Πόσες φορές έχει συμβεί να ξεκινά κανείς μια καινούρια ξένη σειρά και να μην μένει μόνο στο πρώτο επεισόδιο αλλά να κάθεται με τις ώρες στον καναπέ βλέποντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο; Αρκετές, είναι η απάντηση.

Το binge-watching, όπως ονομάζεται η νέα συνήθεια θέασης, δεν είναι τίποτα άλλο από το «ας δούμε άλλο ένα επεισόδιο μέχρι να τελειώσουμε και τους 6 κύκλους της σειράς». Για την ακρίβεια ως «binge» ορίζεται η ολοκλήρωση τουλάχιστον μίας σεζόν μέσα σε 7 ημέρες από την ημέρα θέασης του πρώτου επεισοδίου.

Υπολογίζεται ότι οι συνδρομητές του Netflix σε όλον τον κόσμο, την προηγούμενη χρονιά, παρακολούθησαν στην υπηρεσία πάνω από 140 εκατομμύρια ώρες περιεχομένου την ημέρα, με την Πρωτοχρονιά να αποδεικνύεται η πιο δημοφιλής ημέρα για έναν αντιστρεσογόνο «μαραθώνιο σειράς».
Για binge-watching προσφέρονται όλες οι σειρές, εκτός από τις παιδικές και εκείνες των οποίων οι σεζόν διαρκούν λιγότερο από 5 επεισόδια. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Netflix το πρώτο binge-watching ενός συνδρομητή του διαρκεί κατά μέσο όρο 3 ημέρες, ενώ πάνω από το 90% των χρηστών του Netflix σήμερα έχουν κάνει ένα πρώτο binge τουλάχιστον σε έναν χρόνο χρήσης της υπηρεσίας.
Πρώτο, παγκοσμίως, έρχεται στη σειρά προτίμησης των χρηστών για το πρώτο τους binge το Breaking Bad και ακολουθούν το «Orange is the New Black», «The Walking Dead», «Stranger Things», «Narcos», «House of Cards», «Prison Break», «13 Reasons Why, «Grey’s Anatomy» και «American Horror Story.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτο στην προτίμηση του κοινού έρχεται το «Stranger Things» και ακολουθούν «Narcos», «House Of Cards», «Breaking Bad», «Vikings», «Marvel’s Daredevil», «Orange Is The New Black», «Suits», «Peaky Blinders» και «The 100».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλέον το χρονικό περιθώριο να ξεκινήσει κανείς τους μαραθώνιους σειράς έχει μικρύνει κατά πολύ. Το 2012 η πλειοψηφία των χρηστών ξεκίνησε το πρώτο binge μετά από 20 μέρες στην υπηρεσία, ενώ το 2017 χρειάστηκαν μόλις 3 ημέρες μέχρι να παρατηρηθεί το πρώτο binge.