από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Η συνεργασία είναι πάντα η μόνη λύση

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το άθροισμα των αριστερόστροφων ψήφων στις εκλογές ( ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ) έφτασε το 36.45%. Εξ αυτών το 9,67% του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο Ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απομένει το 26,78%. Οι αριθμοί δείχνουν, ότι όσο κι αν αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμή του στις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν έρθει πρώτο κόμμα, είναι αδύνατο να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Το άθροισμα των κεντροδεξιών ψήφων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό στις εκλογές (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, ΔΡΑΣΗ) έφτασε το 28,26%. Και η κεντροδεξιά είναι αδύνατο να μπορέσει να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές, με όποια μορφή κι αν κατέλθει σ’ αυτές, ακόμα κι αν έρθει πρώτο κόμμα.

Μετά τις νέες εκλογές θα υπάρξουν οι ακόλουθες εναλλακτικές δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης:
1. Συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ΠΑΣΟΚ, εφ’ όσον υπερβούν τις 150 έδρες.
2. Συνεργασίας Κεντροδεξιάς και ΠΑΣΟΚ, εφ’ όσον υπερβούν τις 150 έδρες.
3. Συνεργασίας Κεντροδεξιάς, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με ή χωρίς τους Οικολόγους.
4. Συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Κεντροδεξιάς, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ.

Είναι αυτονόητη η προεκλογική υποχρέωση κάθε κόμματος, να μας πει ποιά από τις τέσσερες αυτές μορφές κυβέρνησης υιοθετεί και με ποιά σειρά προτίμησης, για να ξέρουμε οι ψηφοφόροι τι θα πάμε να ψηφίσουμε. Μισόλογα, υπεκφυγές, λαγοί και πεταχήλια πια δεν χωράνε. Κανένα κόμμα δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να κινηθεί σε θολά νερά. Κι αν το πράξει, θα πρέπει άμεσα δημόσια να διαπομπευθεί. Το κενό διαχείρησης μέχρι τις εκλογές που αναπόφευκτα θα επιτείνει το ήδη υπάρχον ξεχαρβάλωμα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, δεν μπορεί ούτε στιγμή να συνεχισθεί μετά από αυτές.

Κι εσύ ως πολίτης τι προτιμάς;

Προτιμούσα και προτιμώ την τέταρτη από τις παραπάνω λύσεις. Την συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας με ότι εντιμότερο και ικανότερο διαθέτει ο τόπος μέσα κι έξω από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.
Γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία, η εφαρμογή δηλαδή των αρχών της ισοτιμίας της ψήφου (απλή αναλογική) και του σεβασμού της πλειοψηφίας. (Οι λύσεις 1. και 2. σίγουρα και μάλλον και η 3. δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων).

Γιατί είναι τόσο πολύπλευρη και βαθειά η κρίση της ελληνικής κοινωνίας, που μόνο η δημιουργική κι αλληλέγγυα συνέργεια όσο γίνεται περισσότερο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια αναγεννητική διέξοδο. Με ποιό πρόγραμα; Με αυτό που θα προκύψει από μια τέτοια συμβιβαστική συνέργεια.

Η ευκαιρία σχηματισμού μιας ευρύτατης κυβέρνησης συνεργασίας που δόθηκε μετά τις πρώτες εκλογές, δυστυχώς χάθηκε. Από φόβο, διχαστική και μικροκομματική λογική. Δεν έχουμε παρά να την ξαναδιεκδικήσουμε στις ερχόμενες εκλογές. Με αποτρεπτικό οδηγό το γκρίζο, αδιέξοδο ή κι επικίνδυνο τοπίο όλων των λοπών πρακτικών εναλλακτικών λύσεων. Τι θέλει η Αριστερά αφού δημοκρατικά δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση με άξονα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Τι θέλει η Κεντροδεξιά; Μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κι απέναντί τους όλους τους άλλους;

«Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας». Όσες φορές πήγαμε να το χωρίσουμε, εμείς ή αυτοί, αυτοί ή εμείς, χάσαμε και το χωράφι και την τσάπα.

ΥΓ 1: Θα μπορούσε άμεσα, τώρα, να συγκροτηθεί μια εθνική επιτροπή από διακεκριμμένους «σοφούς» εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, επιστημονικών και πνευματικών ιδρυμάτων, πολιτικών κομμάτων, η οποία θα αναλάμβανε να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα ενιαίων ή κι εναλλακτικών, άμεσων και μακροπρόθεσμων προτάσεων για την ανασυγκρότηση κι αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Με στόχο αυτό το πρόγραμμα να είναι διαθέσιμο προς χρήση από την επόμενη κυβέρνηση. Η συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής μπορεί να ξεκινήσει με πρωτοβουλία ενός ή περισσότερων από τους προαναφερόμενους φορείς και να αποτελέσει ένα θετικό αντίβαρο στην απώλεια πολύτιμου χρόνου, στη διάλυση και στην κοκορομαχία.

ΥΓ 2: Το πρόβλημα της αντιδημοκρατικής πριμοδότησης από τον εκλογικό νόμο του πρώτου κόμματος με 50 έδρες και του αντιδημοκρατικού ορίου του 3% για την εκλογή βουλευτών μπορεί να αντιμετωπισθεί με την απαίτηση προεκλογικής δέσμευσης για παρουσία στην ερχόμενη βουλή, με δικαίωμα τουλάχιστον λόγου, εκπροσώπων όλων των κομμάτων, που θα συγκεντρώσουν πάνω από το 0,33 (100 δια 300) των ψήφων.

http://kanenaskathenas.wordpress.com//


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σεναριομανία!!! | 17/05/2012 05:19
  Μελετώντας το άρθρο, αναρωτιέμαι κι εγώ, γιατί τα πολιτικά κόμματα να μην είχαν ήδη καταλήξει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και προτίμησαν τη νέα εκλογική περιπέτεια-αναμέτρηση; Κάνω, ωστόσο, τις ακόλουθες σκέψεις: Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαίου 2012 έδωσε και δίνει αφορμή για πολλά σενάρια, όπως και τα παραπάνω. Διάβασα σε ένα άρθρο την άποψη ότι οι πολιτικοί προσδοκούν να κάνει τώρα ο λαός "κωλοτούμπες" για χάρη τους. Προσωπικά δεν νομίζω ότι συμβαίνει αυτό, κι όχι για το λόγο ότι είναι υποτιμητικό για όλους. Οι πολιτικοί έχουν τους δικούς τους λόγους, ακόμη και όταν μας φαίνεται ότι κάνουν κωλοτούμπες. Αυτά έχει η Δημοκρατία, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ο λαός επίσης παραμένει κυρίαρχος και εκφράζει τη γνώμη του στις κάλπες και η γνώμη του αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή. Άλλο θέμα το αν μας αρέσει ή όχι το ισχύον εκλογικό σύστημα ή το θεωρούμε αίτιο της παρούσας κρίσης. Νομίζω ότι τα βαθύτερα αίτια της κρίσης είναι ιστορικά, είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το κράτος θα έπρεπε να είχε εκσυγχρονιστεί σε όλους τους τομείς, ιδίως στην οικονομία, που έπρεπε να είχε παύσει να είναι κρατικοδίαιτη, και στο πολιτικό σύστημα, που έπρεπε να είχε παύσει να είναι πελατειακό. Αυτά ισχύουν είτε είμαστε εντός είτε εκτός Ευρώ. Διάβασα ακόμη ότι την τωρική πολιτική κατάσταση τη χαρακτηρίζει ρευστότητα. Κανένα κόμμα δεν έχει καπαρώσει αυτούς που το ψήφισαν. Άρα να είμαστε έτοιμοι για εκπλήξεις. Ό,τι και να γίνει, η νέα κυβέρνηση που υα σχηματιστεί δε θα έχει χρόνο χάριτος. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα καυτά προβλήματα της χώρας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θα απαιτήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Τώρα, εάν θα γίνουμε θεατές σε νέες κωλοτούμπες των πολιτικών, θα δείξει. Πάντως πολλά περίεργα θα βιώσουμε εν μέσω νέας προεκλογικής περιόδου και μάλιστα μες το καλοκαίρι και με τη ζέστη να κάνει πολλούς να πάνε στη θάλασσα και να απολαύσουν τα μπάνια τους και να ξεφύγουν από το θερμό πολιτικό κλίμα!!!
  George Thanopoulos
  απάντηση30
   
   
  Υπαρχει λυση | 17/05/2012 02:07
  Με νεο εκλογικο νομο να γινει το μπονους 151 εδρες κατευθειαν.Αν ανησυχειτε για ελειψη δημοκρατικοτητας ριξτε μια ματια στα προεκλογικα γκαλοπ πριν τις 6 μαη.
  Ο Εκλογικος νομος δεν εδωσε κυβερνηση!!
  απάντηση20
   
   
  0 | 16/05/2012 18:21
  Απλώς πρέπει να καταργηθούν και τα αριστερά και τα ακροδεξιά κόμματα για να πάει μπροστά η Ελλάδα. Όπως σε πολλές άλλες χώρες γίνεται...
  alex
  απάντηση129
   
   
   
  Απλή αναλογική | 16/05/2012 18:04
  Η απλή αναλογική είναι η μόνη λογική οδός. Και οι δύο τροποποιήσεις (το μπόνους των 50 εδρών και το ελάχιστο όριο 3% ) δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν καμία ομαλότητα, το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να καταργηθούν και τα δύο άμεσα.
  No31328
  απάντηση1410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων