Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές. Ούτως ή άλλως, η εκλογή (ή μη) Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι οριακή –τι προβλέψεις να κάνεις;
Αντιθέτως είναι περίπου βέβαιο πως εκείνος που θα τις χρεωθεί, κινδυνεύει να τα βρει μπαστούνια στην κάλπη.
Είτε τις χρεωθεί η κυβέρνηση αν συρθεί σε εκλογές επειδή ουσιαστικά δεν θα μπορεί να κυβερνήσει –το πιο χαρακτηριστικό προηγούμενο είναι αυτό του Κ. Καραμανλή, το 2009…
Είτε τις χρεωθεί η αντιπολίτευση αν αποδειχθεί ικανή να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή και ουσιαστικά να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως, οι δημοσκοπήσεις (με πιο ξεκάθαρη την τελευταία της Metron Analysis) δείχνουν ότι οι εκλογές αποτελούν μειοψηφική άποψη στο σώμα των πολιτών.
Αρα όποιος τις χρεωθεί θα το πληρώσει! Ποιος θα πάρει τον μουντζούρη;
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή είναι προφανές ότι οι πολίτες λαμβάνουν υπόψη τους όλο και πιο σοβαρά τους κινδύνους από την ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση μιας διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης και από την πρόκληση πολιτικής αβεβαιότητας τη στιγμή που η χώρα δίνει την αίσθηση ότι δειλά-δειλά βγαίνει από την κρίση.
Είναι δε τόσο προφανής αυτός ο φόβος των πολιτών ώστε η αντιπολίτευση δεν επιχειρεί καν να αποδείξει ότι οι εκλογές δεν κρύβουν κινδύνους. Επιμένει απλώς ότι δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης.
Εγκλωβίζεται έτσι σε ένα οξύμωρο σχήμα: να βεβαιώνει ότι είναι πρωτεύον και απολύτως επείγον να ανατραπεί η κυβέρνηση μιας χώρας, η οποία την ίδια στιγμή δίνει συνεχή και σταθερά δείγματα βελτίωσης.
Κακά τα ψέματα, μόνο κάποιος παράφρων ή ιδεοληπτικός θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι τον Σεπτέμβριο 2014 η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη μοίρα από τον Σεπτέμβριο 2013 ή τον Σεπτέμβριο 2012.
Και ως εκ τούτου, μόνο μια ακραία αντιπολιτευτική ρητορική είναι ικανή να υποστηρίξει τον επείγοντα χαρακτήρα των εκλογών.
Την ίδια στιγμή όμως που μια τέτοια ακραία ρητορική δεν φαίνεται να συναντά την αποδοχή της πλειονότητας των πολιτών παρά την έκδηλη δυσαρέσκειά τους για πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ.
Ούτως ή άλλως, η εποχή των ακραίων λόγων φαίνεται σιγά-σιγά να παρέρχεται. Ο κόσμος ψάχνει φως, ελπίδα αλλά και σιγουριά.
Ετσι, η αντιπολίτευση κινδυνεύει και προκαλέσει εκλογές και να τις χάσει, αν δημιουργήσει την εντύπωση πως για μικροκομματικά συμφέροντα παίζει κορόνα-γράμματα την πορεία του τόπου.
Αντίστοιχοι κίνδυνοι όμως ελλοχεύουν και για την κυβέρνηση.
Διότι αν τα πράγματα πηγαίνουν όντως καλύτερα, όπως η ίδια ισχυρίζεται, αν ήλθε όντως η στιγμή να αποκατασταθούν πληγές και αδικίες, τότε ποιος θα προστατεύσει την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής από την κολοκυθιά των αιτημάτων και των παροχών;
Ισα-ίσα. Αν θεωρήσουν όλοι ότι τέλειωσαν τα δύσκολα, τότε η κυβέρνηση κινδυνεύει να πολιορκηθεί ασφυκτικά από τα εύκολα.
Και να οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε αδυναμία διακυβέρνησης μέσα από αντιφατικές αλλά ασφυκτικές προσδοκίες και πιέσεις. Υπάρχει έτσι το σοβαρό ενδεχόμενο να πέσει θύμα μιας άκρατης πλειοδοσίας των βουλευτών της προτού καταφέρουν να την ανατρέψουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Μετά τα όσα συνέβησαν με τον ΕΝΦΙΑ, ας πούμε, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο Προϋπολογισμός 2015 θα αποδειχτεί διαδικασία ρουτίνας.
Για να είμαστε ειλικρινείς, το μεγάλο πρόβλημα στην αρχή της νέας πολιτικής σεζόν δεν είναι ότι ελέγχει τις εξελίξεις η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση.
Αλλά ότι δεν τις ελέγχει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση.
Και έτσι η χώρα κινδυνεύει κάθε στιγμή να πέσει θύμα του πιο απρόβλεπτου ατυχήματος ή γεγονότος.
Κυβέρνηση Επικρατείας
Με ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι μετά την ανάληψη των υπουργείων Οικονομικών (με αρμοδιότητα τα δημόσια έσοδα), Αμύνης (για τα μισθολογικά των ενστόλων) και Δικαιοσύνης (για τις αποδοχές των δικαστικών), το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέλαβε με νεότερη απόφασή του το υπουργείο Ανάπτυξης (όπου ρυθμίζει το ωράριο των καταστημάτων) και το υπουργείο Θρησκευμάτων (ειδικότερα τον κυριακάτικο εκκλησιασμό). Απομένουν ακόμη ακέφαλα τα υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών και Ναυτιλίας.
Για τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος δεν υπάρχει θέμα διότι με σειρά αποφάσεων το ΣτΕ έχει ήδη αναλάβει την προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος εργολαβικά. Τα κενά υπουργεία αναμένεται να πληρωθούν συντόμως από το Συμβούλιο ώστε η Κυβέρνηση Επικρατείας να αναλάβει κανονικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ