από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Το Σεπτέμβρη τα παιχνίδια τελειώνουν για όλους!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Το παιχνίδι τελείωσε», είπε το Φθινόπωρο του 2009 ο Όλι Ρεν για την Ελλάδα. Το Φθινόπωρο του 2012, το παιχνίδι τελειώνει και για την Ευρωζώνη. Μπορεί η Ελλάδα να είχε και να έχει τα περισσότερα προβλήματα, μπορεί να ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, μπορεί να ήταν ο πρώτος και εύκολος στόχος των κερδοσκόπων, η συνέχεια όμως έδειξε ότι υπάρχουν και άλλοι αδύναμοι κρίκοι, ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι συστημικό και την αφορά στο σύνολό της. Γι' αυτό δεν αρκούν μόνο τα πακέτα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται το κοινό νόμισμα να συνδεθεί με την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης.

Οι εμπνευστές του Μάαστριχτ ούτε μπορούσαν, ούτε ίσως ήθελαν να δουν, τι θα συνέβαινε 20 χρόνια μετά από την συμφωνία για την ΟΝΕ και το κοινό νόμισμα. Σίγουρα δεν θα μπορούσαν να εκτιμήσουν ότι το χρηματιστικό και κερδοσκοπικό κεφάλαιο θα επικρατούσε πλήρως έναντι του παραγωγικού, ότι οι χώρες χαμηλού κόστους θα αποδιάρθρωναν τον παραγωγικό ιστό των ανεπτυγμένων χωρών και ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα παρουσίαζαν εκρηκτικές δημοσιονομικές και αναπτυξιακές αποκλίσεις.

Οι Γερμανοί πρέπει να στηρίξουν περισσότερο, με τα πλεονάσματά τους την Ευρωζώνη, οι Γάλλοι όμως πρέπει να ξεχάσουν το ΟΧΙ που είπαν στο δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος το 2003, με το οποίο έβαλαν φραγμό στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ.

Ο γαλλογερμανικός άξονας για να είναι δημιουργικός, πρέπει να υπηρετεί τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους.

Το Φθινόπωρο είναι ο οριακός χρόνος της Ευρωζώνης. Οι επιθέσεις των κερδοσκοπικών αγορών θα είναι μαζικές και δεν θα σταματούν από ημίμετρα και προσωρινές λύσεις. Θα σταματήσουν μόνο όταν δεν θα μπορούν να κερδοσκοπούν και αυτό είναι ευθύνη της Ευρωζώνης. Εάν υπάρξει αυτός ο στρατηγικός επαναπροσδιορισμός της Ευρωζώνης, τότε θα αλλάξει και η στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Γι' αυτό πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης, όλων των κομμάτων, των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι η προβολή αυτού του αιτήματος, χωρίς αφορισμούς και θεωρίες συνωμοσιών.

Αυτό όμως απαιτεί, να ξεπεράσουν όλοι στην Ελλάδα τους τακτικισμούς και τον λαϊκισμό. Απαιτεί στρατηγική συμφωνία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και όχι κοντόφθαλμες επιλογές, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποσπασματικές κινήσεις. Τα 11,4 δισ. που έχουν ως στόχο να σταθεροποιήσουν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, για την μείωση του δημόσιου χρέους, τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν μπορεί να προέλθουν μόνο από την μείωση δαπανών του δημοσίου, για πολλούς λόγους. Δεν μπορεί, γιατί ο σχεδιασμός τους έγινε με βάση την εκτίμηση ότι η ύφεση θα ήταν οριακή το 2012, όπως και το πρωτογενές έλλειμμα.

Η υπόθεση αυτή έχει ήδη ριζικά ανατραπεί. Συνεπώς, κάθε επιλογή πρόσθετης μείωσης δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της, τις κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και την πρόσθετη και παρατεταμένη ύφεση που θα δημιουργεί. Γι' αυτό τα 11,4 δισ. θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ του περιορισμού των δημοσίων δαπανών και της ανάπτυξης. Αυτό απαιτεί ένα νέο τετραετές πρόγραμμα, για την ελληνική οικονομία, συμφωνημένο μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας.

Τον Σεπτέμβρη, στη νέα διαπραγμάτευση, θα πρέπει να δεσμευτούμε για τις αλλαγές και τον χρόνο υλοποίησης, που με δική μας ευθύνη θα πραγματοποιήσουμε, γιατί μόνο έτσι θα είμαστε αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί σε αυτά που πρέπει να ζητήσουμε από τους εταίρους μας:

—Την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

—Την διαγραφή τουλάχιστον 50 δισ. δημοσίου χρέους, από αυτό που διακρατεί ο δημόσιος τομέας της Ευρωζώνης.

—Πρόσθετους αναπτυξιακούς πόρους.

Στην Ελλάδα πρέπει να:

—χτίσουμε τάχιστα το κράτος που θα εμπιστευόμαστε και θα μας εμπιστεύεται.

—ανεβάσουμε όλοι πολύ πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων από τους εαυτούς μας, γιατί δεν μπορούμε να διεκδικούμε μόνο δικαιώματα από τους άλλους.

Αυτό απαιτεί ειλικρινή δημόσιο διάλογο κομμάτων και κοινωνικών εταίρων.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν να συμφωνούν και να συμμετέχουν. Το απόθεμα των αντοχών και του χρόνου τελειώνει. Πρέπει να υπάρξουν συνολικές αποφάσεις που θα δημιουργούν βεβαιότητες στους Έλληνες πολίτες, παραγωγούς εργαζόμενους και καταναλωτές, στην ΕΕ, στις αγορές, γιατί εάν η αβεβαιότητα ψαλιδίζει την ελπίδα, η παρατεταμένη αβεβαιότητα την σκοτώνει.

Τον Σεπτέμβρη πρέπει να υπάρξει πολιτική και ψυχολογική αναστροφή, για να υπάρξει προοπτική.

*Ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υπουργόςΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τους ακούνε; | 07/08/2012 00:11
  γιατί μετα την πολιτική, όλοι ή σχεδόν όλοι, γράφουν βιβλία ή εξακολουθούν να δίνουν συμβουλές; Απορία.
  Bolo
  απάντηση00
   
   
  Πολύ ωραία | 01/08/2012 18:37
  Αλήθεια πόσα ωραία μιλούν οι πολιτικοί μας όταν δεν είναι στην κυβέρνηση. Αν τους ακούσει κάποιος που δεν γνωρίζει το ρόλο τους σ΄αυτή την τραγωδία που παρακολουθούμε θα πίστευε ότι πρέπει να τους εμπιστεύομαστε. Τί έλεγε και τι έπραττε το 2011 τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο ο Βενιζέλος; Σταματάτε να μας θεωρείτε ηλίθιους. ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση20
   
   
  Ο,τι να ναι ρε Μαγκριωτη... | 01/08/2012 17:51
  Τωρα ειναι που οι Γαλλοι δεν θα πουν με τιποτα ΝΑΙ στην τελετη εναρξης ενοποιησης της Ευρωπης. Τα εθνικιστικα κομματα εχουν ανεβει πολυ περισσοτερο, ενω οι Γαλλοι λενε μετα μανιας ΟΧΙ στην παγκοσμιοποιηση και τον πολυπολιτισμο, ευτυχως λογω της αθροας εισορης μεταναστων της χωρας τους. Και μπορω να πω οτι το χαιρομαι πολυ αυτο, αν φυσικα σημανει την διαλυση του ευρω.
  Αντιευρω
  απάντηση02
   
   
  Ο Φαταούλας | 01/08/2012 00:51
  Ναι, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον επιμήκυνση αλλά να τη δώσουν σε Μαγκριώτηδες για να τους τα φάνε; Τη λέξη "μεταρρυθμίσεις" ούτε που την άκουσε ο υπουργός-αρθρογράφος. Δεν αρκούν λέει... Αυτές που δεν εφαρμόστηκαν ή οι άλλες; Απλά θέλει "να χτίσουμε το κράτος που...". Αφήστε κύριε. Το χτίσατε "το κράτος που..." τόσα χρόνια εσείς και η κλίκα σας.
  Αντι-Φαταούλας
  απάντηση51
   
   
  Το παιγνίδι θα τελειώσει χωρίς φραγμούς | 31/07/2012 15:35
  Γιατί να μας δώσουν κι άλλα λεφτά; για να διατηρούμε τις συντάξεις των 4500 euro. Δεν βλέπετε οτι κανεις δεν προτίθεται να βάλει μπλαφόν. Για να διατηρήσουμε τους 10.000 οργανισμούς του Δημοσίου με τους παχυλούς μισθούς.γιατί όλοι αυτοί να μην παίρνουν το μισθο του καθηγητή και του δάσκαλου.για να πετσοκόβετε τις δήθεν υψηλές συντάξεις του ΙΚΑ και τις συντάξεις του δημοσίου να τις περνάτε εξ απαλών ονύχων. Γιατί επιτέλους να μη κοπούν και οι συντάξεις μεχρι τα 1200 euro μια φορά. Δούλεψαν αυτοί 36 χρόνια και πλήρωσαν 1500 euro το μήνα που πληρωνα εγώ στο ΙΚΑ για να πάρω τα 1720 euro κι αυτή τη στιγμή παίρνω λιγότερα απ'αυτούς τους κυρίους.αυτό θα πει δικαιοσύνη κ.Υπουργέ.
  ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ
  απάντηση140
   
   
  Η ηλιθιότητα του γαλλικού όχι! | 31/07/2012 14:50
  Πράγματι το όχι των γάλλων- στο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα - στην πραγματικότητα το όχι της ευρωπαϊκής συνασπισμένης ακροδεξιάς και αριστεράς- έβαλε φραγμό στην οικονομική ενοποίηση και έτσι η ΟΝΕ έγινε κολοβή - σκέτη νομισματική ένωση! Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προειδοποιούσαν ότι αυτό δεν συμφέρει την Ευρώπη και κυρίως τα πιο αδύναμα κράτη! Επικράτησε ο κούφιος εθνοκεντρισμός και μοιραία ωφελήθηκε η Γερμανία με τους συμμάχους της! Τραγικό, γιατί το spd, o Σρέντερ, προωθούσε το ευρωσύνταγμα, όσο ήταν στην εξουσία!
  γιώργος σ.
  απάντηση101
   
   
  Πρόσθετους αναπτυξιακούς πόρους. | 31/07/2012 14:19
  Και τι διαπιστεύσεις θα παρουσιάσουμε στους εταίρους μας ότι οι πρόσθετοι αναπτυξιακοί πόροι δεν θα έχουν την ίδια τύχη με αυτών που πετάχτηκαν κατα κόρον την τελευταία 20ετία. Με ποιό μηχανισμό θα σταματήσεις τις τραγελαφικές συνατήσεις στις Περιφέρειες που στα τέλη κάθε έτους πετάνε τους 'αναπτυξιακούς πόρους' σε καταδικασμένες επενδύσεις και έργα στο όνομα των απορροφήσεων. Νομίζετε ότι οι κακοί Ευρωπαίοι δεν σας έχουν πάρει είδηση. Δεν απαιτεί μόνο ειλικρινή δημόσιο διάλογο κομμάτων και κοινωνικών εταίρων, αλλά αλλαγή νοοτροπίας ενός ολόκληρου λαού το οπίο αποκλείεται να γίνει "τάχιστα" και σίγουρα όχι μέχρι το Σεπτέμβριο.
  ΜΒους
  απάντηση190
   
   
  Ενώ τώρα όλοι θέλουν διακαώς αφορμή για να μας διώξουν από το Ευρώ εσύ χαλαρά τους παίρνεις και μερικά δις ακόμα. Μεγάλε! Ζητάς: | 31/07/2012 13:14
  - επιμήκυνση δηλαδή 30-50 δις - 50 δις διαγραφή - πρόσθετους αναπτυξιακούς πόρους δηλαδή ας πούμε 10 δις Άρα ζητάς 90-110 δις πάνω στα 100 που σου έχουν δώσει και πάνω στα 100 έξτρά που έχει ήδη συμφωνηθεί να πάρεις. Άρα ζητάς καμιά 300 δις σύνολο, τα οποία ξέρουν ότι δεν θα τα πάρουν πίσω, διότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Το ερώτημα είναι εσύ τί έχεις να δώσεις ώστε να τα πάρεις ? Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση του κόμματός σου υπέγραφε διάφορες κακές συμφωνίες που μετά αθετούσε!! ΓΙΑΤΙ λοιπόν να σου δώσουν και άλλα? Αφού δεν είχατε οι του πασοκ την τσίπα να παραιτηθείτε τουλάχιστον έχετε την τσίπα να μην παραπλανείτε. πάμε με -7% και μιλάς για κλείσιμο ελλείμματος από ανάπτυξη!!!
  Kon/nos
  απάντηση341