Η απήχηση του κ. Μ. Βορίδη στον κόσμο της Δεξιάς, στη σιωπηλή και πολυπληθή ομάδα των «πολύ Δεξιών» είναι τόσο… «φυσική» που πολλοί στη Νέα Δημοκρατία έχουν αρχίσει να φοβούνται τον… alien υπουργό που ήλθε στην παράταξη από την εξωτική χώρα της ακροδεξιάς. Μου λένε ότι η υπόθεση με τις προσλήψεις ήταν μόνο η αφορμή για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του όσοι θα ήθελαν να τον «κοντύνουν» και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται παρά μόνο η αρχή μιας κόντρας με τους «ιδιοκτήτες» του κόμματος που θα εξελιχθεί και μετεκλογικά. Τόσο οι σαμαρικοί, όσο και οι καραμανλικοί τον βλέπουν με μισό μάτι γιατί τόσο οι μεν, όσο και οι δε δεν θέλουν παρεμβολές στα σχέδιά τους για τον μελλοντικό έλεγχο του κόμματος μετά το σίγουρο «σοκ των εκλογών». Πώς αντιδρά ο υπουργός; Με τη χαρακτηριστική «ειρωνική αδιαφορία» που τον διακρίνει αφού εκτιμά ότι οι καταγγελίες ότι κάνει ρουσφέτια μάλλον τον ενισχύουν την ίδια ώρα που τα πρώτα μηνύματα από το υπόλοιπο Αττικής δείχνουν ότι θα σαρώσει με το «καλημέρα».

**

Επέστρεψε η 6η Μαίου ως η πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών, πέντε ημέρες μετά την Πρωτομαγιά, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. Συνεργάτης μου μαθαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αντίρρηση με την 6η Μαίου ενώ πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ έπαψαν να ανησυχούν για τις «επιπτώσεις» του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει σε τι οφείλεται αυτή η μεταστροφή – εκτός από λίγους υποψιασμένους. «Ίσως η μοναδική περίπτωση να αυξηθούν τα ποσοστά του δικομματισμού είναι να γίνουν επεισόδια την Πρωτομαγιά από τους ακροαριστερούς και τους ακροδεξιούς», ήταν το σχόλιο «υποψιασμένου» υψηλόβαθμου στελέχους ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα.

**

Ωραία η απόδραση του κ. Δ. Σιούφα από τη σίγουρη εκλογική συντριβή στην Καρδίτσα, λένε οι άσπονδοι φίλοι του στην Νέα Δημοκρατία. Θυμίζω ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει εγκαταλείψει την εκλογική του περιφέρεια εδώ και χρόνια αφού το 2009 εξελέγη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Ο κ. Σιούφας επικαλέστηκε «τόπο στα νιάτα» γιατί δεν έχει καμία όρεξη να επιστρέψει μετά από πέντε χρόνια και να δώσει μάχη υπέρ του Μνημονίου η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα κατέληγε σε καταψήφισή του.

**

Μεγάλη είναι η ανακούφιση μεταξύ των στελεχών του ΠαΣοΚ επειδή οι κομματικές συνεδριάσεις αρχίζουν και τελειώνουν στην ώρα τους και κυρίως δεν διαρκούν οκτώ ώρες, όπως γινόταν από το 2004 μέχρι πρόσφατα. Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9.30, ξεκίνησε 9.45 και διήρκεσε τρεις ώρες – κι αυτό επειδή ήταν η πρώτη με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και η ατζέντα ήταν φορτωμένη.

**

Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του ΠαΣοΚ και εν συνεχεία πήρε και την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος από τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Μου λένε όμως ότι ο Ροβέρτος θα παραμείνει για λίγο καιρό διότι η μετάβαση της αρμοδιότητας επί των οικονομικών ενός μεγάλου κόμματος μοιάζει με τελετή μύησης σε δυσνόητη θρησκεία και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια μέρα… Σε κάθε περίπτωση άσπονδοι φίλοι του κ. Σπυρόπουλου εύχονται στον κ. Σαλαγιάννη να έχει περισσότερη τύχη από τον προκάτοχό του και να μην αναγκαστεί να υπερχρεώσει ακόμα περισσότερο το ήδη υπερχρεωμένο ΠαΣοΚ.

**

«Όλα είναι θέμα παιδείας» είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη που παρουσιάστηκε χθες επισήμως στο Πολεμικό Μουσείο. Στις πρώτες σειρές οι επιφανείς της νεοκαραμανλικής Δεξιάς κκ. Ευ. Μεϊμαράκης, Ι. Αγγέλου, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Ευ. Αντώναρος. Πράγματι είναι όλα «Θέμα Παιδείας» γι’ αυτό οι επισκέπτες του Γραφείου Υπουργού στο υπουργείο Παιδείας δύσκολα ξεχνούν, όχι μόνον τις ομιλίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του πρώην υπουργού, αλλά και τα περίφημα χαλιά από την Ροδόπη, τα οποία είναι βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής κληρονομιάς που ο Ευριπίδης άφησε στους διαδόχους του.