Είθισται ο κάθε πρωθυπουργός αυτής της χώρας να έχει και τον «δικό του»… σκηνοθέτη. Την αρχή βεβαίως την έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον κ. Τάσο Μπιρσίμ, τον ακολούθησαν όλοι ανεξαιρέτως οι μετέπειτα πρωθυπουργοί, καθώς και ο κ. Αντ. Σαμαράς, σκηνοθέτης του οποίου (σε προεκλογικές ομιλίες και διαγγέλματα) είναι ο κ. Βασ. Βλαχοδημητρόπουλος, από τους πρώτους σκηνοθέτες στα δελτία ειδήσεων της πάλαι ποτέ ΕΡΤ2.
***
Τώρα θα πείτε: γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή ο σκηνοθέτης κ. Βλαχοδημητρόπουλος ήταν ο πρώτος που ειδοποιήθηκε στις 10 το πρωί της Δευτέρας να είναι έτοιμος επειδή ο Πρωθυπουργός θα απηύθυνε διάγγελμα και του είπαν μάλιστα να μη βγάλει… τσιμουδιά. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, βλέπετε, ήθελε να αιφνιδιάσει τους πάντες με το διάγγελμά του και να μη δώσει χρόνο στους πολιτικούς του αντιπάλους να ετοιμάσουν την κριτική τους, και πράγματι το κατάφερε. Προηγήθηκε η σύσκεψη του λεγόμενου «πρωινού καφέ», με τη συμμετοχή των κκ. Δ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη, Σ. Κεδίκογλου και των κκ. Μπούρα και Μουρούτη, όπου και πάλι ο Πρωθυπουργός τούς ζήτησε να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή για το διάγγελμα.
**
Το έκτακτο αυτό διάγγελμά του, που έγινε μετά την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας, ήταν μαγνητοσκοπημένο. Μαγνητοσκοπήθηκε μόλις δέκα λεπτά προτού μεταδοθεί. Ο κ. Σαμαράς το είπε μια και έξω και άκουσε τη συμβουλή του σκηνοθέτη να εγκαταλείψει το κάδρο του απενεργοποιημένου τζακιού που βρίσκεται στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου και να απευθύνει διάγγελμα από το γραφείο του. Εκείνο που έμεινε, όπως μου είπαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι αυτό που είπε: «Δεν λέω ότι τα δύσκολα περάσανε. Σας λέω ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και η κατάσταση αλλάζει…».
***
Μαζί με τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ 2000-5, της 331 Μοίρας Παντός Καιρού, θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Θα συνομιλήσει μαζί τους, θα ακούσει τα προβλήματά τους, αλλά θα παρακολουθήσει τον αγώνα που κάνουν καθημερινά εναντίον των εναέριων εισβολέων του εθνικού εναέριου χώρου μας, καθώς και του FIR Αθηνών. Το έμβλημα της Μοίρας είναι ο ήρωας Θησέας και τα αεροσκάφη της είναι εξοπλισμένα ανάμεσα σε άλλα και με υπερσύγχρονους πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους. Υπενθυμίζω ότι πριν από λίγες ημέρες και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα και είχε συνομιλίες με πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ παρακολούθησε από τα ραντάρ και αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών.
***
Τώρα που τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας μπορώ, νομίζω, να σας αποκαλύψω ότι ο κ. Τόμσεν (ΔΝΤ) θέλησε να καταργήσει το… ΣΔΟΕ και πως αγάπησε ξαφνικά τον κ. Χ. Θεοχάρη. Σε κάποια στιγμή όταν γινόταν συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την υστέρηση εσόδων ο κ. Τόμσεν πρότεινε να συγχωνευθούν το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπό τον κ. Θεοχάρη: «Δεν θα μας πείτε εσείς τι θα κάνουμε γι’ αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι θέμα που καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση, αποκλειστικά» ήταν η απάντηση του κ. Ι. Στουρνάρα.
***
Υπήρξε ένταση με τον κ. Τόμσεν –τον πιο σκληρό της παρέας της τρόικας –να επιμένει στην ενσωμάτωση και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αντιδρά για αρκετή ώρα. Τελικά βρέθηκε λύση με το σύστημα… win – win. Δηλαδή να παραμείνει ως έχει το ΣΔΟΕ, αλλά ένα τμήμα του, ο έλεγχος των Φορολογικών, να περάσει στην αρμοδιότητα του κ. Θεοχάρη.
***
Και ο κ. Θεοχάρης, θα πείτε, πώς αντέδρασε; Συνεργάτης μου τον ρώτησε σε τι οφείλεται αυτή η ξαφνική αγάπη του κ. Τόμσεν προς το πρόσωπό του. Και ξέρετε τι απάντησε; «Στην αρχή ήταν σκληροί μαζί μου, αλλά προς το τέλος κάπως μαλάκωσαν».
***
Στις ατέρμονες αυτές διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπήρξε και ένας αφανής ήρωας που φρόντισε να μην πεινάσουν ούτε ο υπουργός κ. Ι. Στουρνάρας (και το επιτελείο του), ούτε βεβαίως οι τροϊκανοί. Πρόκειται για τον σύμβουλο (και προσωπικό φίλο του κ. Στουρνάρα) κ. Νικ. Καραβίτη, που πεταγόταν σ’ έναν φούρνο και έφερνε σε όλους κουλουράκια, κάποτε θεσσαλονικιώτικα και κάποτε αυτά που ονομάζουν «γερμανικά».
***
Ως έναν «εξαίρετο, ευγενέστατο, γελαστό, ευχάριστο και καλό άνθρωπο» χαρακτηρίζει τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης. Εχουν σημασία οι χαρακτηρισμοί του κ. Λαφαζάνη για τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, αφού ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται, ως γνωστόν, από το ΚΚΕ. Απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «αυστηρός» που δόθηκε στον κ. Κουτσούμπα, λέει ότι τον γνωρίζει πολύ καλά, ενώ αποκαλύπτει ότι ο παππούς του ήταν παπάς. Και όλα αυτά τα καλά λόγια από τον κ. Λαφαζάνη, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον «Ριζοσπάστη» για το κάλεσμα που έκανε για την αριστερή συνεργασία.
***
Σας πληροφορώ ότι η αγορά του Σκορπιού από ρώσους μεγιστάνες είναι μόνον η αρχή. Και άλλα νησιά (προς το παρόν ιδιωτικά) ετοιμάζονται να αγοράσουν οι Ρώσοι. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που η υποδοχή που έγινε στον κ. Κ. Τζαβάρα στη Μόσχα από τους Ρώσους ήταν εντυπωσιακή. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας συναντήθηκε με υπουργούς καθώς και με τον σύμβουλο του προέδρου Πούτιν και οι Ρώσοι ζήτησαν το 2016 να είναι Ετος Ρωσίας – Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
***
Η δράση της Χρυσής Αυγής μπορεί να απαγορευθεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νιλ Μούιζνιεκς. Είχε επισκεφθεί την Αθήνα πρόσφατα και διεπίστωσε ότι «αρκετά από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους συνδέονται με μέλη, υποστηρικτές αλλά και βουλευτές του νεοναζιστικού (όπως το ονομάζει) πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή». Αναφέρει ακόμη ότι είναι δυνατή η επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμός των δραστηριοτήτων της.

***
Ευχές …με αιχμές για «συμπόρευση» των δυνάμεων της Αριστεράς έλαβε από τον συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Δ. Βίτσα ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας και μάλλον θα ξεροκατάπιε! Κι αυτό διότι είναι διάπυρος εχθρός της ενότητας και της κοινής δράσης της Αριστεράς. Άλλοτε συνοδοιπόροι κάτω από την ίδια κομματική στέγη -πριν την διάσπαση του κόμματος το 1991- ο κ. Βίτσας ανήκει στην κατηγορία των «οπορτουνιστών» που καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία ο διάδοχος της Αλέκας, ο οποίος ανήκει στην γενιά εκείνων που γαλουχήθηκαν μέσα από την σύγκρουση με τους «ανανεωτικούς».
***
Αυτό, ωστόσο, δεν απέτρεψε τον κ. Βίτσα να του ευχηθεί «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του» και να του επισημάνει ότι «παρά τις υπαρκτές διαφορές (…) μπορούμε, και υποχρεούμαστε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, πράγμα που αποτελεί αγωνιώδες αίτημα του κόσμου της Αριστεράς». Ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «συμπόρευση, και όχι απαραίτητα ταύτιση των πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν την ανατροπή των μνημονίων της λιτότητας και των πολιτικών εκφραστών τους» και επισημαίνει στον κ. Κουτσούμπα ότι «μπροστά σε αυτή την προοπτική, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Μόνον που ο νέος γραμματέας ούτε που το συζητάει. Οπότε, τζάμπα οι ευχές…
***
«Η ομοφωνία είναι για τα πολιτικά νεκροταφεία», είχε πει πριν χρόνια ένα «αιρετικό» στέλεχος του ΚΚΕ εξ αυτών που είχαν διαφωνήσει με την συγκυβέρνηση Τζαννετάκη. Ήταν ο αείμνηστος Γιώργος Γράψας το 1989, όταν διασπάστηκε η ΚΝΕ και αποχώρησαν αρκετά στελέχη του κόμματος διαφωνώντας με την συνεργασία Συνασπισμού – ΝΔ. Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στ’ αυλάκι του ΚΚΕ, αλλά η ομοφωνία – ομοφωνία…

Έτσι και στο 19ο Συνέδριο το οποίο εξαιτίας της τόσης ομοφωνίας επί των πολιτικών αποφάσεων (Θέσεις, Πρόγραμμα και Καταστατικό) δεν είχε τι άλλο να κουβεντιάσει κι έτσι, άρον-άρον, σε πείσμα όσων δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, ολοκλήρωσε τις εργασίες του μια ημέρα νωρίτερα από τον αρχικό -και κατά την πάγια πρακτική- προγραμματισμό: εξέλεξε το νέο γραμματέα το περασμένο Σάββατο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αντί για Κυριακή βράδυ, ελλείψει ομιλητών και ουσιαστικού διαλόγου.

***
Ωστόσο, υπήρξε και μια διαφοροποίηση. Όχι επί των πολιτικών ντοκουμέντων, αλλά επί του οικονομικού απολογισμού που παρουσίασε η απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου. Ήταν του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ κ. Σπ. Χαλβατζή, στον οποίο φέρονται ορισμένοι να επιχείρησαν να αποδώσουν την οικονομική κατηφόρα που έχει πάρει το κόμμα και κυρίως η άλλοτε επιχειρηματική ναυαρχίδα του -η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
***
Κι αυτό καθώς πριν καρατομηθεί από το Πολιτικό Γραφείο ο κ. Σπ. Χαλβατζής, πριν από λίγα χρόνια, ήταν αρμόδιος επί των κομματικών οικονομικών. Αν και χαμηλών τόνων ο ίδιος, λέγεται ότι δεν άντεξε το ύπουλο χτύπημα και εξερράγη με αποτέλεσμα οι φωνές του να αντηχήσουν στην μεγάλη αίθουσα συνεδρίων του Περισσού. Αν μάλιστα αληθεύει και η φήμη ότι κάποιοι του άσκησαν κριτική επειδή δεν βγήκε δημοσίως να καταδικάσει… τον γιό του, κ. Αλ. Χαλβατζή, ο οποίος έχει αποχωρήσει πριν δυο χρόνια από το ΚΚΕ καταγγέλλοντας την ηγεσία του ως «φραξιονιστική ομάδα», τότε μπορεί κάποιος να φανταστεί την οργή του δημοφιλούς στελέχους, ο οποίος και καταψήφισε την σχετική έκθεση για τα οικονομικά και ζήτησε να μην είναι υποψήφιος στη νέα Κεντρική Επιτροπή (στην ίδια ψηφοφορία υπήρξε και ένα «λευκό).

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 15/4/2013

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ