Πληροφορούμαι ότι εκδόθηκε από το Δικαστήριο διαταγή πληρωμής ποσού ύψους 1 εκατ. ευρώ από τη Νέα Δημοκρατία σε διαφημιστική εταιρεία. Η διαταγή πληρωμής κατέστησε το ποσό απαιτητό. Το κυβερνών κόμμα προσέφυγε κατά της απόφασης ζητώντας αναστολή της διαταγής πληρωμής. Το ενδιαφέρον είναι ότι το Δικαστήριο αποδέχθηκε την αναστολή, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τους τόκους. Θεωρητικά λοιπόν, όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Γραμματέα της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, η διαφημιστική εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μια πολύ σπάνια απόφαση, ένα σημάδι ότι τα… ισχυρά κόμματα έχουν χάσει την ακτινοβολία τους στους νευραλγικούς θεσμούς και ότι τα υποσυστήματα της εξουσίας (όπως είναι η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία κ.ο.κ.) αυτονομούνται από τους φορείς της πολιτικής εξουσίας, οι οποίοι, ως εντολοδόχοι της τρόικας, θεωρούνται ανάξιοι σεβασμού. Κατόπιν τούτου δεν θα απορήσω αν επιτραπεί στη διαφημιστική εταιρεία να κατασχέσει ακόμη και τη φθηνή μοκέτα των γραφείων της Συγγρού.
***
Καταρρέουν τα πάντα στην κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, κακόκεφος έπειτα από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠαΣοΚ να «αντέχει» στην περιοχή του 5%, επισκέφθηκε την Παρασκευή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόλις ο Βαγγέλης εισήλθε στο ασανσέρ του ισογείου, η πόρτα, αντί να κλείσει, βγήκε από τη θέση της και έπεσε κάτω με θόρυβο προκαλώντας αναστάτωση στους θυρωρούς. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ατρόμητος, εξήλθε και εισήλθε σε άλλο, παρακείμενο ασανσέρ ρισκάροντας ακόμη και να εγκλωβιστεί μεταξύ δύο ορόφων.
Η επίσκεψή του πάντως ήταν χρήσιμη. Οπως μαθαίνω, ήταν η πρώτη φορά από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στις 21 Ιουνίου που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης και οι κκ. Μ. Χαρακόπουλος, Δ. Μελάς και Θ. Θεοχαρόπουλος, βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι. Δεν πρέπει να παραλείψω να προσθέσω ότι ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να φθάσει από την Ιπποκράτους στο Πακιστάν μέσα σε 10 λεπτά, αφού η περιοχή της πλατείας Βάθης ανήκει εδώ και μερικά χρόνια στα προάστια του Ισλαμαμπάντ.
***
Αληθεύει ότι ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ονειρεύεται ένα ΠαΣοΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα; Αυτό πάντως του καταλογίζουν ορισμένοι σύντροφοί του. Ο πρώην Γραμματέας του ΠαΣοΚ, όσο κι αν ορισμένοι τον υποψιάζονται ότι μπλοφάρει και ότι στο τέλος θα κάνει ένα εντυπωσιακό στριπτίζ και θα ψηφίσει τα πάντα, επιμένει στις ιδιωτικές συζητήσεις του ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να επιβιώσει ως «σκυλάκι» της ΝΔ. Το ερώτημα είναι βέβαια αν το ΠαΣοΚ μπορεί να διασωθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή αν έχει ήδη καταστραφεί με όλους τους τρόπους και άρα δεν χρειάζεται το νέο πακέτο για να «καταστραφεί ακόμη περισσότερο».
***
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς ξύπνησε τον κ. Φώτη Κουβέλη αργά την Τρίτη το βράδυ για να τον ρωτήσει για τα εργασιακά –αλλά ουσιαστικώς για να τον ενημερώσει για τα όρια που επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση οι ισορροπίες με την τρόικα. Στη συνέχεια λέγεται ότι τηλεφώνησε στον κ. Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο βρήκε σε κάποιο εστιατόριο χωρίς πολλή όρεξη για κουβέντα. Το αποτέλεσμα υποτίθεται ότι ήταν να αποσπάσει μια σχετική συναίνεση λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς αυτό βεβαίως να αποτρέπει το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ να εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά…
***
Στο τέλος θα την πληρώσει ο κ. Ι. Βρούτσης. «Ο,τι κάνει ο Βρούτσης δεν μας δεσμεύει» λένε στο ΠαΣοΚ, όπου θεωρούν ότι ο υπουργός Εργασίας παριστάνει ότι διαπραγματεύεται ενώ το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να καταχωρηθεί ως το «καλό παιδί» της τρόικας. Υπενθυμίζω στον κ. Βρούτση ότι δεν είναι λίγοι όσοι πολιτικοί ζουν οικειοθελώς σε κατ’ οίκον περιορισμό εξαιτίας των αρμονικών σχέσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.
***
«Εντατικά γερμανικά» για την κυβέρνηση. Εκεί που οι σχέσεις ήταν μετρημένες και ψυχρές, μέσα σε λίγο καιρό οι επαφές έχουν πυκνώσει. Μετά τη δεύτερη συνάντησητου κ. Αντ. Σαμαρά με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης θα βρίσκεταιαυτό το Σαββατοκύριακο στο Κοινοβούλιο τηςΒάδης-Βυρτεμβέργης,όπου θα έχει συνομιλίες με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Θα τον συνοδεύει μάλιστα ο γερμανός υφυπουργός ΧανςΓιοακίμ Φούχτελή «Φούχτελος», όπως τον αποκαλεί η καγκελάριός του.
***
Και ενώ στην πολιτική οι εξελίξεις εξαντλούνται γύρω από την τρόικα και την «επόμενη δόση», στον Στρατό το αγαπημένο θέμα συζήτησης είναι η ΑΟΖ. Καθώς η Τουρκία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει συγκεντρώσει το 80% του στόλου της βόρεια της Κύπρου εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία, δεν είναι λίγοι οι στρατιωτικοί που εκτιμούν ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας για το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη. Εφεδροι καταδρομείς μέχρι 30 ετών έχουν κληθεί τον τελευταίο καιρό στις μονάδες τους «για ενημέρωση» σχετικά με τα λεπτά θέματα του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι ασύνδετη με τις εξελίξεις η επίσκεψη του κ. Κ. Παπούλια στην Αίγυπτο, όπου και στις συνομιλίες με τον ομόλογό του δρα Μοχάμεντ Μόρσι τέθηκε το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Υποτίθεται ότι αν αυτό επιτευχθεί, αλλάζουν αμέσως οι ισορροπίες στη σχετική εν εξελίξει άτυπη ελληνοτουρκική συζήτηση, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασφαλώς το γνωρίζει.
***
Φιλόσοφος ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που φημίζεται σε όλη την Ευρώπη για τη μόρφωση, το βάθος της σκέψης και την αξιοπιστία του (πάνω απ’ όλα…) αντιμετωπίζει δραστικά το άγχος με πολιτικές βραδιές στο Πάρκο Ελευθερίες συνοδεία υπέροχων υπάρξεων. Οπως στα αρχαία συμπόσια, ο πολιτικός και οι φίλες του συζητούν για προχωρημένα ζητήματα ηθικής, φιλοσοφίας και πολιτικής επιστήμης συνοδεία άφθονου εκλεκτού οίνου. Εβίβα!
***
Σύμφωνα με τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μόνη της την Επανάσταση. Για να πετύχει η Επανάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να επαναστατήσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό μετά την εξόρμηση για την αφύπνιση της Γερμανίας ο κ. Αλέξης Τσίπρας, οι κκ. Ι. Δραγασάκης και Ν. Τσούκαλης καθώς και οι κυρίες Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ρένα Δούρου μεταβαίνουν περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας στο Παρίσι για να «ταρακουνήσουν» τις νωθρές από τον πολύ καπιταλισμό γαλλικές συνειδήσεις.
Οι εν λόγω θα συμμετάσχουν σε συνάντηση βουλευτών κομμάτων της Αριστεράς και ο Αλέξης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με ομολόγους του, δηλαδή με προέδρους αριστερών κομμάτων άλλων χωρών. Η αντοχή όλων των παραπάνω στην πλήξη είναι υψηλή, αφού, όπως μαθαίνω, την Παρασκευή το απόγευμα θα το περάσουν όλοι μαζί, όχι σε κάποιο προχωρημένο μπαρ, αλλά σε εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού.
***
Μπορεί να κατηγορώ για συντηρητισμό και έφεση στους παραδοσιακούς χορούς (και ειδικά στον καλαματιανό) τον κ. Κ. Τζαβάρα, αλλά κάποιοι φίλοι του με διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι από τους πολιτικούς που δεν τολμούν να δράσουν για την εύρυθμη λειτουργία λογής πολιτιστικών φορέων. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού έχει «βάλει πλάτη» για να λυθούν οικονομικά θέματα και να «ξεκολλήσουν» γραφειοκρατικές διαδικασίες αποδεικνύοντας πως, όταν θέλει, μπορεί να είναι «φρουρός του Πολιτισμού».
***
Σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις εισαγγελικές έρευνες στα «εσωτερικά» του Αριστοτελείου. Οι απαντήσεις για τις κατηγορίες κακοδιαχείρισης που έχει προσφέρει ο πρύτανης κ. Γ. Μυλόπουλος δεν έχουν βεβαίως απορριφθεί, αλλά μαθαίνω ότι η Εισαγγελία πρόκειται να επιταχύνει τις διαδικασίες. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι από την περασμένη Δευτέρα το ΣΔΟΕ ασχολείται εντατικά με το Αριστοτέλειο, και συγκεκριμένα με την εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας του πανεπιστημίου. Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό είναι η κατάσχεση ορισμένων υπολογιστών, οι οποίοι λέγεται ότι θα «μιλήσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες…
***
Μυστική εισήγηση βρίσκεται στα χέρια του κ. Αντ. Σαμαρά με αντικείμενο την επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Ο συγγραφέας της εισήγησης είναι καθηγητής με θητεία και διαδρομή στο πεδίο των πολιτικών επιστημών και προτείνει στον Πρωθυπουργό τη διάλυση του κόμματος και την ανασύστασή του με άλλο όνομα έτσι ώστε να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα από τη Δεξιά ως τις παρυφές της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται ουσιαστικά για ό,τι έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τις εκλογές του 1977 για να «προσαρτήσει» την ΕΔΗΚ, μόνο που τώρα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και επανίδρυση του κόμματος, όπως έγινε το 1955 και το 1974. Εχει προταθεί μάλιστα να υιοθετηθεί εκ νέου το όνομα «Λαϊκό Κόμμα», που θυμίζει την προπολεμική ελληνική Δεξιά, αλλά και τη σημερινή ευρωπαϊκή Δεξιά λόγω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όπου ανήκει και η ΝΔ. Μου λένε ότι ο κ. Σαμαράς όχι μόνον δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες επανίδρυσης, αλλά αντίθετα διαισθάνεται ότι η συρρίκνωση του ΠαΣοΚ, η οποία για κάποιους θυμίζει την αντίστοιχη συρρίκνωση της ΕΔΗΚ, επιβάλλει την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας, η οποία τοποθετείται από ορισμένους στις αρχές του νέου έτους. Αρκετοί στη Νέα Δημοκρατία, όπως π.χ. ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Μ. Χαρακόπουλος, θα ήθελαν να υποδεχθούν στη Νέα Δημοκρατία ή σε κάποιο νέο κόμμα την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, τον κ. Α. Λοβέρδο, τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και ασφαλώς τον κ. Αν. Γιαννίτση. Η Ντόρα μάλιστα γευμάτισε προ ημερών με την Αννα στη Γερμανία. Οι πιο θρασείς της Συγγρού σκέφτονται ότι θέση στη ΝΔ υπάρχει ακόμα και για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, υπενθυμίζοντας ότι στις εκλογές του 1952 ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεργάστηκε με τον Ελληνικό Συναγερμό του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου. Υποστηρίζουν ότι το καλό παράδειγμα μπορεί να επαναληφθεί 60 χρόνια μετά. Εννοείται ότι στο ΠαΣοΚ τα σενάρια αυτά θεωρούνται επιεικώς προσβλητικά, αλλά στη Νέα Δημοκρατία αντιτείνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φραγμοί ανάμεσα σε δύο κόμματα που φλέγονται για τη διάσωση του τόπου…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ