Οι «Εννέα Μούσες» και ο δήμαρχος


Ο κ. Σπ. Πανάς είναι δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και εναντιώνεται, ως γνωστόν, στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Πληροφορούμαι όμως ότι εντός του Αστέρα βρίσκεται το πάλαι ποτέ μοδάτο κλαμπ «Εννέα Μούσες», το οποίο είχε παραχωρηθεί σε κάποιον κύριο… Πανά για δύο χρόνια, πλην όμως δεν έχει λειτουργήσει. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι σχέση έχει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης με τις «Εννέα Μούσες» και με την πώληση του Αστέρα.
Το παράπονο του κ. Σουφλιά


Ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει ένα παράπονο. Είχε φτιάξει ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ένα πλαίσιο έργων το 2007, το οποίο ήταν γι’ αυτόν το όραμα των οδικών αξόνων («άξονες ανάπτυξης», όπως ονομάστηκαν). Διέσχιζαν τη χώρα κάθετα και οριζόντια. Καθιστούσαν δηλαδή την Ελλάδα διελεύσιμη. Παρ’ ότι είχαν σχεδιαστεί, ήλθε η κρίση που κατέστησε τη χώρα μη χρηματοδοτούμενη και είχε ως συνέπεια να αναδειχθεί και το χρηματοδοτικό κενό στα έργα.
nnn
Αποδίδει όμως ο κ. Σουφλιάς ευθύνες στους υπουργούς που τον διαδέχθηκαν, με αποτέλεσμα το 2011, με το μνημόνιο συναντίληψης, να απεμποληθούν τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο ίδιος επιθυμεί να αρχίσουν τα έργα και το παράπονό του είναι ότι κανένας σήμερα δεν μνημονεύει το σχέδιό του.
Τι είδε ο κ. Αβραμόπουλος στη Ν. Αφρική


Το πρώτο πράγμα που έκανε εντύπωση στον κ. Δ. Αβραμόπουλο φθάνοντας στη Νότια Αφρική για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Νέλσον Μαντέλα ήταν τα… ηλεκτροφόρα καλώδια με τα οποία σχεδόν όλα τα σπίτια από το αεροδρόμιο ως την πόλη ήταν περιφραγμένα. Η εγκληματικότητα, βλέπετε, στη Νότια Αφρική έχει φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο. Το δεύτερο ήταν η απόλυτη ανοργανωσιά που επικρατούσε στην τελετή.
nnn
Ο μεταφραστής-«μαϊμού» της νοηματικής γλώσσας δεν ήταν τίποτε μπροστά σε αυτό που αντίκρισαν οι ηγέτες όλων των χωρών στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Δεν υπήρχε καθόλου πρωτόκολλο ή άνθρωποι επί της υποδοχής. Να σκεφθείτε ότι εισήλθαν στο Προεδρικό με την εξής διαδικασία: «Οσοι είναι αρχηγοί κράτους να σηκώσουν τα χέρια». Και αμέσως μετά ο ίδιος «τελάλης» φώναξε: «Οσοι είναι αρχηγοί κυβερνήσεων να σηκώσουν τα χέρια». Για τους υπουργούς Εξωτερικών ή Αμυνας δεν ξέρω πόση ώρα χριάστηκε να περιμένουν για να εισέλθούν στο Προεδρικό, ώστε να τιμήσουν τη μνήμη του εκλιπόντος.
nnn
Υπήρξαν όμως και άλλα πράγματα που έκαναν εντύπωση στον κ. Αβραμόπουλο στη Νότια Αφρική. Η σύντομη συνάντηση που είχε με τον πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος την ώρα που τον χαιρετούσε διά χειραψίας τού είπε ξαφνικά: «Τι κάνει ο φίλος μου ο πρωθυπουργός σας;». Και σχεδόν αμέσως συμπλήρωσε: «Antonis, Antonis». Επίσης, η επίσης σύντομη συνάντηση που είχε με τον κ. Νικολά Σαρκοζί. Οχι, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκανε καμία αναφορά στη Σύνοδο των Καννών και στους διαλόγους που είχε στα… γαλλικά με τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά είπε στον κ. Αβραμόπουλο ότι «πολύ σύντομα θα πρέπει να έρθω στην Ελλάδα». Προφανώς για να δώσει εξηγήσεις διά ζώσης στον κ. Παπανδρέου, αν και ορισμένοι επιμένουν ότι δεν θέλει καν να τον δει.
nnn
Ο κ. Αβραμόπουλος στη Νότια Αφρική κατάφερε (και υπερηφανεύεται για τούτο) να συναντηθεί μέσα σε λίγες ώρες με τους ηγέτες του μισού πλανήτη, από τον αντιπρόεδρο της Κίνας και τον πρόεδρο της Γερμανίας ως τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας. Ο τελευταίος δήλωσε «λάτρης της Ελλάδας και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος». Τι ρωτούσαν όμως τον κ. Αβραμόπουλο; Πώς είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αν η χώρα τα καταφέρει και αν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Είδατε για ποια θέματα ενδιαφέρονται οι ξένοι;
Ποιος θα είναι ο κεντρικός τραπεζίτης


Οι διεργασίες, μαθαίνω, για τη διαδοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ήδη ξεκινήσει. Οπως με πληροφορούν διάφορες πηγές, οι οποίες συνήθως δεν πέφτουν έξω, οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση είναι αρκετοί. Εκτός από τον ίδιο τον κ. Γ. Προβόπουλο που συνομιλεί σε τακτική βάση με τον κ. Αντ. Σαμαρά και διεκδικεί σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες μου μια δεύτερη θητεία, τα άλλα ως τώρα φαβορί είναι: Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα διεκδικήσει όταν και όποτε εγκαταλείψει το υπουργείο. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί των οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας, ο οποίος φαίνεται ότι συμβιβάζεται και με τη θέση του υποδιοικητή. Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και επί χρόνια στέλεχος της Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης, που η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελούσε γι’ αυτόν διακαή πόθο. Η επιλογή από Μάρτη…
nnn
Εβδομάδα εξωτερικού είναι αυτή που ξεκινά αύριο για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν και στις Βρυξέλλες, ενώ ενδιάμεσα θα είναι στην Αθήνα, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια. Ο κ. Αντ. Σαμαράς μεθαύριο θα είναι στο Μπακού, για να παραστεί στην επίσημη πανηγυρική τελετή που ανοίγει και τυπικά τον δρόμο για τη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου του φυσικού αερίου (Southern Corridor), ο οποίος περιλαμβάνει μέσω του TAP και την Ελλάδα. Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική ασφαλείας και άμυνας, αλλά και τραπεζικά ζητήματα, ενώ το βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων.
nnn
Σε ρυθμούς ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κινείται σιγά-σιγά η κυβέρνηση και προγραμματίζονται οι πρώτες επαφές του Πρωθυπουργού για τη νέα χρονιά. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Αντ. Σαμαρά θα είναι στα μέσα του Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, όπου και θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.
Συναγερμός για την ψηφοφορία


Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ψηφοφορίας για τον φόρο ακινήτων, διότι υπάρχει φόβος για ενδεχόμενη καταψήφιση από βουλευτή της ΝΔ. Ο πιο επίφοβος είναι ο κ. Β. Πολύδωρας που δεν ελέγχεται και τις επόμενες ώρες θα καταβληθεί προσπάθεια να πληροφορηθούν από το πρωθυπουργικό επιτελείο τις προθέσεις του…
nnn
Ισως όμως πιο εκδηλωτική στην αντίθεσή της στον φόρο ακινήτων είναι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον χαρακτηρίζει μάλιστα «μεγάλο πολιτικό λάθος». Και πώς νομίζετε ότι δικαιολογεί αυτόν τον χαρακτηρισμό; Επειδή, λέει, «εξαντλεί κάθε παραγωγική ρανίδα της οικονομίας μας». Εσπευσε όμως να πει, προφανώς για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτόν τον φόρο, ώστε «να διατηρηθεί αυτή η κυβέρνηση, διότι άλλως πώς δεν βλέπω να είναι κανείς άλλος έτοιμος να κυβερνήσει…».
Ο Φώτης και ο Αλέξης

Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή δεν κρύβεται –όσο κι αν ο κ. Αλ. Τσίπρας προτίμησε να εκπροσωπηθεί το κόμμα από τον κ. Π. Σκουρλέτη και όχι, ας πούμε, από τον κ. Δ. Βίτσα, τον γραμματέα, όπως το ΠαΣοΚ και η ΝΔ.
nnn
Οι εξελίξεις στον «χώρο» είναι διαρκείς και η Κουμουνδούρου δεν κρύβει ότι έχει άποψη. Ποια είναι η εκτίμησή της; «Ο Φώτης θα κυριαρχήσει στη ΔΗΜΑΡ, ό,τι και αν γίνει. Το ζήτημα είναι τι θα επακολουθήσει» έλεγε συνεργάτης του κ. Τσίπρα την Παρασκευή.
nnn
Τι θα επακολουθήσει δηλαδή; «Με την πίεση που δέχεται ο Κουβέλης, πιθανόν να είναι μονόδρομος μια αριστερή στροφή και μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναλόγως και του τι θα βγάλει η κάλπη» έλεγε η ίδια πηγή. «Εχοντας συνεργαστεί με τον Σαμαρά, δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;» σπεύδουν να συμπληρώσουν άλλοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ