Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις προέκυψαν από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Η νίκη του Σύριζα, καθαρή και αδιαμφισβήτητη δημιουργεί προφανώς νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μπορεί το συνολικό αποτέλεσμα να μην επηρεάζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, δημιουργεί όμως μια νέα δυναμική,που θα επηρεαστεί βέβαια καθοριστικά από τη διαχείριση του αποτελέσματος από τον κ.Τσίπρα. Ωστόσο η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η ΝΔ θα αισθάνεται τώρα πολύ μεγαλύτερη πίεση μετά την καθίζηση που υπέστη.

Το μήνυμα των πολιτών προς τον κ.Σαμαρά, αναμενόμενο σε κάποιο βαθμό λόγω των επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής,είναι επίσης σαφές.Χρειάζεται μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση, με μεγαλύτερη συνέπεια και κυρίως εμπιστοσύνη σε πρόσωπα ικανά να διαχειριστούν τα σημερινά προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, για να πειστούν οι πολίτες ότι οι υποσχέσεις θα γίνουν πραγματικότητα.
Από την άλλη πλευρά θετικό ήταν το μήνυμα και για το εγχείρημα της Ελιάς. Ο κ. Βενιζέλος που στήριξε εμπράκτως την πρωτοβουλία για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς,έχει τώρα την ευκαιρία, από θέση ισχύος να συμβάλλει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση αυτής της αναγκαίας, όπως αποδεικνύεται προσπάθειας. Θετικό ήταν επίσης το μήνυμα και για το Ποτάμι, που στο λίγο διάστημα της παρουσίας τους κατάφερε να πείσει ένα σημαντικό αριθμό πολιτών.

Αξιοσημείωτη για τον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής αριστεράς είναι η επανεκλογή των δύο δημάρχων, του κ.Καμίνη στην Αθήνα και του κ.Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως Η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη, υπέστη μια δεινή ήττα, συνέπεια προφανώς των συνεχών αμφιταλαντεύσεων της.

Μελανό σημείο της κάλπης η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς ένα σημαντικό τμήμα πολιτών αγνόησε τον βομβαρδισμό αποκαλύψεων για εγκληματική δράση επιβραβεύοντας την. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όλο τον πολιτικό κόσμο,αλλά και την κοινωνία. Είναι πλήγμα για τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, να αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη, ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό μόρφωμα, που καλλιεργεί τη βία, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.
ΤΟ ΒΗΜΑ