Μία από τα ίδια, θα πείτε, και με τούτη την (πρώτη φορά αριστερά) κυβέρνηση. Διορίζουν στον κρατικό μηχανισμό συγγενείς και φίλους τους ή συγγενείς άλλων υπουργών, ακόμη και τον πρωτοξάδελφο του Πρωθυπουργού. Και μη μου πείτε ότι δεν είναι σπάνιο πολιτικό φαινόμενο, ίσως και παγκοσμίως, το γεγονός ότι υπάρχει ανδρόγυνο στο Υπουργικό Συμβούλιο; Δηλαδή, για να καταλάβω, μπορούν άνετα στο σπίτι τους να κάνουν μια κυβερνητική επιτροπή ή έστω ένα μίνι Υπουργικό Συμβούλιο (αν φωνάξουν και κανέναν άλλον υπουργό) ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και η σύζυγός του, αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου…
nnn
Δεν είναι όμως το μοναδικό ανδρόγυνο στον κρατικό μηχανισμό. Ο Κ. Παπαϊωάννου είναι γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Δικαιοσύνης. Η σύζυγός του, η Κλειώ Παπαπανταλέων, έχει τοποθετηθεί σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, τη σύντροφο του οποίου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, φρόντισε ο Γ. Κατρούγκαλος να την τοποθετήσει πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Και αρχίζει τώρα ένα ντόμινο διορισμών συγγενών: ο υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης τοποθέτησε ως σύμβουλό του τον αδελφό της Ρένας Δούρου Π. Δούρο. Ο σύντροφος της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου Δ. Μπενίσης έχει ρόλο συντονιστή στην Περιφέρεια Αττικής, εκεί δηλαδή όπου προΐσταται η σύντροφός του. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς τοποθέτησε, όπως διαβάσατε παραπάνω, τον πρώτο εξάδελφο του Πρωθυπουργού Γ. Τσίπρα ως σύμβουλό του και του ανέθεσε μάλιστα και την πρώτη αποστολή του στο Ιράν. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά έχει ως σύμβουλο τον αδελφό της Νίκο Κουντουρά…
nnn
Θέλετε κι άλλα; Ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ευ. Καλπαδάκης είναι ανιψιός της συζύγου του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση. O έτερος αδελφός Καλπαδάκη Γ. Καλπαδάκης είναι επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου Ι. Δραγασάκη. Και μαζί με όλα αυτά και στην Αριστερά, όπως φαίνεται, καλά κρατεί η οικογενειοκρατία: η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι, ως γνωστόν, κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, ενώ τουλάχιστον τρεις υπουργοί έχουν φροντίσει να διορίσουν ως συμβούλους παιδιά ή ανίψια παλαιών στελεχών του ΚΚΕ.

Δύο «σκληροί» και η Ντόρα
Θα σας το μεταφέρω και έχει την ιδιαίτερη σημασία του γιατί αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη και τους Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη. Οι δύο σκληροί της ΝΔ λέγεται ότι δεν διστάζουν να μιλήσουν θετικά για την Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα ο πρώτος της τηλεφώνησε για να τη συγχαρεί για τη μεσοβδομαδιάτικη τηλεοπτική αναμέτρησή της με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη, ενώ ο δεύτερος δεν φείδεται θετικών σχολίων όταν τη συναντά στη Βουλή.
nnn
Διεύρυνση επιδιώκει να κάνει στο κόμμα ο Αντ. Σαμαράς και δεν λέει «όχι» να ενταχθούν στη ΝΔ και στελέχη του ΠαΣοΚ, ακόμη και πρώην βουλευτές. Σε πρόσφατο δείπνο που είχε με 13 βουλευτές της ΝΔ έκανε λόγο για «ανοιχτές πόρτες» και μάλιστα στον επίσης συνδαιτυμόνα Β. Οικονόμου (πρώτη φορά εκλεγμένο με τη ΝΔ, πρώην ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) είπε: «Εσύ πρέπει να ξέρεις. Θέλω ιδέες». Τώρα τι είδους ιδέες μπορεί να έχει ένας βουλευτής που άλλαξε τρία κόμματα και παραλίγο να δημιουργήσει και ένα κόμμα δικό του κανείς δεν μπορεί να φανταστεί…
nnn
Αφου έγινε αναφορά στη ΝΔ, σας πληροφορώ ότι τα οικονομικά της βρίσκονται σε άθλια κατάσταστη. Μάλιστα μου μετέφεραν ότι προ ημερών κόπηκε ακόμη και το… νερό στα γραφεία του κόμματος, αλλά μετά τις αναγκαίες κινήσεις και προφανώς την πληρωμή υπήρξε επανασύνδεση. Ελπίζω να μην ξέχασε ο υπάλληλος να πληρώσει. Επισήμως πάντως ανακοινώνουν ότι το νερό δεν τους το έκοψαν επειδή δεν το πλήρωσαν ή επειδή δεν είχαν να πληρώσουν αλλά λόγω… έργων της ΕΥΔΑΠ!

Εκλογές με νόημα…
Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί αλλά έγιναν και οι πρώτες κλαδικές εκλογές επί νέας κυβέρνησης. Ο λόγος για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής και τα αποτελέσματα μπορούν να ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως. Οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στη ΝΔ εξασφάλισαν 689 ψήφους και 5 έδρες, ενώ οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ 299 ψήφους και 2 έδρες. Τώρα πιθανόν να πείτε ότι οι της ΝΔ είναι φυσικό να κερδίζουν τις σωματειακές εκλογές στη Βουλή, αφού τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους διόριζαν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πριν από δύο χρόνια στις αρχαιρεσίες των υπαλλήλων της Βουλής η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 100 ψήφοι (4 έδρες ΝΔ και 3 έδρες ΣΥΡΙΖΑ), συνεπώς οι διορισμοί έπαιξαν μικρό ρόλο. Τι συνέβη και η ΝΔ αύξησε τη δύναμή της; Ο λόγος δεν είναι άλλος, όπως οι ίδιοι υπάλληλοι λένε, από τη… Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, όπως μου μετέφεραν, τους…«ταλαιπωρεί όλους».
nnn
Η σκηνή που θα σας διηγηθώ συνέβη στην προχθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου προεδρεύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην οποία επικρατεί η απόλυτη… τάξη! Ποιος, αλήθεια, τολμούσε να φέρει έστω και την παραμικρή αντίρρηση στην Πρόεδρο; Ασε που οι περισσότεροι συμμετέχοντες κοίταζαν τα ρολόγια τους ευχόμενοι να τελειώσει μια ώρα γρηγορότερα η συνεδρίαση ώστε να πάνε στη δουλειά τους. Σε κάποια στιγμή ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος προσφάτως είχε κάποιες ομηρικές αψιμαχίες με τη Ζωή, είπε στο αφτί του Σπ. Λυκούδη (του Ποταμιού): «Θέλεις να την κουρδίσω; Να της πω ότι δεν προεδρεύει καλά;». Ο κ. Λυκούδης πετάχτηκε από τη θέση του και είπε: «Μην τολμήσεις να πεις τέτοιο πράγμα γιατί θα φύγουμε από εδώ μέσα μετά τα μεσάνυχτα…». Και έπεσε πάλι η απόλυτη σιγή ώσπου έγινε συζήτηση γι’αυτούς (πολίτες που δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, κατά τη Ζωή) που εισέβαλαν στη Βουλή.

Κωδικός «Turkish Stream»
Ο Νίκος Κοτζιάς μαθαίνω ότι δεν πρόκειται να πάει στη Μόσχα μαζί με τον Πρωθυπουργό. Θα μεταβεί εκεί από τη Βουδαπέστη. Τι θα κάνει εκεί, θα μου πείτε. Θα συμμετάσχει την Τρίτη σε πενταμερή υπουργική συνάντηση που διοργανώνει η ουγγρική κυβέρνηση για ενεργειακά θέματα. Ο Ν. Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ενώ θα δει και τους ομολόγους από τα Σκόπια και τη Σερβία Νίκολα Πόποσκι και Ιβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. Αν δεν το καταλάβατε ήδη, ο κωδικός της συνάντησης είναι: Turkish Stream.

Δικαστές στα κάγκελα
Πυρ και μανία μου λένε ότι είναι αυτή την εποχή οι δικαστές με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο. «Δύο μήνες είναι στη θέση του και έχει δει την ηγεσία της Δικαιοσύνης μόνο μία φορά» ψιθυρίζουν καθημερινά τα ανώτατα κλιμάκια των δικαστών, ενώ θεωρούν βαρύτατη προσβολή για τους εισαγγελικούς λειτουργούς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
nnn
Η Ενωση Εισαγγελέων αντέδρασε ήδη με μια σκληρή ανακοίνωσή της και μαθαίνω ότι θα ακολουθήσει και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τις προσεχείς ημέρες, παρά τις αντιρρήσεις της προέδρου της, που φαίνεται ότι δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με το Μαξίμου, εν όψει προαγωγών τον Ιούνιο.
nnn
Η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει λέγεται ότι θα είναι η προαναγγελθείσα τροπολογία για την αποφυλάκιση της συμβίας Τσάκαλου, παρά την αντίθετη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ