από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Σοκ - το κλείσιμο του Βιβλιοπωλείου της Εστίας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έκλεισε το Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Είδηση - σοκ. Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα της Ευρώπης σήμερα έξω από το βιβλιοπωλείο οι βιβλιόφιλοι θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, θα άναβαν κεράκια στη μνήμη ενός πολιτιστικού θεμέλιου του νεότερου κράτους μας, θα υπήρχαν «αγανακτισμένοι» διανοούμενοι που με ψήφισμά τους θα ζητούσαν να γίνει κάτι για να σωθεί το βιβλιοπωλείο.

Από αυτόν τον χώρο πέρασε η λογοτεχνική γενιά του ΄30 που καθόρισε το νεοελληνικό πολιτιστικό στίγμα και κατόπιν η γενιά των ταραγμένων χρόνων του ΄60. Μετά έδωσε εκεί το ραντεβού της η ανανεωτική γενιά του ΄80 και όλοι οι άλλοι που θεωρούσαν ότι η Εστία δεν ήταν βιβλιοπωλείο αλλά «ναός», «σπουδαστήριο», «πανεπιστήμιο», χώρος διαλόγου και ανανέωσης των ιδεών.

Φυσικά η είδηση ότι έκλεισε το Βιβλιοπωλείο της Εστίας, πλην κάποιων ρομαντικών – και είναι έκπληξη ότι τα social media  θυμήθηκαν κάτι από τον πρωταρχικό ρομαντικό εαυτό τους κι έγραψαν κάτι – ουδείς επίσημος ή ανεπίσημος, πολιτιστικό σωματείο ή κάτι άλλο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής έδειξε να συγκινείται. 

Και γιατί άλλωστε να συγκινηθεί κάποιος; Σε μια χώρα με κοντή μνήμη κάτι τέτοιες νοσταλγίες θεωρούνται απομεινάρια μιας άλλης εποχής – ενώ αν κλείσει η Proton Bank έχουν να κλάψουν πολλοί περισσότεροι.

Έγραφα χωρίς καν να υποπτεύομαι το οδυνηρό τέλος πέρυσι:  «Σε κάποιες χώρες η ιστορία του πολιτισμού τους έχει τα θεμέλιά της σε θεσμούς που αποτέλεσαν εστίες νεωτερικών απόψεων και εφαλτήριο για την πρόοδό τους. Στη χώρα μας οι θεσμοί αυτοί στη νεότερη ιστορία είναι πολύ λίγοι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Εστία. Μια οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα διευθύνεται από την πέμπτη γενιά της, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δώδεκα μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, εκδίδει το μακροβιότερο ελληνικό περιοδικό και στον κατάλογό της περιλαμβάνονται 1.500 συγγραφείς και 4.000 νέοι τίτλοι, πολλοί εκ των οποίων διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού».

Θυμίζω ότι το Βιβλιοπωλείον της Εστίας δημιουργήθηκε από τον Γ. Κασδόνη το 1885 και στεγάστηκε στην οδό Σταδίου 32. Τη συνέχεια του εκδοτικού οίκου ανέλαβε ο ανιψιός του Ιωάννης Δ. Κολλάρος, ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με τα καλά εκπαιδευτικά βιβλία, το Πανελλήνιον Βιβλιογραφικόν Δελτίον, τις μεταφράσεις αρχαίων ελλήνων συγγραφέων κτλ. Το 1925 εισέρχεται στον εκδοτικό οίκο ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ανιψιός του Ι. Δ. Κολλάρου, που θα αναλάβει την επιχείρηση μόνος του μετά τον θάνατο του θείου του, το 1956.

Ο Κ. Σαραντόπουλος θα συνδέσει το όνομά του με τη δημιουργία της περίφημης Σειράς Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στην οποία θα στεγαστεί το σύνολο της γενιάς του ΄30. Το 1972 ο εκδοτικός οίκος περνάει στα χέρια της κόρης του Κ. Σαραντόπουλου, Μαρίνας (Μάνιας) Καραϊτίδη, η οποία θα ανανεώσει την εκδοτική παραγωγή με νέες σειρές και ονόματα. Η  συνέχεια ανήκε στα παιδιά της κυρίας Μάνιας, την  Εύα Καραϊτίδη στο εκδοτικό (που ευτυχώς συνεχίζει με συνεχώς καλύτερους τίτλους) και τον Γιάννη Καραϊτίδη που ανέλαβε το βιβλιοπωλείο σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Είναι ορισμένοι που λοιδορούν τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου. Αγνοούν ότι είναι ο πνευματικός πνεύμονας  - μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά- της πρωτεύουσας. Εκεί πουλιούνται τα βιβλία, μαζεύεται το χρήμα για να διοχετευτεί στους εκδότες, τους τυπογράφους και τους συγγραφείς. Αν αφήσουμε να κλείσουν, κάποτε θα κτυπάμε το κεφάλι μας.

Όμως το Βιβλιοπωλείο της Εστίας ήταν ένα συμβολικό κεφάλαιο στην πνευματική ζωή της χώρας. Θα μας λείψει η Μαρία και οι άλλοι εργαζόμενοι τόσα χρόνια στο βιβλιοπωλείο, που ήξεραν τα πάντα για το βιβλίο. Θα μας λείψει το υπόγειο, που έβρισκες όποιο βιβλίο δεν έβρισκες αλλού. Θα μας λείψει η κυρία Μάνια, ο άνθρωπος - φτερούγα όλων των σκεπτόμενων επισκεπτών του βιβλιοπωλείου.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας μετά από 128 χρόνια 
Εστία, η μεγάλη «κυρία» των βιβλίων 
«20 μονόλεπτα για την Εστία» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 
 
 
σχόλια (54)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  "Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα της Ευρώπης..." | 15/04/2013 13:11
  Έχετε κάποια συγκεκριμένη προηγμένη χώρα της Ευρώπης; Γιατί στην "οποιαδηποτε προηγμένη χώρα της Ευρώπης" με τις προδιαγραφές σας εξαιρείται σίγουρα η Ιταλία. Ή λέτε "οποιαδήποτε" έτσι για να δείχτετε ευρωπαϊκού βεληνεκούς;
  Ο Επαρχιώτης
  απάντηση50
   
   
  Εστία!!! | 02/04/2013 19:41
  Καταρχήν "ανύπαρκτε" δε μπορούσες να είσαι πραγματικά ανύπαρκτος; Να μας λείπουν τα ανούσια σχόλια σου! Και κατά δεύτερον, γεια σου Φρέντυ αγαπημένε, γεια σου στέκι μας αξέχαστο, γιατί από το το 1980 που ήμουν πέντε χρονών, στέκι σε είχα! Γεια σου Εστία μας!
  Τώνια
  απάντηση05
   
   
  Όλα τάχε η Μαριωρή...... | 02/04/2013 14:13
  Ρέ δέν μάς χ...αιρετάνε οι Νταλάρες : Όλα τάχε ο "Ελληνισμός", τά βιβλία τού λείπανε. Τό ΜΟΝΟ βιβλίο που χρειάζεται καί πρέπει νά αποστηθίσει ο ... Έλλην, Ελλάδος τε ΚΑΙ Κύπρου, είναι η ...ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ !
  AnyparktOs
  απάντηση422
   
   
  kyriakos | 02/04/2013 11:43
  Μαλλον θα 'μειναν απο χρημα!!! Λες;;; Ναι, να παρουμε κανα δανειο να το κρατησουμε ανοιχτο.
  kyriakos
  απάντηση86
   
   
  Η ΕΞΟΔΟΣ | 01/04/2013 23:15
  Bιβλιοπωλειον της Εστιας Η λαικιστικη μεταλλαξις,η παρακμη και το τελος. Απο τον Παλαμα και τον Σουρη εις τον... χωμενιδη και τον...τατσοπουλο
  tolentino
  απάντηση167
   
   
  πρεπει να ντρεπόμαστε | 01/04/2013 19:33
  που να ξέρω πριν τρείς βδομάδες που περνόντας βιαστικά εξω απο την <>θα την εβλεπα για τελευταία φορά. Δεν ειχα πολύ χρόνο και βιαστηκά το βλέμμα μου χαιδεψε τις βιτρίενς. Αγανακτισα γιατί επρεπε να βιαστω για μιά απο εκείνες τις ηλίθιες ανάγκες της καθημερινότητάς μας, που δεν μας αφείνουν να χαρούμε τα πραγματικά καλύτερα που προσφέρει η ζωή.....Τώρα ντρέπομαι μαζί με όλους που θα επρεπε να ντρέπονται μαζί μου γιατί δεν μπόρεσα , να επαναστατήσω. Να μείνω εκεί απέξω να φωνάξω να προσκαλέσω όλους να ωνάξουμε όλοι μαζι για την απονιά με την οποία γκρεμίζουν τον πολιτισμό μας. Καλά τόσα άλλα αλλά την ΕΣΤΙΑ!!!!!ε οχι και την ΕΣΤΙΑ!!!!!!ΝΤΡΟΠΉ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΉ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΕΊΣΑΜΕ .....
  ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ
  απάντηση48
   
   
  Ιστοριολαγνεία | 01/04/2013 16:32
  οι Έλληνες πάσχουμε από ιστοριολαγνεία και μεγαλομανία. Το 1988 στην οδό Στουρνάρη υπήρχε το μοναδικό αν δεν κάνω λάθος μαγαζί με όνομα Πλαίσιο (η σημερινή αλυσίδα). Ήταν στη κυριολεξία ένα μαγαζάκι. Και όμως διανοήθηκαν "σοβαρά" έντυπα να το προμοτάρουν ως Silicon Valley. Κάπως έτσι νόμιζε και η Κύπρος ότι θα τρέξουνε τα σάλια των Ρώσσων για τα Silicon Valley κοιτάσματα αερίου. Έχουμε θέμα στάθμισης. Θεωρούμε πολιτισμικά το έθνος μας ανέφιχτο να ενταχθεί σε συγκριτικές κλίμακες διεθνούς αποδοχής και διαστέλλουμε στη φαντασία μας οτιδήποτε βρεθεί. Αν βέβαια μπορεί να απασχολήσει και άτομα της αρεσκείας μας τότε δεν το συζητάμε. Να επιληφθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ! ΤΩΡΑ ! Αχ Ολυμπιακή !
  θέλω κι άλλα διατηρητέα !
  απάντηση1712
   
   
   
  το θέμα είναι άλλο | 01/04/2013 15:46
  το κλεισιμο βιβλιοπωλειων η εκδοτικων οικων στην ελλαδα δεν μου κανει καθολου εντυπωση, ενα μικρο παραδειγμα, σε προσφατο ταξιδι στο βελγιο, απο συνοικιακο βιβλιοπωλειο πηρα το τελευταιο βιβλιο του houellebecq 4.2euro. τα μεγαλα βιβλιοπωλεια της αθηνας το εχουν 20-23euro. σχεδον 5 φορες πάνω. τα περι "φτερουγες",'σκεπτομενων ανθρωπων" κτλ τα αφεινω ασχολιαστα.
  foxmulder
  απάντηση283
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  να δούμε | 01/04/2013 12:18
  Ένα καλό βιβλιοπωλείο κλείνει. Εξέδιδε και πουλούσε καλά και λιγότερο καλά βιβλία. Διαμόρφωσε, σε κάποιο βαθμό, το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό. Συνέβαλε σημαντικά στον νεοελληνικό πολιτισμό (δεν ξέρω αν αυτό είναικαλό ή κακό). Ελπίζω στη θέση της να λειτουργήσει ένα καλό internet cafe.
  Τάσος Κωστής
  απάντηση819
   
   
   
  kav | 01/04/2013 08:42
  "Αγνοούν ότι είναι ο πνευματικός πνεύμονας - μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά- της πρωτεύουσας. " Όχι αγαπητέ, είναι ο πνευματικός πνεύμονας μόνο μεταφορικά. Μάθετε επιτέλους να γράφετε σωστά ελληνικά. Αν ήταν κυριολεκτικά θα μιλούσαμε για άνθρωπο όχι για πόλη.
  Γιάννης
  απάντηση4111
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  τα δανειζόμενα βιβλία, πόνος ψυχής | 01/04/2013 02:57
  Η αλήθεια είναι, φίλε από Σουηδία, στην Ελλάδα δεν τα έχουμε καλά με τις βιβλιοθήκες και γι αυτό σε κάθε γωνία υπάρχει και βιβλιοπωλείο. Ούτε και σεβόμαστε τα δανεικά βιβλία. Η περίπτωση όμως της Εστίας είναι διαφορετική.
  Ευτύχης
  απάντηση217
   
   
  too late | 01/04/2013 01:15
  ------Απαντηση στον/στην Εστια και Δημουλα----- Αγαπητε/η,ουτε εμενα προσωπικα με συγκινει η Δημουλα,ομως αυτο δεν με εμποδιζει να παραβλεπω την αξια της....Οπως επισης θα σου εγραφα οτι προτιμω χιλιες φορες τον Λαπαθιωτη απο τον Ριτσο,αλλα αυτο δεν αφαιρει κατι απο την αξια του Ριτσου.Αν μη τι αλλο η παρουσια της εχει ενα επιπεδο....Υπερβαλλεις στην δηλητηριωδη κριτικη σου,χωρις ουτε ενα επιχειρημα.Ουτε ενα σοβαρο επιχειρημα.Βρωμερα εχουν γραψει πολλοι αγαπητε,αυτο ομως δεν τους εμποδισε απο το να ειναι αληθινα ταλεντα και να εχουν γραψει αριστουργηματα(αν και αυτος ο ορος βρωμερα με ξενιζει...μαλλον ακατανοητος μου φαινεται)...
  E.
  απάντηση165
   
   
  Το μεγάλο κρίμα.. | 01/04/2013 00:30
  Το μεγάλο κρίμα για το κλείσιμο της Εστίας τουλάχιστον για μένα δεν αναφέρεται σ'αυτό το κείμενο. Το αληθινό και οδυνηρό κρίμα είναι πως κλείνει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι ήξεραν τι πουλούσαν. Μπορούσες να μπεις και να ρωτήσεις και να σε πληροφορήσουν για το περιεχόμενο των βιβλίων. Στα άλλα βιβλιοπωλεία οι υπάλληλοι σου λένε πόσο κοστίζει, τι "χρώμα έχει το εξόφυλλο" αλλά αν πουλάνε φουλάρια ή βιβλία το ίδιο τους κάνει. Αυτό είναι το κρίμα. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο άμαζον και τους άλλους τόπους διάθεσης βιβλίων και βιβλιοπωλεία σαν την Εστία.
  παλιός θαμώνας
  απάντηση316
   
   
  Αναπόφευκτη εξέλιξη | 31/03/2013 23:55
  Γιατί κανείς δεν γράφει το αυτονόητο: δηλ. ότι τα βιβλιοπωλεία σαν φυσικοί χώροι δεν έχουν μέλλον, όπως και τα δισκοπωλεία, τα club ταινιών και οτιδήποτε πουλάει προϊόντα που διατίθενται ψηφιακά μέσω internet. Παγκοσμίως έχουν κλείσει πολλά μεγάλα και ιστορικά βιβλιοπωλεία ενώ τα μικρά έχουν αφανιστεί. Επιβιώνουν όσα κυρίως στρέφονται σε παράλληλες δραστηριότητες. Γι' όλα αυτά δεν φταίει η οικονομική κρίση και φυσικά ούτε οι κακοί εχθροί της Ελλάδος όπως γράφουν οι καθ' έξη συνομωσιολόγοι. Είναι μια φυσική εξέλιξη, στενάχωρη μεν αλλά αναπόφευκτη.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση347
   
   
  Έκλεισε μόνο το βιβλιοπωλείο ή και οι εκδόσεις; | 31/03/2013 23:47
  Αν κλείσανε και οι εκδόσεις που θα εκδίδει τα βιβλία του ο Χωμενίδαρος;
  Σώστε τη φώκια Χωμενίδη Χωμενίδη
  απάντηση1312
   
   
  ...τι κρίμα...πολύ κρίμα. | 31/03/2013 22:04
  ...κυριακάτικο άρθρο του Παπανούτσου (σ'αύτnν εδώ την εφημερίδα) που ποτε ποτε έκανε και αναφορά σε κάποιο άγνωστο σε μας βιβλίο. Πρωί-πρωί την άλλη μέρα κατευθείαν στην Εστία να το πάρεις:με το που ανέφερες τον τίτλο ερχόταν η ερώτηση: "διαβάσατε Παπανούτσο χθες?" Ωραία πράματα κύριε πρόεδρε! ...τι κρίμα...πολύ κρίμα...
  Thanassis
  απάντηση253
   
   
   
  εδω ισχυει το ..δυστυχως επτωχευσαμεν.. | 31/03/2013 21:20
  Ο συρφετος του ελληνικου οχλου ,ο οποιος αποτελει και την πλειονοτητα της ελλαδικης κοινωνιας ειναι προ πολλου αποστειρωμενος πνευματικα και ηθικα και ως εκ τουτου αδυνατει να αντιληφθει το μεγεθος αυτης της καταστροφης. Θωπευοντας ωτα οι πολιτικοι μας ( οι οποιοι αποτελουν τον κυριο κορμο του προβληματος), αναθρεψαν μια κοινωνια χολλυγουντιανικης ηθικης και αισθητικης με αποτελεσμα σημερα να εχουμε ενα τεραστιο κενο κουλτουρας σε συγγραφικο και αναγνωστικο επιπεδο. Δεν γνωριζω αν αυτο προσμετραται αλλα πολυ φοβαμαι οτι οι ογκολιθοι τως ελληνικων γραμματων ειναι προ πολλου μια υποθεση χαμενη. Ζουμε την εποχη της διασκεδαστικης τεχνης. ΥΓ δεν μπορω να γραψω λογω περιορισμου χαρακτηρων.ελεος
  picasso
  απάντηση869
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Omos kseroume poioi ftaine. | 31/03/2013 20:53
  Εκ συστασεως του νεοελληνικου κρατους χτυπανε με μισος τον Ελληνισμο οπως μπορουν. Μας θελουν αμορφωτους και το εχουν καταφερει σε τεραστιο βαθμο, δημιουργουν αδελφοκτονες εριδες για να αλληλοφαγωνομαστε. Φοβουνται τους Ελληνες και ζηλευουν. Θελουν να μας γονατισουν εντελως. Δεν ανεχονται να αυτοαποκαλουμαστε απογονοι των Αρχαιων και των Βυζαντινων. Δεν αντεχουν τον φιλελευθερο και ατιθασευτο χαρακτηρα μας. Προδοτικες κυβερνησεις, οι οποιες εβαζαν τους πιο αχρηστους και σαπιους στις καιριες θεσεις. Προδοτες πολιτικοι, οι οποιοι κατακλεψαν και ξεπουλησαν. Και ο μεσος νεοελλην αμορφωτος, πλαδαρος, ακοινωνητος, στειρος και αξεστος. Αυτη ειναι η πραγματικοτης. Κλεισαν την Εστια. Ολα στο κολπο..
  meleagros
  απάντηση2774
   
   
   
  Εστία και Δημουλά | 31/03/2013 20:11
  Ποιος έγραψε ότι η Κακή Δημουλά μας σώζει; Αυτή είναι σύμβλολο της πνευματικής κατάντιας μας. Είναι όχι απλά υπερτιμημένη αλλά την θεωρήσαμε φλουρί κωνσταντινάτο ενώ είναι... καϊμές (πληθωρισμένος τουρκικός παράς). Είναι φρίκη να σκέφτεσαι ότι η πνευματική διαστροφή μας έφτασε στο σημείο ώστε να κατέχει στην Ακαδημία Αθηνών την έδρα της ποίησης η αντιποίηση,η παραποίηση η πολτοποίηση, η "ποιήτρια" που έγραψε ό,τι πιο βρωμερό γράφτηκε στα ελληνικά και εμφανίστηκε ως λογοτεχνία! ΄Εκλεισε η Εστία; Κρίμα... Και έμειναν οι εστίες πνευματικής μόλυνσης τύπου Δημουλά...
  Χωριάτης
  απάντηση5543
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων