ΤΟ ΒΗΜΑ –LE MONDE
Η Γαλλία κινδυνεύει. Το ένα τέταρτο των συμπατριωτών μας ψήφισε το χειρότερο. Επέλεξαν ένα κόμμα που είναι όχι μόνο κατά της Ευρώπης αλλά και κατά της Γαλλίας. Στοιχημάτισαν όχι υπέρ μιας άλλης πολιτικής αλλά υπέρ του μηδενισμού, του μίσους και της μεθοδικής καταστροφής εκείνων που αποτελούν τον συνδετικό ιστό ανάμεσα στους Γάλλους.
Η κυρία Λεπέν, δεν θα κουραζόμαστε να το υπενθυμίζουμε, είναι κληρονόμος μιας μακράς παράδοσης από ηττοπαθείς, προδότες της ιστορίας μας, θαυμαστές και συμμάχους δικτατόρων οι οποίοι προκάλεσαν δυστυχία στη Γαλλία. Το βράδυ της 25ης Μαΐου, αυτής της πένθιμης ημέρας που θα μείνει στην ιστορία ως ημέρα θλίψης και οίκτου, η ίδια και οι στενοί της συνεργάτες με δυσκολία έκρυβαν την ανυπομονησία τους να καταργήσουν το Σύνταγμά μας, τους θεσμούς μας, τις συνθήκες μας καθώς και το σύνολο των νόμων και των διαδικασιών όπου βασίζεται η αλληλεγγύη ανάμεσα στους Γάλλους.
Απέναντι σ’ αυτή την καταστροφή, που αγγίζει όλες τις πολιτικές και ηθικές αποχρώσεις της χώρας, δεν είναι πια η ώρα για τον συνήθη αντιφασισμό. Δεν είναι ούτε ώρα για προφητείες περί της «κοινωνικής απελπισίας» και του «μηνύματος οργής» που συνιστά η ψήφος αυτή.
Η μοναδική απάντηση στο ύψος των περιστάσεων είναι η προσέγγιση, πέρα από τα κομματικά σύνορα και ευαισθησίες, όλων εκείνων που αρνούνται την ιδέα να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού ένα φατριαστικό κόμμα, όπως επίσης αρνούνται και την προοπτική να δουν το κόμμα αυτό, μια ημέρα στο μέλλον, να αναλαμβάνει και άλλες ευθύνες. Απέναντι στη διπλή πρόκληση της ακροδεξιάς που θριαμβολογεί και της κρίσης που πράγματι πλήττει τους συμπατριώτες μας, πρέπει να φανταστούμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες με καλή θέληση, είτε προέρχονται από την δεξιά είτε από την αριστερά, αποφασισμένους να βάλουν εντός παρενθέσεως τον πόλεμο, στο εξής αδελφοκτόνο, που πλήττει την δημοκρατία.
*Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί είναι γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος