Σήμερα θα σας αποκαλύψω μια ιστορία που αφηγούνται τελευταίως στο ΠαΣοΚ. Ορισμένοι αναφέρουν ότι την ιστορία αυτή τη λέει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, άλλοι ότι τη λένε από την κυβέρνηση. Οπως και να ‘χει το πράγμα, η ιστορία αυτή αποκαλύπτει την πρώτη (αλλά ως τώρα απόρρητη) συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο για το ποιος θα γίνει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Πώς την πληροφορήθηκα; Εντελώς τυχαίως, από ένα «πηγαδάκι» στελεχών του ΠαΣοΚ στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της «Ελιάς».
nnn
Ο κ. Βενιζέλος, μου έλεγαν, συνομιλούσε με συνεργάτες του όταν στο «πηγαδάκι» εμφανίστηκε ο κ. Φ. Σαχινίδης (φωτογραφία). Τον βλέπει ο κ. Βενιζέλος και λέει χαμογελώντας στους υπολοίπους που ως εκείνη την ώρα τον άκουγαν με προσοχή: «Και ο Φίλιππος εξέδωσε ανακοίνωση γιατί τοποθετήθηκε ο Γιάννης Παπαθανασίου στα ΕΛΛΠΕ». Ο κ. Σαχινίδης βρήκε την ευκαιρία και ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματός του: «Πρόεδρε, ποιος θα πάει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος;». Ο κ. Βενιζέλος δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση και το αποκάλυψε και στον κ. Σαχινίδη αλλά και στους υπολοίπους.
nnn
Είχε, όπως είπε, κάνει μια πρώτη κουβέντα με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Γ. Προβόπουλο στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. «Θα πρέπει να πάει κάποιος από το ΠαΣοΚ» πρότεινε ευθέως, χωρίς περιστροφές, στον κ. Σαμαρά. Και γυρνώντας προς το μέρος του κ. Σαχινίδη του είπε: «Και πρότεινα στον Πρωθυπουργό να πας εσύ, Φίλιππε. Είσαι ο κατάλληλος». Επεσε προς στιγμήν παγωμάρα στο πηγαδάκι, αλλά το καλύτερο το είπε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος. Δηλαδή, αποκάλυψε τι ακριβώς του απάντησε ο κ. Σαμαράς ακούγοντας το όνομα Σαχινίδης. «Ρε παιδί μου, αυτός ο Φίλιππος έχει συνδυάσει το όνομά του με το σκληρό Μνημόνιο που έχει εκτροχιάσει τα ελλείμματα. Ηρθε αμέσως μετά η ύφεση, εκτοξεύτηκε η ανεργία. Ελήφθησαν σκληρά μέτρα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Μαζί με τον άλλον (σ.σ.: εννοεί τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου) έφεραν την οικονομία σ’ αυτά τα χάλια. Αν τον τοποθετήσω διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μου τα ψάλουν οι πάντες, δεν θα μπορώ μετά να σταθώ στα πόδια μου. Ολοι θα με κατακρίνουν…». Ο κ. Βενιζέλος έκλεισε τη συζήτηση εκεί και ο κ. Σαχινίδης έκανε μεταβολή και απομακρύνθηκε…
Ο πρωθυπουργικός… βηξ

Χωρίς να ανεβάσει υψηλό πυρετό αλλά με έντονο βήχα παραμένει στην οικία του ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Οι γιατροί που του έχουν χορηγήσει ισχυρά αντιβιοτικά για τη λοίμωξη του αναπνευστικού τού έχουν συστήσει να παραμείνει ως και την Παρασκευή στο κρεβάτι, αλλά μάλλον αυτό δεν πρόκειται να συμβεί επειδή ναι μεν ο κ. Σαμαράς παραμένει στην οικία του αλλά δεν βρίσκεται στο κρεβάτι του. Είναι συνεχώς στο πόδι, τηλεφωνεί σε συνεργάτες του και σε υπουργούς, ενημερωνόταν συνεχώς από τον κ. Ι. Στουρνάρα για την πορεία του Εurogroup και έδινε οδηγίες στους πάντες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως έμαθα, που αντιμετωπίζει είναι ο έντονος, μη παραγωγικός βήχας. Οταν τον πιάνει βήχας, αυτός διαρκεί κάθε φορά για δέκα λεπτά. «Δεν με αφήνει ο βήχας να ξεκουράσω το σώμα μου. Ούτε ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου» έλεγε, όπως μου είπαν, ο Πρωθυπουργός στους γιατρούς του. Παρά ταύτα, είτε του περάσει ο βήχας είτε όχι, μην απορήσετε αν τον δείτε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου να εργάζεται.
Οι ξεματιάστρες της ΝΔ

Ξέρετε ποια «ειδικότητα» ευδοκιμεί τούτες τις ημέρες (δηλαδή, σε εποχή κρίσης) στο γαλάζιο στρατόπεδο; Αυτή της… ξεματιάστρας. Το γιατί θα σας το μεταφέρω όπως ακριβώς μου το είπε ο υφυπουργός Αμυνας και βουλευτής της ΝΔ κ. Αθ. Δαβάκης: «Με τις μούντζες που νιώθουμε ότι τρώμε κάθε φορά που βγαίνουμε στην τηλεόραση και τις ύβρεις που εκτοξεύουν εναντίον μας σίγουρα μας πιάνει πονοκέφαλος. Θέλουμε μετά ξεμάτιασμα». Ρώτησα πάντως τον κ. Δαβάκη ποιες θεωρεί ικανότερες ξεματιάστρες στο κόμμα του και χωρίς καμία δυσκολία μου ονομάτισε δύο βουλευτίνες: την κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και την κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου. Τώρα πώς εμπιστεύεται ο υφυπουργός Αμυνας να τον ξεματιάζει η κυρία Πατριανάκου, με την οποία οι σχέσεις τους βρίσκονται στο χειρότερο σημείο (επειδή και οι δύο εκλέγονται από την ίδια εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας), δεν μπορώ να σας το εξηγήσω.


Γαλλικά μετά μουσικής

Και πώς να μη θέλουν ξεμάτιασμα οι πολιτικοί και κυρίως οι υπουργοί; Να, πάρτε για παράδειγμα όσα συνέβησαν στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση προς τιμήν της κυρίας Ιωάννας Λεβαντή, της πρώτης γυναίκας που έκανε πριν από 25 χρόνια μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα. Η εκδήλωση είχε ξεκινήσει με άριες, βαλς και πόλκες, αποσπάσματα από τα διασημότερα έργα του ρομαντισμού, με επίκεντρο τη βιεννέζικη μουσική του Γιόχαν Στράους, αλλά και συνθέσεις των Τσαϊκόφσκι, Πουτσίνι, Βέρντι, Μπιζέ και Σοπέν. Και ενώ η ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα ήταν όντως ρομαντική, κάνει αρχικά την εμφάνισή του ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης για να δώσει βραβείο στην κυρία Λεβαντή. Μαζί του ήταν ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. Μόλις ο κόσμος είδε τους δύο πολιτικούς άρχισε τα… γαλλικά και φώναζε ρυθμικά «τελειώνετε, τελειώνετε», «φύγετε, να πάρουμε αέρα». Είδατε τι χρειάζεται το ξεμάτιασμα;

HeliosPlus