Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ από τους πρώτους κιόλας αγώνες του πρωταθλήματος της «μεγάλης κατηγορίας» της καλαθοσφαίρισης είναι σαφώς ενθαρρυντική όσον αφορά το μέλλον της εθνικής ομάδας. Διαπιστώνεται, από τους ειδικούς και τους απλούς φιλάθλους, ότι έχει γεννηθεί μια νέα γενιά αθλητών, ικανή να δώσει συνέχεια, με ταλέντο και αυτοπεποίθηση, στο μέλλον μιας επετείου. Δηλαδή, τα 17 χρόνια –πόσο γρήγορα κύλησαν –από το μέγιστο ορόσημο του μεταπολεμικού μπάσκετ στην Ελλάδα, την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης. Ολοι θυμόμαστε –και οι πιο νέοι το έχουν πληροφορηθεί –ότι στην εθνική μας ομάδα υποκλίθηκαν δύο υπερδυνάμεις της εποχής: οι εθνικές ομάδες της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας.
***
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ υπήρξαν ραγδαίες και πολυσήμαντες. Αλλες και πολλές επιτυχίες ακολούθησαν αλλά και νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν. Το σημερινό ερώτημα είναι πιεστικό: Πώς θα εξασφαλιστεί η επιθυμητή από όλον τον φιλαθλητικό κόσμο ομαλή εξέλιξη μιας δωδεκάδας παικτών ικανών να δώσουν νέα μορφή, σταδιακά ασφαλώς, στην εθνική αντιπροσώπευση. Το πρώτιστο για έναν αθλητή είναι η υγεία. Από κοντά η στήριξη από τους πιο αρμοδίους να το πράξουν: τους προπονητές των σωματειακών ομάδων (ΚΑΕ) και τις ομοσπονδίες βέβαια. Αν αυτό δεν γίνει, και ο πλέον ικανός ομοσπονδιακός τεχνικός δεν θα ευδοκιμήσει. Περιμένουμε λοιπόν τις θετικές επιδόσεις και τη γόνιμη συμπεριφορά όλων στο καίριο αυτό θέμα.
***
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ προσέγγιση στον άθλο της εθνικής ομάδας του 1987 είναι η δημιουργία ενός λευκώματος –τύπου κόμικ –από τους Σ. Καβαλιεράτο (κείμενα), Χρήστο Ζωίδη (σχέδια) και Γ. Καμιώτη (χρώμα), έκδοση των Αθ. Ασπρούλια και Β. Παπαθεοδώρου. Οι διάλογοι σπινθηροβολούν και τα σκίτσα πλημμυρίζουν τα μάτια μαζί με την εκφραστική πολυχρωμία. Το κίνητρο –1987 «Είμαστε πια πρωταθλητές, έρχοντες άλλες εποχές» –το συναντάμε στις δύο τελευταίες σελίδες (από τις 160 συνολικά) με τα σκίτσα των αθλητών της νέας γενιάς και το αισιόδοξο επίμετρο «Συνεχίζεται ως τώρα και πάντα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ