από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ουαί τοις ηττημένοις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ξύπνησαν τα φαντάσματα, λοιπόν, αλλά όχι αυτά που έβλεπε ο Αλέξης Τσίπρας όταν δήλωνε «εδώ και αρκετές ημέρες το φάντασμα μιας δημοκρατικής κυβέρνησης της Αριστεράς πλανιέται πάνω από την Ελλάδα» - τουλάχιστον αυτό φαντασιωνόταν ο ίδιος.

Τα κουκιά δεν βγαίνουν για τέτοια κυβέρνηση είτε με τη στενή έννοια της κομμουνιστογενούς Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ) που εννοούσε, είτε με την έννοια της ευρύτερης Αριστεράς που θα περιελάμβανε και το ΠαΣοΚ.

Η μόνη κυβέρνηση που θα μπορούσε να συγκροτηθεί θα ήταν κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ που θα συγκέντρωνε 170 βουλευτές αλλά μάλλον φαντασία αποτελεί και αυτή, είναι απίθανο να ενδιαφέρει κάτι τέτοιο οποιοδήποτε από τα τρία κόμματα – γιατί μπορεί να έχουν την πλειοψηφία σε έδρες αλλά ούτε 40% του εκλογικού σώματος δεν συγκεντρώνουν και τα τρία μαζί.

Τέτοια κυβέρνηση δεν θα νομιμοποιείται να κυβερνά στο συγκρουσιακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, απαιτούνται πολύ ευρύτερες συνεργασίες, που δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Έτσι, φθάσαμε στο σημείο που αναμενόταν: να μη ζητά νέες εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς για να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, όπως ονειρευόταν, αλλά οι Τσίπρας-Καμμένος για να αποτελειώσουν ΝΔ-ΠαΣοΚ και να τα αποτελέσουν Ανεξάρτητοι Έλληνες -ΣΥΡΙΖΑ κάτι που θα θυμίζει δικομματισμό αλλά δεν θα είναι ακριβώς: θα είναι «διπολισμός», με αυτούς βασικούς αντίπαλους και τα άλλα κόμματα να περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους πόλους.

Πόλους που θα είναι πολύ περισσότερο απομακρυσμένοι από όσο ήσαν ΝΔ-ΠαΣοΚ όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ουσιαστικά, ξύπνησαν φαντάσματα που κοιμόντουσαν χρόνια πολλά, που τα είχε ξορκίσει η μεταπολίτευση αλλά δεν τα είχε εξουδετερώσει. Τα φαντάσματα της Άκρας Δεξιάς και της Άκρας Αριστεράς είναι εδώ και προσπαθούν να εξαφανίσουν μετριοπαθέστερες μορφές της Δεξιάς και της Αριστεράς για να κυριαρχήσουν. Αυτά πλανιώνται πάνω από την Ελλάδα.

Βασικοί υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό είναι ΝΔ και ΠαΣοΚ. Όχι μόνο για τον τρόπο που κυβέρνησαν και μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή αλλά και γιατί καλλιεργούσαν τις ακροδεξιές και ακροαριστερές ιδέες στο εσωτερικό τους: ο εθνικισμός, ο αντιιμπεριαλισμος, ο αντιευρωπαϊσμός, ο ισοπεδωτισμός μπορεί να μην ήσαν κυρίαρχες ιδεολογίες, ανθούσαν όμως στο εσωτερικό τους.

Από τα σπλάγχνα της ΝΔ προέκυψαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ που μετακινήθηκαν δεξιά και αριστερά εξασφάλισαν την εκλογή τους σε τιμητικές θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ που είμαστε και μάλλον τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Η ελπίδα ότι «η Ευρώπη αλλάζει και θα μας συμπαρασταθεί» εκφράζεται, παραδόξως, και από την Αριστερά και από τη Δεξιά, με αναφορά στην εκλογή Ολάντ, κυρίως.

Αλλά το πολιτικό πρότυπο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος απέρριψαν καταψηφίζοντας το ΠαΣοΚ οι ψηφοφόροι και καταδικάζοντάς το βίαια ως «νεοφιλελεύθερο» τα κόμματα της άκρας Δεξιάς και της κομμουνιστογενούς Αριστεράς.

Γιατί ο Ολάντ ή το σύνολο της «κυβερνώσας Αριστεράς» στην Ευρώπη θα αποτελούν λύση για το ελληνικό πρόβλημα κανείς δεν το έχει εξηγησει επαρκώς – και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζεται συνεχώς ότι όλα όσα συμβαίνουν εδώ έχουν αντίκρισμα και στην Ευρώπη, πως η ευρωπαϊκή Αριστερά θα «ξυπνήσει», θα αναιρέσει τα όσα έχει αποφασίσει για την Ελλάδα και για την ίδια και όλοι θα ξαναπάρουμε πίσω δουλειές, μισθούς, συντάξεις.

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: η Αριστερά που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά του 2%-10% πανευρωπαϊκά, περιθωριακή Αριστερά όπως ήταν ως τώρα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά και κεντροαριστερά κόμματα που κυβέρνησαν ή θα κυβερνήσουν καμιά σχέση δεν έχουν με την κινηματική, ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά που συναναστρέφεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία ανήκει. Μπορεί βεβαίως να έχει ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη η μεγάλη ανατροπή που έγινε σε μας και να έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, να αλλάξει άρδην και να γίνει νέα η γηραιά μας ήπειρος, όπως το 1917 με τους μπολσεβίκους, το 1923 με τους φασίστες και το 1933 με τους ναζί.

Αλλά μπορεί να μην είναι η νίκη των άκρων εδώ προαναγγελία του τι θα γίνει στη Δυτική Ευρώπη. Εκεί, τα τελευταία 60 χρόνια ούτε εμφύλιοι πόλεμοι έγιναν ούτε δικτατορίες – ούτε καν βίαιες πολιτικές συγκρούσεις στην ένταση και έκταση που έγιναν στη χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά, που είναι το ορόσημο του ομαλού πολιτικού βίου της χώρας. Ούτε και, από όσο θυμάμαι, έχει εκπροσωπηθεί σε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ναζιστικό κόμμα με ποσοστό μάλιστα 7% στο σύνολο της χώρας.

Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική ιδιομορφία ή ιδιοπροσωπεία ή ιδιαιτερότητα, όπως θέλετε πείτε τη, θα συνεχιστεί. Ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνεται οδηγεί προφανώς στην έξοδο από το ευρώ και την περιθωριοποίηση της χώρας. Ας ελπίσουμε όχι και στην πλήρη έξοδο από την ΕΕ και σε εμφύλιες συγκρούσεις. Πάντως οι πιθανότητες να συμβούν αυτά τα ακραία φαινόμενα έχουν αυξηθεί από τότε που κάηκε η Αθήνα και  είχα γράψει το κείμενο « Η Μεταπολίτευση πέθανε, ζήτω ο Εμφύλιος», όπου εντοπιζόταν το πρόβλημα της μετεκλογικής αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και οι κίνδυνοι από την ανοχή στη διάχυτη βία.

Θα μπορούσαν αυτά τα απαισιόδοξα προγνωστικά να ανατραπούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πετύχει μεγάλη νίκη, προσπαθούσε να γίνει πραγματικά κόμμα που θα μπορούσε να κυβερνήσει και να διαφυλάξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Κάποιες τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν δεδομένου ότι στο φάντασμα του Αλέξη Τσίπρα προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες η λέξη «δημοκρατική» στο «κυβέρνηση Αριστεράς» και ότι τη νύχτα του εκλογικού του θριάμβου αναφέρθηκε σε «εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση». 

Αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραιτηθεί από τα ανατρεπτικά, επαναστατικά σχεδιά του – τα οποία πάντως ευοδώνονται με δημοκρατικότατες διαδικασίες, πρέπει να το παραδεχθούμε αυτό. Όπως δημοκρατικότατα κέρδισαν τους βουλευτές τους  η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αν η πλειοψηφία του λαού έχει αποφασίσει να δώσει τον πρώτο λόγο στις ακραίες δυνάμεις, θα πρέπει να δεχθούμε την απόφασή της και να υποστούμε τις συνέπειες συλλογικά. Φυσικά, θα έχουμε ηττηθεί προγραμματικά σαν χώρα και κοινωνία. Και ουαί τοις ηττημένοις.

 

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (50)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τα μπουλουκια των σχολιαστων | 11/05/2012 04:14
  Τα περισσοτερα σχολια αναγνωστων, ειναι οικτρα. Μου θυμιζουν ανθρωπους που χρειαζονται τη βρωμια, για να εχουν κατι να λενε. Και ετσι να νομιζουν πως κτυβουν τα χουγια τους. Τοοοοσα χρονια τωρα ακουω τα ιδια, απο ανθρωπους που σαν απλοι θεατες επικρινουν ενα εργο, το οποιο ομως ξαναπανε να δουν. Γι’αυτους ολοι οι αλλοι φταινε για το χαλι μας. Αυτοι ποτε. Ειναι αυτοι οι πολλοι που ζουν με το «μα εγω θα βγαλω το φιδι απο την τρυπα;» Ειναι αυτοι που προτιμουν να ακολουθησουν το μπουλουκι στο γκρεμο, γιατι κουτοπονηρα πιστευουν πως παλι η καταγωγη μας θα μας σωση. Ετσι τρεχουν προς το γκρεμο αντι να παλεψουν για ενα καλυτερο αυριο. Γιατι η παλη θελει λεβεντια, πεισμα και οραμα. Και αυτοι ειναι τοσο δειλοι. Τοσο μοιρολατρες. Τοσο επικινδυνοι. Και οταν υπαρχουν ειδησεις για Ελληνες που διακρινονται, που προοδευουν, τα μπουλουκια τους αγνοουν. Λες και δεν υπαρχουν λες και δεν δημιουργουν, λες και δεν θα ειναι αυτοι που θ’αρπαξουν τα μπουλουκια πριν γκρεμοτσακιστουν. Τι καταντια Ελλαδα μου....
  Ενας μεταναστης
  απάντηση10
   
   
  Οι περισότεροι Έλληνες είναι εκτός βουλής | 08/05/2012 13:06
  Πρίν ανακυρήξουμε τον κ. Τσίπρα "Νικήτη" όπως βιαζεται να κάνει ο τύπος (προφανώς για να προσετεταιριστεί το "νέο" ρευμα), ή Εθνάρχη όπως όλοι οι τρελαμένοι οπαδοί του, καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές 36% δεν ψηφισε γιατί ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν τους πείθει και 19% (!) ψηφισαν κόμματα που δεν μπήκαν στη βουλή. Αρα το 55% είναι απέξω και ούτε ο Τσίπρας ούτε κανείς άλλος τους εκπροσωπεί. Αυτό το 55% συνειδητα δεν επέλεξε κανένα από τα κόμματα πού μπορεί αύριο να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Σύριζα πήρε 18% του 64% = 11%. Οι λοιποί περίπου τα ίδια πάνω κάτω. Δεν μας εκπροσωπούν και όσο και να φωνάζουν τα κομματόσκυλα όλων των πλευρών δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση.
  Θεμις
  απάντηση289
   
   
  Ντροπή | 08/05/2012 13:00
  Οι προσπάθειές σου να ταυτίσεις την αριστερά με την άκρα δεξιά είναι τουλάχιστον αστείες. Με τέτοιες νοοτροπίες περί "άκρων" είδαμε την χρυσή αυγή να παίρνει 450.000 ψήφους και να μπαίνει στη βουλή. Άξιος ο μισθός σου, να σε χαίρονται τα αφεντικά σου.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2618
   
   
  Αχ και να γινόσουνα και ...πραγματικός καθηγητής! | 08/05/2012 10:48
  Που σαι νιότη πού δειχνες πως θα γινόσουν άλλος!!!
  ΛΟΥΗΣ Δ..ΟΣ
  απάντηση156
   
   
  Κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει | 08/05/2012 08:54
  Οσο τα δύο μεγάλα κόμματα μοιράζανε διορισμούς και παροχές ήτανε καλά και φιλολαικά. Τώρα που λόγω τροικας και μόνο σταμάτησε το ρουσφέτι γίνανε κακά....Και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός αναζητεί τον "νέο Ανδρέα" στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα διώξει την τρόικα και θα αρχίσουν ξανά οι διορισμοί και οι παροχές.
  αντιδημοφιλή δοκίμια
  απάντηση225
   
   
   
  Φυγή... | 08/05/2012 08:50
  Φύγε τώρα που μπορείς... Άθλιες Προπαγανδιστη του νεοφιλελευθερου φασισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας για τον απλό άνθρωπο που θελεται να καταδικαστεί σε ισόβια οικονομική εξαθλιωση.
  Κωνσταντίνος νισυριος
  απάντηση1819
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ουά - ουά -ουά | 08/05/2012 06:53
  Το ευτύχημα είναι ότι περνάγατε αυτούς που σας ψηφιζαν κρετίνους (αποδεικνύεται απο το πως αποκαλεί ένας πασοκος σχολιαστής πιο κάτω αυτούς που μέχρι πρότινος ψήφιζαν πασοκ-νδ). Επειδή προφανώς το πιστεύατε βαθειά, χειρίστηκε ο Γιωργάκης την αρχή της κρίσης όπως την χειρίστηκε (πιστολια στο τραπεζι, δεν θα πάμε στο ΔΝΤ, Καστελοριζα κλπ). Οι νομαρχιακές που ακολούθησαν δεν έδειξαν οτι υπήρχε τιμωρία για αυτα τα πήγαινε-έλα.Ετσι οπλιστήκατε και με θράσος, πιστέψατε ότι πράγματι είμασταν κρετίνοι και συνεχίσατε μέχρι που αυτοί οι κρετίνοι σας αφάνισαν. Και ελπίζω να ζητήσουν κάποια στιγμή να δουν και τους τραπεζικούς λογαριασμους σας για να δουμε γιατί εσείς οι "έξυπνοι" στηρίζετε ακόμα αυτές τις συμμορίες-κομματα.Και τότε εκτός από ουαί θα πείτε και ουα-ουά
  Κ.Π.
  απάντηση155
   
   
  Den einai ora gia politiki geografia... | 08/05/2012 06:35
  To pasok OUDEMIA sxesi exei me to galliko sosialistiko komma, kai episis OUDEMIA sxesi exei me tin Aristera, i opoiodipote allo sigkrotimeno ideologiko xoro. I ipothesi sas oti leitourgouse os thermokipio exisotismou kai antiimperialismou einai toulaxiston asteia. Itan kai einai ena laikistiko arxigiko morphoma sta protipa ton ethnikososialiston tis Germanias, an thimaste. Oi ilikes proipotheseis tis sinainesis pros ta dio arxigika kai xoris ideologia kommata exoun ekleipsei. An fisika epilegete ton dogmatismo dikaioma sas, alla oute esas oute autous prokeitai na sas sosei i politiki geographia...
  Yiannis P.
  απάντηση83
   
   
  Εχθρός της εργατικής τάξης | 08/05/2012 01:59
  Κλασσικός εκπρόσωπος ενός φοβικού νεοφιλελεύθερου μικροαστισμού, ο αρθρογράφος δεν μπορεί να κρύψει το μίσος του για οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Γι’ αυτόν η συγκεκριμένη τάξη είναι ο εχθρός και είναι επικίνδυνο να αποκτήσει ισχυρή εκπροσώπηση, γιατί έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να απειληθούν τα μικροσυμφέροντα του ίδιου και των ομοίων του. Τυπική αντίδραση ανασφαλούς συμπλεγματικής προσωπικότητας, με σκοταδιστική υποδομή. Έτσι εξηγούνται και οι συνεχείς προσπάθειές του να απαξιώσει όλα τα Ευρωπαικά αριστερά κόμματα γράφοντας άρθρα ειρωνευόμενος οποιαδήποτε δραστηριότητά τους.
  Dimitris M.
  απάντηση1716
   
   
  ΘΛΙΒΕΡΟΣ , ΑΝΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΥ | 08/05/2012 01:07
  Καλα κανω και δεν διαβαζω βημα εδω και δεκαετιες. ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1911
   
   
  Παρανόηση δική μου | 07/05/2012 22:39
  Συγγνώμη που επεμβαίνω στην σύνταξη του συγγραφέα, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην ευρύτερη αριστερά εδώ και δεκαετίες. Ούτε κεντρώο "κώμα"είναι.Ευχαριστώ.
  Για να λέμε το σύκο σύκο και τη σκάφη σκάφη
  απάντηση187
   
   
  θλιβερότατος | 07/05/2012 21:20
  θα περίμενα αυτή η εμφυλιοπολεμική, αντκομμουνιστική υστερία-ρητορική να προέρχεται από τον εκπρόσωπο τύπου του αδόλφου μιχαλολιάκου..φευ...προέρχεται από έναν τάχα μου προοδευτικό ευρωπαϊστή, ο οποίος φτάνει στο σημειο να χαρακτηρίζει ακροαριστερό οποιονδήποτε διαφωνεί με την ασκούμενη ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας και άγριας συμπίεσης μισ΄θών, συντάξεων, εργασιακων δικαιωμάτων προς όφελος των επιχειρηματικών, των τραπεζών και σεγενιοκές γραμμές όλων όσων δημιουργησαν αλλά και ωφελήθηκαν από την διεθνή οικονομική κρίση. ντροπή σας κύριε....
  alex
  απάντηση3436
   
   
  αηδία | 07/05/2012 21:05
  Όλα μπορεί να αλλάξουν σε αυτη τη χώρα,εκτός απο τους δημοσιογράφους και τους σχολιαστές του bima.gr
  costello
  απάντηση3727
   
   
  ούτε τώρα; | 07/05/2012 17:59
  Το γεγονός ότι ακόμη και τώρα ψηφίσατε ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να σάς προβληματίσει λίγο; Τη στιγμή που άνθρωποι οι οποίοι αιώνες ψήφιζαν τα δύο μεγάλα κόμματα, άνθρωποι κατά τεκμήριο συντηρητικοί στις επιλογές τους (αφού ό,τι και να μεσολαβούσε από τη μία εκλογή στην άλλη δεν ήταν δυνατόν να μεταβάλει την προτίμησή τους) αποφάσισαν να μην τα στηρίξουν στις συγκεκριμένες εκλογές δεν πρέπει να σάς προβληματίσει λίγο; Αυτά που γράφατε για το ΠΑΣΟΚ στο Βήμα της Κυριακής ήταν ό,τι θα έγραφε κάποιος πριν από χρόνια ή κάποιος που στο μεταξύ έλειπε στο διάστημα. Αν μετά από ό,τι έγινε εξακολουθείτε να θεωρείτε το ΠΑΣΟΚ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίσει λίγο; Τι θα πρέπει δηλαδή να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να πάψει να είναι στα μάτια σας σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Συγγνώμη, αλλά είστε πλέον από τις πιο αντιδραστικές φωνές, είτε το θέλετε είτε όχι. Γιατί όπως ακριβώς συμβαίνει με τους οπαδούς του ΚΚΕ, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την ιδέα σας για ένα κόμμα. Το τι θα ψηφίσετε προσδιορίζεται δια της εις άτοπον απαγωγής, από την απέχθειά σας για τα άλλα κόμματα. Αυτή είναι όμως είναι η μέθοδος επιλογής που υιοθετούσαν όλοι αυτοί που ψήφιζαν τα μεγάλα κόμματα όλα αυτά τα χρόνια. ("Και ποιον να ψηφίσω; Το ΚΚΕ;") Ακόμη κι αυτοί άλλαξαν.
  γιώργος χρήστου
  απάντηση3921
   
   
   
  Λαος κρετινων | 07/05/2012 17:28
  Θα το μετανιωσει πικρα ο λαουτζικος? Μαλλον οχι, ο ηλιθιος ουτε απο τις συμφορες του διδασκεται. Προσθεσαν χιτλερικο κομμα διπλα στο σταλινικο, ανεδειξαν δευτερο το καταγγελτικο κομμα τραμπουκων και πρωτο το κοτζαμπασικο κομμα του γελοιου αυτοδυναμου αναπτυξιαρχη που η αντιμνημομιακη του σταση εκανε αφορητη τη μη διαχειρισιμη κατασταση που παρεδωσε η καραμανλικη λεηλασια. Ο κρετινος λαος δεν αντιλαμβανεται ακομα τον εαυτο του ως αυτοκτονικο, δεν μπορει να διακρινει τη διαφορα μεταξυ του βρεγμενου και του πνιγμενου. Ενα ισχυρο σοκ πλησιαζει. Θα δουμε αιμα στους δρομους, κανιβαλισμο και διαλυση. Λεφτα δε θα υπαρξουν ουτε για τα πιο στοιχειωδη.
  Στους τροπικους της τρελας
  απάντηση6133
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ουαί | 07/05/2012 16:47
  Αν η νίκη της ανθρωπιάς, της ελπίδας, της υπέρβασης, αν η νίκη του αυτονόητου ότι η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από το ψεύτικο χρήμα της Μέρκελ και των τραπεζών, αν η έξοδος από τα καταστροφικά μνημόνια και η προοπτική μιας πιο σωστής και δίκαιης κατανομής του πλούτου είναι ήτα τότε δεν έχετε ούτε εσείς ούτε το παραλήρημα σας καμία αξία και δεν είστε παρά ένας αριθμός που εύκολα σβήνετε με μια γόμα και όχι ένας άνθρωπος με ανάγκες και αισθήματα. Τα κόμματα που στηρίζετε υπέγραψαν¨ πρώτα οι τράπεζες και τα χρέη και μετά οι πολίτες. Αυτοί δεν τους ενδιαφέρουν. Αυτοί μπορούν να πεθάνουν,. Αυτό κύριε ούτε η άκρα φασιστική ΧΑ που απεχθάνομαι δεν θα το έκανε. Ποιος είναι τα άκρα; Να σας πω. Τα άκρα είναι η απληστία του κεφαλαίου και οι πουλημένοι υπηρέτες του.
  Μάρκος
  απάντηση2941
   
   
   
  ΕΓΕΡΘΗΤ"O" | 07/05/2012 16:31
  Η φρασεολογία σας έχει γίνει πλέον πιο συντηρητική και απο του κ. Μιχαλολιάκου. Τουλάχιστον ξέρετε καλύτερα Ελληνικά! Απλά, όμως, σας υπενθυμίζω ότι αυτά για τα οποία κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά για τα οποία στα τέλη της δεκαετίας του '70 κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η μοναδική διαφορά είναι ότι αυτοί που κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ το 1980 ότι θα καταστρέψει την Ελλάδα αν λάβει την εξουσία, τελικώς είχαν δίκιο...
  ΓΑΠ
  απάντηση3017
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ας σοβαρευτουμε... | 07/05/2012 16:22
  Χρειαζεται σοβαροτητα σε τετοιες εποχες. Η ψηφος στο ΣΥΡΙΖΑ ηταν ψηφος με σαφες μηνυμα: "Βρειτε τα απο αλλου". Και πως να μην ψηφισει καποιος ΣΥΡΙΖΑ οταν του λεει η τροϊκα οτι απο Ιουνη θα σου καταργησω το αφορολογητο, θα μειωσω τον κατωτατο μισθο στα 300 ευρω και θα αφησω τις τιμες εκει που ειναι και ολα αυτα για να εξοικονομησω 10 δις οταν την ιδια στιγμη η φοροδιαφυγη στην Ελλαδα φτανει τα 100 δις ητοι το 30% του ΑΕΠ, που σημαινει οτι αν την μηδενισουμε σε 5 χρονια το χρεος μας θα μηδενιστει και αυτο. Ο λαος στην καλπη ειπε ξεκαθαρα οτι λεφτα υπαρχουν και μαλιστα πολλα. Βρειτε τα απο τους φοροφυγαδες, οχι απο αυτον. Αλλιως, με τιμες Δανιας και μισθους Βουλγαριας και με φορο απο το πρωτο ευρω, ο λαος επιλεγει ενα αθλιο τελος παρα μια αθλιοτητα διχως τελος.
  Δημοσκοπος
  απάντηση3518
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ένας νέος τρόπος εκφοβισμού | 07/05/2012 15:40
  Το άρθρο αυτό δείχνει ένα νέο τρόπο, ένα νέο μοντέλο εκφοβισμού. Δημοσιογράφος είναι, κάποιο λόγο θάχει.
  θ. σΙΔ.
  απάντηση3625