλαιότερα χρόνια, ούτε κυρίως για μεταπτυχιακά. «Δεν υπάρχουν χρήματα, πώς θα χορηγήσουμε υποτροφίες;» λένε οι ιθύνοντες και φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν και στο μέλλον. Οι υποτροφίες χορηγούνταν ανελλιπώς από το 1951 και μόνον εφέτος σταμάτησαν. Εκείνο που με προβληματίζει είναι τι απέγιναν τα χρήματα που χορήγησε η Siemens (από την περίφημη συμφωνία συμβιβασμού) αποκλειστικά για υποτροφίες; Και αυτά χάθηκαν ή μήπως πήγαν σε κανέναν άλλον λογαριασμό;


Ενα γαλάζιο comeback

Το γαλάζιο Silver Alert έληξε για τον Γιώργο Μουρούτη. Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει, δειλά-δειλά έπειτα από τρεις μήνες, να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Πριν από λίγες ημέρες τον εντόπισαν, μαζί με τον διευθυντή του προέδρου της ΝΔ, τον Κώστα Μπούρα, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Σταμάτη Μαλέλη. Ο πληροφοριοδότης μου όμως τον εντόπισε σε μπαράκι του Κολωνακίου το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού ντέρμπι Γιουβέντους – Ρεάλ για το Champions League, μαζί με παρέα νεαρών βουλευτών (όπως π.χ. ο Ανδρέας Κατσανιώτης) να συζητά τις εσωκομματικές και όχι μόνο εξελίξεις. Στη Συγγρού μπορεί να μην εμφανίζεται συχνά, αλλά παραμένει στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά.


Ο Στρατούλης και το… ξιδάκι

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση των κατώτατων ορίων των συντάξεων, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. Μάλιστα όταν του ειπώθηκε πως αυτό είναι που θέλουν και οι θεσμοί, διότι υπάρχουν συνταξιούχοι που πληρώνουν μικρές εισφορές αναλογικά με τη σύνταξη που λαμβάνουν, αυτός τι νομίζετε ότι απάντησε: (στους Θεσμούς)… «Ξιδάκι».

Υπερκομματικό αίτημα

Να αυξηθούν οι επιδοτήσεις στον τομέα της πρόληψης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής παρά να επιχειρείται μόνο η αποζημίωση όταν ήδη έχουν προκληθεί ζημιές στην αγροτική οικονομία, ζητούν 34 βουλευτές της Ν.Δ. με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα. Οι βουλευτές όλων των τάσεων και των…αποχρώσεων, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν για το μέλλον του κόμματος, καλούν τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να υλοποιήσει άμεσα τις προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση της επιδότησης εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων και αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Που είναι το ενδιαφέρον; Οι βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους, ότι αντί οι παραγωγοί να βλέπουν να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά η σοδειά τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να χρειάζεται το κράτος να παρέμβει για την αποζημίωσή τους – η οποία αρκετές φορές είναι ανεπαρκής -είναι προτιμότερο το βάρος να δοθεί στην πρόληψη της ζημιάς. Και αυτό διότι θα έχει μακροπρόθεσμα οικονομικό όφελος και για την χώρα καθώς θα αυξηθεί η παραγωγή, θα βελτιωθεί η ποιότητα της και θα περιοριστούν οι ανάγκες της αποζημίωσης.

HeliosPlus