«Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, για τους οποίους είμαστε πολύ υπερήφανοι, όπως έδειξε και όλη αυτή η ιστορία όχι μόνο με την Αμφίπολη, αλλά και με την επίσκεψη της εντυπωσιακής κυρίας Κλούνεϊ. Και δυστυχώς η ρήση αυτή απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα στη χώρα μας. Τη στιγμή που ο ορίζοντας στη γειτονιά μας, από την Ενωμένη Ευρώπη και τα Βαλκάνια ως την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σκοτεινιάζει επικίνδυνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε έναν άκρατο λαϊκισμό και σε μιαν ανεύθυνη μικροκομματική αντιπαράθεση, που ως μοναδικό αποτέλεσμα έχει να υπονομεύει –και μάλιστα στην τελική της ευθεία –την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Και όλα αυτά καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλείται με επιστροφή στην ύφεση και συγκλονίζεται από την αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών του δόγματος της λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών και των υποστηρικτών της τόνωσης της ανάπτυξης και της χαλάρωσης των μέτρων της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ενώ στα γειτονικά μας Βαλκάνια ξαναφουντώνει το φάντασμα των εθνοτικών διενέξεων, που τόσες καταστροφές προκάλεσε στο πρόσφατο παρελθόν, απομακρύνοντας έτσι την προοπτική οι χώρες της περιοχής να ενταχθούν κάποια μέρα στην ΕΕ. Το επικίνδυνο αυτό σκηνικό συμπληρώνεται τώρα από την προκλητική στάση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξυπνάει μνήμες ανάλογων προκλήσεων στο παρελθόν στο Αιγαίο.
Η γενικότερη στάση της Τουρκίας απέναντι στην οξύτατη κρίση της Μέσης Ανατολής έχει, ως γνωστόν, προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, η στάση της όμως απέναντι στην Κύπρο έρχεται να αποδείξει ότι επεκτείνει τώρα τις οθωμανικής νοοτροπίας βλέψεις της και στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και ενώ στο παρελθόν η Ελλάδα, με όλα της τα προβλήματα, φάνταζε ως μια όαση σταθερότητας σε μια κατ’ εξοχήν ασταθή περιοχή, σήμερα κάνει το παν για να τινάξει στον αέρα την εικόνα αυτή. Δυστυχώς όμως αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής ηγεσίας που στο σύνολό της δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις.ΑΡΧ}

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ