Παρ΄ ολίγον θερμό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Χρ. Παπουτσή την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε θυμωμένος επειδή το Μεσοπρόθεσμο βάζει «λουκέτο» σε αστυνομικά τμήματα. «Εχω θέμα ασφάλειας» είπε στον υπουργό Οικονομικών. «Μου μίλησες μόλις δύο λεπτά για το θέμα στο τηλέφωνο, είναι δυνατόν;». Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε. «Ποια δύο λεπτά; Ολη την εβδομάδα μιλούσαμε για όλα.Μπορούσες να μου το πεις». Ο κ. Παπουτσής επέμενε: «Για το θέμα αυτό αφιέρωσες μόνο δύο λεπτά». Εν τω μεταξύ και «ο συνδικαλιστής που ήρθε από τη δεκαετία του ΄80», ο κ. Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είχε την τιμητική του στην ίδια συνεδρίαση. «Αρνούμαι να σέρνομαι πίσω από τον Φωτόπουλο, υπάρχει πολιτικό θέμα» είπε ο κ. Ευ. Βενιζέλος «καρφώνοντας» εμμέσως τόσο την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη όσο και την κυρία Λούκα Κατσέλη και τον κ. Χρ. Παπουτσή που συντάσσονται με τη θέση ότι η ΔΕΗ δεν πωλείται. Τα πνεύματα περιέργως δεν άναψαν όσο θα έπρεπε. Ισως οι υπουργοί περιμένουν την έλευση της τρόικας για να εξασφαλίσουν διεθνές ακροατήριο.

***

Ανάσα εξωτερικού για τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος έπειτα από μία εβδομάδα τοξικού συγχρωτισμού με τους συναδέλφους του υπουργούς μετέβη την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Ολοι θέλουν να φαντάζονται ότι συνομιλεί ακατάπαυστα από χθες για την αναδιάρθρωση του χρέους με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και τον αμερικανό ομόλογό του κ. Τίμοθι Γκάιτνερ. Μαζί με τον υπουργό θα βρίσκεται η οικονομική του σύμβουλος κυρία Μόνα Παπαδάκου και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζαννιάς. Δαιμόνιος πράκτοράς μου όμως ανακάλυψε ότι συμμετέχει στην αποστολή και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου. Ο Πέτρος θα συμμετάσχει σε σημερινή εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα «ομόλογα της διασποράς» και γενικώς θα επιχειρήσει να πείσει την εποπτική αρχή της Wall Street να αποδεχθεί την από την 3η Μαρτίου ελληνική αίτηση για μια έκδοση στις ΗΠΑ ελληνικού ομολόγου διασποράς. Good luck…

***

Μόνο τρεις μήνες βρίσκεται στη θέση του ο κ. Π. Τατούλης και έχει προκαλέσει νευρική κρίση στο ΠαΣοΚ. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου (ο οποίος εξελέγη με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ και του ΛΑΟΣ) αδιαφορεί πλήρως για τους εκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες του ΠαΣοΚ στους οποίους αρνείται να εκχωρήσει αρμοδιότητες. Πλήρως αυτονομημένος και με τον γνωστό καισαρισμό στις εκφράσεις και στις συμπεριφορές, εκτοξεύει σε καθημερινή βάση αντικυβερνητικές κορόνες. Το ΠαΣοΚ προς το παρόν διαβουλεύεται για να λύσει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, προ ημερών συγκεντρώθηκαν στην Τρίπολη πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ που εκλέγονται στην Πελοπόννησο και συσκέφθηκαν με τον Γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Λ. Μίχο. Ανάμεσά τους ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ελ. Κουσελάς, οι κκ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Αγγελος Μανωλάκος και οι κυρίες Νάντια Γιαννακοπούλου και Κατερίνα Φαρμάκη. Αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια «παράταξη ΠαΣοΚ» στην περιφέρεια και να αναγκάσουν τον κ. Τατούλη να συνθηκολογήσει μαζί τους. Προφανώς θα χρειαστούν ολόκληρη την τετραετία για να το πετύχουν…

***

Επιστρέφει με άδεια χέρια από την Κίνα ο κ. Χ.Παμπούκης, λένε συνάδελφοί του υπουργοί που φθονούν την εκ νέου αυξανόμενη επιρροή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τουλάχιστον γλίτωσε την εμπειρία της συμμετοχής στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής όπου όλοι παρίσταναν ότι ενθουσιάστηκαν από ένα κείμενο 11.454 λέξεων με τον σουρεαλιστικό τίτλο «Η Ελλάδα Αλλάζει:Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της Δημιουργίας», ένα φεστιβάλ πολιτικής φλυαρίας με ελάχιστο πολιτικό περιεχόμενο, όπως έλεγαν αργότερα ορισμένοι παλαιοί εκσυγχρονιστές.

***

O Χάρης μετέβη στη νέα υπερδύναμη με μεγάλους στόχους ανάμεσα στους οποίους ήταν η απόσπαση δέσμευσης από τους Κινέζους για την αγορά ελληνικού χρέους και μια συμφωνία για την ίδρυση Greek Fund στην Αθήνα από την China Development Βank. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι οι Κινέζοι δεν καταλαβαίνουν από ευκαιρίες και δεν ξέρουν να επενδύουν έξυπνα τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο δεν θα αρνηθώ ότι το ταξίδι συνέβαλε στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Επισημαίνω ότι ο αντιπρόεδρος της Κίνας κ. Li Κeqian και σίγουρος διάδοχος του πρωθυπουργού κ. Γουέι Ζιαμπάο εδέχθη τον κ. Παμπούκη στην κατοικία του.

***

«Καλώς συνδυάσατε τα Νομικά με τα Οικονομικά, ενώ εγώ εντρύφησα μόνο στη Φιλοσοφία του Δικαίου» είπε ο Χάρης. «Δεν πειράζει, τώρα τα μαθαίνετε στην πράξη» απάντησε ο αντιπρόεδρος. Δράττομαι της ευκαιρίας για να προσθέσω ότι, όπως ανακάλυψε συνεργάτης μου, σε λίγες ημέρες το υπουργείο Επικρατείας θα πρέπει να αποκτήσει Γενικό Γραμματέα, προφανώς για να βοηθήσει- ελλείψει άλλων καθηκόντων- στη συγγραφή fast track σχεδίων ομιλίας του υπουργού.

***

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας μπορεί να μοιάζει με ανώδυνο φεστιβάλ, αλλά χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα στις γεμάτες ευρωφολκλόρ Βρυξέλλες. Μάλιστα η «Εβδομάδα» είχε ελληνικό ενδιαφέρον αφού υπογράφηκε «Σύμφωνο των Νησιών» για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των ρύπων κατά 20% από κάθε νησί ως το 2020. Το Σύμφωνο υπέγραψαν 30 ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και η Κρήτη διά του περιφερειάρχη της κ. Στ. Αρναουτάκη. Είναι τραγική ειρωνεία βεβαίως ότι τα «οικολογικά Σύμφωνα» προσυπογράφονται από τις αρχές των νησιών μας με την ίδια ευκολία που οι παράνομες χωματερές εκρήγνυνται σαν ηφαίστεια και μολύνουν την περιοχή, όπως έγινε την Τετάρτη στην Ανδρο, μία ημέρα μετά την υπογραφή του Συμφώνου.

***

Oπως αποκάλυψα προ ημερών στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», οι οικονομικοί εγκέφαλοι της Νέας Δημοκρατίας κκ. Χρ. Λαζαρίδης, Χρ. Σταϊκούρας , Ι. Μουρμούρας και Ν. Μηταράκης ανταλλάσσουν απόψεις υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας σχετικά με το αν θα πρέπει να εισηγηθούν ή όχι στον κ. Αντ. Σαμαρά να υποστηρίξει στην εκδήλωση για την οικονομία με την κινηματογραφική ονομασία «Ζάππειο ΙΙ» την επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού δημόσιου χρέους. Μαθαίνω ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να υποστηρίξει την πρόταση αυτή, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια καλύτερη.

***

Eλαβα επιστολή από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Ι. Ιωαννίδη σχετικά με ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής όπου αναφερόταν ότι δηλώνει υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας. Ο κ. Ιωαννίδης δεν διαψεύδει ότι παραμένει υπάλληλος της Τράπεζας, αλλά επισημαίνει ότι ήδη από το 1993 εξουσιοδότησε την Αγροτική να καταβάλει το σύνολο του μισθού του στο Ταμείο Υγείας του προσωπικού της.

***

Πολλοί ρωτούν με αγωνία για το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Γ. Προβόπουλου στην αυριανή 78η Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν θα έπρεπε. Ο διοικητής μίλησε αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» πριν από δύο εβδομάδες και ουσιαστικά περιέγραψε όλα αυτά που θα υποστηρίξει αύριο. Πράκτοράς μου στην ΤτΕ με βεβαιώνει ότι η φράση-κλειδί είναι η «επανεκκίνηση της οικονομίας» μέσα από μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις-εξπρές. Πάντα αισιόδοξος ο διοικητής…

***

Συγχαίρω τον κ. Λουκά Παπαδήμο , ο οποίος ανακηρύχθηκε την Παρασκευή κάτοχος της έδρας Μίνως Ζομπανάκης για το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στη Ηarvard Κennedy School (Μinos Ζompanakis Ρrofessor of the Ιnternational Financial System). Πρόκειται για μια νέα έδρα η οποία χρηματοδοτήθηκε από χορηγούς από όλον τον κόσμο με 4 εκατομμύρια δολάρια. Σημειώνω ότι ο κ. Μίνως Ζομπανάκης έχει διανύσει μια εντυπωσιακή διαδρομή στις διεθνείς χρηματαγορές το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Επισημαίνω ότι η διάρκεια της παραμονής του κ. Παπαδήμα στην έδρα σκοπίμως δεν έχει ανακοινωθεί προκειμένου να παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει στην Αθήνα.

***

Καιρό είχαμε να ακούσουμε για τον κ. Δ. Δρούτσα. Ευτυχώς όμως που υπάρχει ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αισθητή την παρουσία του μέσα από μία αντιπαράθεση μαζί του την Παρασκευή το πρωί στο Βερολίνο κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αιτία η Κύπρος. Ως γνωστόν, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και όχι του ΝΑΤΟ. Το αντίστροφο ισχύει για την Τουρκία. Οι ανοιχτές διαφορές των δύο χωρών εμποδίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να υπογράψουν ενισχυμένες μορφές συνεργασίας. «Ηταν λάθος της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο» είπε ο κ. Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Είναι γνωστό ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο και η Τουρκία δεν θα δεχθεί να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους Ελληνοκυπρίους αν δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό» είπε. Προφανώς ο τούρκος ΥΠΕΞ υπερεκτίμησε τη γνωστή εξυπνάδα που διαθέτει και εξετέθη. «Εδώ και τόσες ημέρες όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης και του ΝΑΤΟ ζητούμε από τη Λιβύη να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» απάντησε ο κ. Δρούτσας. «Δεν είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να γίνονται δεκτές από την Τουρκία και για το θέμα της Κύπρου;». Το θέμα έληξε εκεί, χωρίς ο κ. Νταβούτογλου να ζητήσει εκ νέου τον λόγο. Προφανώς ο δικός μας τον παρακολουθεί από καιρό και έμαθε τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ