Ως ύποπτοι (οιονεί κατηγορούμενοι) μαθαίνω ότι έχουν κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς κκ. Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη οι ταμίες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ (όταν το ΠαΣοΚ ήταν μεγάλο κόμμα). Πρόκειται για τους ταμίες, ή τους οικονομικούς διαχειριστές των δύο κομμάτων που είχαν διαπραγματευθεί τις δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες την τελευταία δεκαετία. Ο ένας από τους ταμίες αυτούς κατέχει σήμερα σημαντική κυβερνητική θέση και δεν ήταν καθόλου ευχάριστο για το κόμμα που τον τοποθέτησε να αναγκάζεται σήμερα να δίνει εξηγήσεις στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς.
***
Αλλά γιατί όλη αυτή η δυσφορία για τους συγκεκριμένους οικονομικούς εισαγγελείς, όταν το ΠαΣοΚ ως κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει τις θέσεις αυτές με τη ρητή πρόβλεψη να προέρχονται µόνον από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών; Εµαθα µάλιστα ότι επέµενε προς τούτο και πρωτοκλασάτο τότε στέλεχος του τότε κυβερνώντος κόµµατος. Ισως επειδή δεν ήθελε µε κανέναν τρόπο να τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση ο κ. Β. Φλωρίδης (που τότε ήταν αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης), όπως και δεν τοποθετήθηκε. Είδατε καμιά φορά τι κάνει το γινάτι;
***
Σε χαώδη εξελίσσεται η κατάσταση που επικρατεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή, αφού σε αυτήν δεν λείπουν οι ενστάσεις, οι αντιπαραθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ακόμη και οι ύβρεις. Αρχισαν μάλιστα και τα στοιχήματα ότι δεν πρόκειται να τερματίσει τις εργασίες της σε έναν μήνα (όπως αρχικά ειπώθηκε) αλλά οι συνεδριάσεις θα πάνε πιθανότατα ως τις 25 Μαρτίου. Και ξέρετε γιατί; Ακόμη δεν έχουν αρχίσει να καλούν όλους τους μάρτυρες…
***
Το ΠαΣοΚ ήδη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κληθεί στην Επιτροπή για ακρόαση ο πρόεδρός του κ. Ευ. Βενιζέλος, αφού, όπως λένε τα στελέχη του, «δεν έχει να κρύψει τίποτα». Το θέμα όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται, όπως μου είπαν, να καλέσει στην Επιτροπή και τους κκ. Αντ. Σαμαρά και Ι. Στουρνάρα, κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ. Τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ; Θα συναινέσουν; Μάλλον όχι, μου είπαν. Και αν κληθεί και ο κ. Λ. Παπαδήμος; Είτε κληθεί, είτε όχι, ο άνθρωπος δεν έχει να φωτίσει σε τίποτα το έργο της Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, αφού ούτε γνώριζε, ούτε τον ενημέρωσαν. Αλλωστε αναχώρησε για τις ΗΠΑ.
***
Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο της Κεντροαριστεράς. Οι ενδιαφερόμενοι συναντήθηκαν (κατά μόνας) και αυτή την εβδομάδα για άλλον ένα γύρο, κέρασαν ο ένας τον άλλον ως είθισται καφέ, συζήτησαν επ’ ολίγον, πλην όμως συμπέρασμα ουδέν. Δεν συμφώνησαν σε τίποτα.
***
Το σχέδιο για τη δημιουργία νέου κεντροαριστερού πόλου αναβάλλεται κατά τα φαινόμενα επ’ αόριστον. Ετσι, όπως μου είπαν, θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι «δεν έχουν όλοι αυτοί το σθένος να προχωρήσουν σε νέο πολιτικό σχηματισμό». Ούτε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στη συνάντηση που είχε στον Ιανό με τον κ. Α. Λοβέρδο βρήκαν κοινά σημεία και ο κ. Λοβέρδος αναχωρεί αυτό το Σαββατοκύριακο για την Κρήτη σε επαφές για το νέο κόμμα που ετοιμάζει.
***
Αυτό που ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι έχουν αραιώσει οι επαφές του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη μετά του κ. Α. Λοβέρδου. Εχουν περισσότερο από έναν μήνα να βρεθούν και να τα πουν, κάτι που το πρόσεξαν στελέχη του ΠαΣοΚ. Με πληροφόρησαν όμως και τούτο: Ο κ. Χρυσοχοΐδης στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχει με στελέχη του ΠαΣοΚ (και παλαιότερα και με τον κ. Λοβέρδο) διαψεύδει (και μάλιστα κατηγορηματικώς) τα περί προσέγγισής του με τον κ. Σαμαρά. Τα διαψεύδει όμως γενικώς και αορίστως.
***
Δεν λέω… όπως κάθε κυβέρνηση, θα κάνει κι αυτή τα ρουσφέτια της. Αλλά ας φροντίζουν τουλάχιστον οι υπουργοί της να μη βγάζουν μάτι οι «φυτευτοί» διορισμοί γαλάζιων παιδιών.Πληροφορούμαι, για παράδειγμα, πως ο κ. Κυρ. Μιχαλολιάκος, αδελφός του δημάρχου Πειραιώς κ. Β. Μιχαλολιάκου, διορίστηκε πρόσφατα σε αμειβόμενη θέση στο ΔΣ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ο κ. Κυρ. Μιχαλολιάκος έχει διατελέσει δήμαρχος Ανατολικής Μάνης αλλά έχασε τις τελευταίες εκλογές. Τον φρόντισε αμέσως ο αδελφός του και τον διόρισε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και πάλι σε αμειβόμενη θέση. Τώρα λοιπόν έγινε και διπλοθεσίτης.
***
Δεν είναι όμως ο μόνος συγγενής αξιωματούχου του Δήμου Πειραιώς που διορίζεται στο ΔΣ του ΣΕΦ. Ο νέος Γραμματέας του Σταδίου Η. Λαουλάκος είναι ο αδελφός της αντιδημάρχου Πειραιώς κυρίας Κορίνας Λαουλάκου. Το ΣΕΦ όμως δεν ανήκει στον Δήμο Πειραιά και συνεπώς οι διορισμοί δεν έγιναν από τον δήμαρχο. Ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, του οποίου ο υπουργός εκλέγεται ως βουλευτής στον Πειραιά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι συνέβη…
***
Σας είναι ήδη γνωστό ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο κ. Αλ. Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση για την ελληνική οικονομία που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο Λεβί. Αυτό που ενδεχομένως δεν σας είναι γνωστό, είναι ότι λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012, η Αυτόνομη Παρέμβαση, η οποία είναι μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με το Ινστιτούτο Λεβί.
***
«Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο ανήκει στο δίκτυο των φορέων που συνεργάζονται στενά με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ» ανέφερε η συγκεκριμένη ανακοίνωση καλώντας τη ΓΣΕΕ να ανακαλέσει τη συνεργασία του. Αναρωτιέμαι πώς σχολιάζει τώρα η συγκεκριμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ την εμφάνιση του αρχηγού της σε μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Λεβί. Αραγε διατηρεί τις ίδιες απόψεις;
***
Δεν ξέρω αν και πόσους έπεισε η επιχείρηση γοητείας του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ. Πάντως καλό θα είναι την επόµενη φορά που θα πάει ή να έχει φροντίσει να έχει καλύτερους µεταφραστές ή ο ίδιος να έχει βελτιώσει τα αγγλικά του. Γιατί τουλάχιστον στην οµιλία του στο Κολούµπια οι µεταφραστές τα έκαναν θάλασσα… Τόσο που αναγκάστηκε ο ίδιος να πάρει τον λόγο στα αγγλικά µήπως και εξηγήσει καλύτερα στους ακροατές του τις θέσεις του. Μόνο που και αυτός δεν πήγε καλύτερα αφού επέµενε να αποκαλεί, κατ’ επανάληψη µάλιστα, τον Ψυχρό Πόλεµο Frozen War, δηλαδή κατεψυγµένο πόλεµο, προκαλώντας τα γέλια πολλών από τους συµµετέχοντες.
***
Επί δυόμισι ώρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος προσπαθούσε να πείσει και τα 19 μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής που βρέθηκαν στην Ελλάδα για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και για τις θυσίες των Ελλήνων προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Και προς τι αυτή η προσπάθεια; Για να τους πείσει (ανάμεσα στα άλλα) να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και ξέρετε ποια ήταν η σταθερή απάντηση των Αμερικανοεβραίων; «Lower the taxation», δηλαδή «μειώστε τη φορολογία…».
***
Και ένα κουίζ: Από ποιο κυβερνητικό στέλεχος αφαίρεσαν εν μιά νυκτί και με συνοπτικές διαδικασίες τη σπουδαιότερη ως τώρα αρμοδιότητα που είχε; Κρίθηκε μου είπαν ανεπαρκής και «πολυλογάς». Και να σκεφτείτε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος ετοίμαζε μεγαλόπνοα σχέδια για να δημιουργήσει μια εταιρεία (αγγλικού επενδυτικού τύπου) για να προωθήσει το φιλόδοξο project του το οποίο μάλιστα είχε και ονομασία… τροπική. Τώρα για ποιον λόγο παραμένει ακόμη στην κυβέρνηση, αφού έχασε αυτή την αρμοδιότητα, πραγματικά δεν γνωρίζω.
***
Ταξίδια στην Ευρώπη ετοιµάζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης. Θέλει να συναντηθεί στις Βρυξέλλες µε τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Σουλτς και µε άλλους Ευρωπαίους, για να ακούσει και αυτός από πρώτο χέρι (αν και το γνωρίζει) τι πρέπει να γίνει για να παραµείνουµε σταθεροί στο πρόγραµµα της δανειακής σύµβασης. Αλλά ο κ. Κουβέλης δεν θα σταµατήσει µόνο στις Βρυξέλλες, αφού, όπως µαθαίνω, σχεδιάζει επισκέψεις και στην Ιταλία (πιθανόν να συναντηθεί µε τον κ. Μόντι) και στη Γερµανία.
***
Πολλά τα παράδοξα της επίσκεψης του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ουάσιγκτον. Υπήρξαν όμως και μερικά ευτράπελα. Για παράδειγμα, κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, η στενή συνεργάτις και συνοδός του στο ταξίδι κυρία Ρένα Δούρου αρθρογραφούσε σε αθηναϊκή εφημερίδα. Με ποιο θέμα; Τη δική της ανάλυση για την ομιλία του επανεκλεγέντος προέδρου Ομπάμα, για τον οποίο εξέφραζε τον θαυμασμό της παρομοιάζοντάς τον με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ… Λίγες ημέρες αργότερα, και ενώ στην Αθήνα κλιμακωνόταν η ένταση στον τομέα των συγκοινωνιών –με τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως να περιορίζεται σε γενικόλογες ανακοινώσεις -, διαμηνύθηκε στον αρμόδιο για το θέμα κ. Γ. Σταθάκη ότι πρέπει να τοποθετηθεί.
***
Ο κ. Σταθάκης βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Νέα Υόρκη, όπου και εκείνος συνόδευε τον κ. Αλ. Τσίπρα. Από εκεί λοιπόν και αφότου ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Στρατούλης είχαν ήδη σπεύσει στα «χαρακώματα», δηλαδή στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια από την προηγούμενη νύχτα, συνέταξε μια δήλωση για το θέμα της απεργίας στο μετρό και της επίταξης εργασίας που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση ήταν ακαδημαϊκού χαρακτήρα, με αναφορές του Τύπου «η κυβέρνηση θεωρεί λανθασμένα ότι η αναβάθμιση του μετρό περνάει μέσα από τις σαρωτικές περικοπές μισθών των υπαλλήλων του, αγνοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους» και «οι εργαζόμενοι του μετρό αλλά και οι πολίτες του Λεκανοπεδίου αξίζουν μια καλύτερη αντιμετώπιση από αυτή του αυταρχισμού και της ισοπεδωτικής λιτότητας αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα ζωής, καθώς και τις δημόσιες συγκοινωνίες». Πού είναι το πρόβλημα; Ηταν ήδη αργά, καθώς το μέτωπο φαινόταν ότι είχε σπάσει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ