Το 2015 είναι ένα κρίσιμο έτος για τη χώρα. Υστερα από πέντε χρόνια ύφεση, όλα δείχνουν ότι έχουμε πιάσει πάτο και το ζητούμενο πλέον είναι αν η οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει σε βιώσιμους και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ή θα σέρνεται για πολλά χρόνια στον πάτο του βαρελιού. Οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών, οικονομολόγων και αναλυτών κάνουν λόγο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Οτι η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει τον κανόνα του ελατηρίου, δηλαδή ύστερα από τη συμπίεση που έχει υποστεί τα τελευταία έτη θα εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα. Αυτό λένε τα οικονομικά μοντέλα, αν φυσικά επιβεβαιωθούν όλες οι παραδοχές. Και αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, το πιθανότερο είναι ότι τα μοντέλα θα επαληθευθούν.
Ομως στην Ελλάδα ζούμε. Και ο πολιτικός παράγοντας συχνά επιφυλάσσει εκπλήξεις, ενίοτε καταστρεπτικές. Για κακή μας τύχη, το κρίσιμο για την ανάκαμψη 2015 συμπίπτει με μεγάλες πολιτικές αβεβαιότητες.
Την ώρα που στην αγορά κάτι δείχνει να κινείται, η κίνηση στους δρόμους έχει επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, η κατανάλωση βενζίνης, για πρώτη φορά από το 2008, εμφάνισε τον περασμένο Οκτώβριο αύξηση, τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι ότι το 2015 θα είναι ακόμα καλύτερη χρονιά από το 2014 και η αγορά ακινήτων φαίνεται να ξυπνάει από τον λήθαργο, τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται να δώσουν τη σκληρή μάχη για την κατάληψη της εξουσίας.
Ενώ όλα τα κόμματα κόπτονται για το καλό της χώρας, το καλό της οικονομίας, για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την ευημερία των πολιτών, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για το αντίθετο.
Προτάσσοντας το μικροκομματικό συμφέρον και κινούμενοι από ιδιοτελή κίνητρα, πέφτουν με τα μούτρα στο κυνήγι της εξουσίας και μπροστά στην κατάληψή της αδιαφορούν για το κόστος, για το αν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού γίνουν κομμάτια και θρύψαλα.
Ετσι, στο κρίσιμο για την ανάπτυξη 2015 το πολιτικό σκηνικό θα χαρακτηρίζεται από έντονη κομματική αντιπαράθεση και πόλωση.
Ακόμα και αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι δυσκολίες της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι μεγαλύτερες από σήμερα. Αν η παρούσα Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και για διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Αν αλλάξει κυβέρνηση, θα χαθεί και πάλι χρόνος μέχρι η νέα να δείξει δείγματα γραφής και να παγιωθεί –αν παγιωθεί –ένα κλίμα ασφάλειας στην οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Δυστυχώς, όλα τα σενάρια δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ