Η ΑΝΑΦΟΡΑ στον «μαύρο χρυσό», κατά παράδοση και κανόνα, υπονοεί το πετρέλαιο, ευλογία και κατάρα της Γης. Αλλά υπάρχει κι άλλος ένας χρυσός, μαύρος κι αυτός, που η παρουσία του στον παγκόσμιο χώρο του αθλητισμού έχει κυριαρχική και πρωταγωνιστική μορφή. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στη ρωσική πρωτεύουσα οι αθλητές και οι αθλήτριες της μαύρης φυλής διαπιστώθηκε –και αυτό συμβαίνει μάλλον για πρώτη φορά σ’ αυτή τη διοργάνωση με συμμετοχή αριθμητικά ανισοσκελή διακοσίων και πλέον κρατών και κρατιδίων (κάποια δεν έχουν περάσει το κατώφλι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής) –ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταλλίων, με πιο πειστικό στοιχείο τα χρυσά, κερδήθηκε από μαύρους αθλητές και αθλήτριες της Αφρικής και της Αμερικής, με αυξανόμενη συμμετοχή και στις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες.
***
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές όσον αφορά τον «μαύρο χρυσό» του στίβου σε σημαντική ποσοστιαία υπεροχή των χρυσών μεταλλίων και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε διάφορα άλλα επίπεδα. Εχουν περάσει σχεδόν ογδόντα χρόνια από τους άθλους του «νέγρου» (όπως περιφρονητικά ξεστόμιζαν οι ρατσιστές απανταχού της Γης) Τζέσε Οουενς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Απόγονοι των σκλάβων που μεταφέρονταν αγεληδόν από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής για μια τυραννισμένη ζωή στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική. Σήμερα όχι μόνο λατρεύονται από τους απογόνους των πάλαι ποτέ αφεντάδων, και όχι μόνο στις ΗΠΑ και στις τέως αποικιοκρατικές χώρες της Ευρώπης, αλλά έχουν αποκτήσει –με καλπασμό στη ροή του χρόνου –τη δική τους κρατική οντότητα στην Αφρική και στην Αμερική με υπερδημοφιλή αθλήματα των λευκών –όπως το μπάσκετ και ο στίβος. Υπερέχουν στον δικό τους «μαύρο χρυσό» και στη δόξα στους αγώνες, καθώς και στα πολυποίκιλα κέρδη, και πέραν των οικονομικών.
***
Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ από τη στήλη αυτή των στοιχείων αφορά την κατανομή των χρυσών μεταλλίων (και, προφανώς, κατά φυσική επέκταση και στα άλλα δύο χρώματα). Τα μετάλλια στο υψηλότερο σκαλί του επινίκιου βάθρου ήσαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας 47 για άνδρες και γυναίκες. Τα 29 κερδήθηκαν από εκπροσώπους της μαύρης φυλής που συμμετείχαν στις ομάδες κρατών της Αμερικής και της Αφρικής, αλλά και της Ευρώπης (16 ανδρών και 13 γυναικών), ποσοστό κάπου 60%. Είναι γνωστές οι εκδηλώσεις θαυμασμού σε υπερθετικό βαθμό. Φυσικό. Το ουσιώδες είναι από κοινωνικής και γεωπολιτικής μορφής ότι ο διπολισμός –όχι τόσο πολλά χρόνια πριν –με την υπεροχή των ΗΠΑ απέναντι στους πάλαι ποτέ ευρωπαίους αποικιοκράτες έχει εξαφανισθεί στην πράξη, καθώς μεγεθύνεται ραγδαία, χρόνο με τον χρόνο, διοργάνωση με διοργάνωση, η παρουσία της Αφρικής –και έχουμε δει ως τώρα μικρό σχετικά ποσοστό υπεροχής από χώρες της ανατολικής πλευράς της Μαύρης Ηπείρου. Πρόβλεψη, η «αθλητική αφύπνιση» δεκάδων ακόμη κρατών.
***
ΑΥΤΗ είναι η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη το ηγετικό παράδειγμα της Τζαμάικας έχει βρει καρποφόρους μιμητές στα άλλα νησιά των Αντιλλών. Η μεγέθυνση της ισχύος τόσο από την Αφρική όσο και από την Καραϊβική είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού εν όψει του επόμενου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου, αλλά και των Ολυμπιακών.
***
ΕΝΑ άλλο στοιχείο πολύ αξιοπρόσεκτο αφορά το γεγονός ότι η συμμετοχή μαύρων σε ευρωπαϊκές ομάδες επεκτείνεται εντυπωσιακά. Το φαινόμενο ήταν συνηθισμένο –συχνά μέσα από αμφισβητούμενες διαδικασίες (π.χ. ως ευνοϊκά κατάλοιπα της αποικιοκρατίας) –για τη Βρετανία και τη Γαλλία και σποραδικά για μερικές άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία). Τώρα ο αριθμός των μαύρων –η αρχή έγινε από τη Δανία –αυξάνεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με έρεισμα τη μεταναστευτική πραγματικότητα (Σουηδία, Νορβηγία, καθώς και Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία και Ιρλανδία). Η Τουρκία στους νεοαποκτηθέντες δίνει και ονόματα της νέας «πατρίδας»! Μαζί με το πριμ μετεγγραφής στο νέο νηολόγιο. Η τακτική αυτή έχει επεκταθεί με πετροδολάρια στην ευρύτερη περιοχή της Αραβίας. Συμπτωματικό, άραγε, ότι μαύρο ολυμπιονίκη είχε η Γερμανία στο επί κοντώ και η Γαλλία πρωταθλητή στο τριπλούν έναν ατίθασο νεαρό μαύρο Παριζιάνο αλλά με σπουδαίο κουβανό προπονητή; Σημεία των καιρών… Υπάρχουν και τόσα άλλα εντυπωσιακά δείγματα και παραδείγματα φρενήρους επεκτατισμού και όλων των συναφών στο μεγάλο θέαμα του εμπορικοποιημένου αθλητισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ