ΓΕΝΙΚΗ είναι η αντίληψη ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση που έχει την αφετηρία της μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μέση της δεκαετίας του 1920, στο πασίγνωστο κοσμικό γαλλικό κέντρο, στο Σαμονί της Γαλλίας (1924). Ιστορικά ήταν η τελευταία μεγάλη απόφαση του ολυμπιάρχη βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, πριν από τη βελούδινη απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο όπου είχε ριζώσει επί δεκαετίες (1896-1924) διαδεχόμενος τον μεγάλο Ελληνα και πρώτο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριο Βικέλα. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να εξαλειφθεί από το καταστατικό της ΔΟΕ ο όρος της ανά τριετία αλλαγής προέδρου με εκπρόσωπο της επόμενης διοργανώτριας χώρας.
***
Η ΡΙΖΑ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται ιστορικά το 1901, όταν έγιναν στη Στοκχόλμη οι πρώτοι «Αγώνες του Βορρά» (Nordiska Spell) με σουηδική πρωτοβουλία. Στο κλασικό βιβλίο του μεγάλου ταγού της Γυμναστικής Παιδείας, Ιωάννη Χρυσάφη, «Οι σύγχρονοι διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες» (1930) υπάρχει εκτενές κεφάλαιο με την αυθεντικότητα του κειμένου, καθώς τότε ο Χρυσάφης βρισκόταν στη Σουηδία, νέος γυμναστής για μετεκπαίδευση. Στο κείμενο αυτό καταγράφονται πλείστες όσες λεπτομέρειες μέχρι την επισημοποίηση από τη ΔΟΕ των «Αγώνων του Βορρά» με τη σύμπραξη επτά χωρών (Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ελβετίας και Αυστρίας). Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς η αρχική ιδέα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ιταλική (1911).
***
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ «Αγώνες του Βορρά» στη Στοκχόλμη είχαν εξ αρχής πλουσιότατο πρόγραμμα: Παγοδρομία σε τέσσερις αποστάσεις. Καλλιτεχνική Παγοδρομία (το γοητευτικό πατινάζ). Χιονοδρομία αντοχής (60 χλμ.). Αλμα (πήδημα γράφει ο Χρυσάφης) σε μήκος και βάθος(;) με χιονοπέδιλα. Ανώμαλος δρόμος 210 χιλιομέτρων. Δρόμος «έφιππος» με θερμοκρασία 17 βαθμών υπό το μηδέν στο χιόνι, όπου άλογο και αναβάτης κάλυπταν απόσταση 80 χιλιομέτρων. Η πρώτη επίδοση στην ανώμαλη χιονοδρομία (με εμπόδια) ήταν 19 ώρες και 38 λεπτά, ενώ στον έφιππο δρόμο 80 χλμ., 2 ώρες και 48 λεπτά (άθλος μέγας).
***
ΙΣΤΟΡΙΚΟ επίμετρο: Ο συσχετισμός των αγώνων του Βορρά με τα «Ολύμπια» της Αθήνας (Ζάππειες Ολυμπιάδες / 1859-1889).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ