Τι άλλο θα πρέπει να γίνει για να πούμε «φτάνει πια»; Πόσες εβδομάδες θα πρέπει να παρακολουθούμε το κέντρο της Αθήνας να γίνεται πεδίο μάχης; Τι άλλο έχει μείνει από την Πλατεία Συντάγματος για να καταστραφεί από τους κουκουλοφόρους με τα σφυριά; Και πόσες ακόμα τέτοιες εικόνες σε ζωντανή μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο χρειάζεται ο τουρισμός μας για να χάσει και φέτος το τρένο;

Ήταν ωραίο όσο κράτησε. Σήμερα που τελειώνει η ψήφιση και του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει οι ίδιοι οι αγανακτισμένοι να καταλάβουν ότι οι ειρηνικές εκδηλώσεις τους γίνονται το πρόσχημα για την ανεξέλεγκτη βία που παρακολουθούμε από τις οθόνες μας. Θα το καταλαβαίνουν και από την όλο και πιο μικρή συμμετοχή των πολιτών στις διαμαρτυρίες. Αυτών των πολιτών που αυθόρμητα και έξω από κόμματα πήραν μαζικά μέρος στις πρώτες διαδηλώσεις. Είναι καιρός να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν.

Διαμαρτυρόμαστε όλο το χρόνο για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο, για τις εικόνες της εγκατάλειψης και της φθοράς. Όμως εμείς οι ίδιοι -οι καλοπροαίρετοι πολίτες μεταξύ των «αγανακτισμένων»- δίνουμε σήμερα το τελικό χτύπημα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους επαγγελματίες που έχουν απομείνει και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Είναι όμως καιρός και για την αστυνομία να αλλάξει τακτική. Ως σήμερα μας εξηγούσαν υπήρχε η ανάγκη της προστασίας της ομαλής λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Τώρα ωστόσο προέχει η προστασία των πολιτών-διαμαρτυρόμενων και μη -αλλά και της ομαλής ζωής της πόλης. Δεν μπορεί ατιμωρητί, 500 κουκουλοφόροι και άλλοι τόσοι χούλιγκαν της πολιτικής, να κρατούν σε ομηρία την χώρα. Αλλά και βέβαια δεν μπορεί η αστυνομία αντί να δρα αποτελεσματικά και με σχέδιο να επιδίδεται σε γενικευμένες επιθέσεις εναντίον δικαίων και αδίκων – συχνά με αγριότητα που εκπλήσσει.

Είτε συμφωνούμε είτε όχι με το μεσοπρόθεσμο, όλα δείχνουν ότι η χώρα έχει μια ακόμα ευκαιρία λίγων μηνών να βελτιώσει το κλίμα και να απομακρυνθεί όσο μπορεί από τη ζώνη της χρεοκοπίας. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να πάρει πρωτοβουλίες και πρέπει κυρίως να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να ανασάνει βοηθούντος και του τουρισμού. Εκτός και αν κάποιοι ποντάρουν στην αποτυχία!