Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών κατηγόρησε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ CNN International ότι παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης και είπε ότι κάλεσε εκπροσώπους του τηλεοπτικού δικτύου να παρουσιαστούν ενώπιόν της για την υπόθεση.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ασκεί αθέμιτη πίεση στις δραστηριότητες στις ΗΠΑ του κρατικά ελεγχόμενου ομίλου ΜΜΕ RT και προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να λάβει ανταποδοτικά μέτρα.
Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ότι σχεδιάζει να προειδοποιήσει το CNN για τις φερόμενες παραβιάσεις, που παραβαίνουν, όπως είπε, και τους όρους της άδειας εκπομπής του.
Δεν ανέφερε τις παραβιάσεις της ρωσικής νομοθεσίας στις οποίες προέβη το τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τη «συστηματική παρακολούθηση» των ξένων ομίλων ΜΜΕ που έχουν λάβει άδεια στη Ρωσία.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η κίνηση της ρυθμιστικής αρχής είχε πολιτικά κίνητρα, ο επικεφαλής της Roskomnadzor, Αλεξάντερ Ζάροφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax: «Δεν εργάζομαι σε μια πολιτική υπηρεσία. Εργάζομαι σε μια ρυθμιστική υπηρεσία».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες Πέμπτη ότι οι αρχές των ΗΠΑ απαιτούν από το ελεγχόμενο από το ρωσικό κράτος τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) να εγγραφεί ως «ξένος αντιπρόσωπος» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είπε ότι η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού του καναλιού, επειδή περιλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαλύπτονται προσωπικά δεδομένα τους. «Στην ατμόσφαιρα κυνηγιού μαγισσών που εκτυλίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό μπορεί να αποτελεί πραγματική απειλή», είπε.
Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει εναντίον ρωσικών ΜΜΕ που λειτουργούν στις ΗΠΑ «θα λάβει ανταποδοτική απάντηση».
«Και σε ποιον θα πέσει αυτό, θα ήταν εύκολο για την Ουάσινγκτον να το βρει. Ο χρόνος περνάει», είπε σε συνέντευξη Τύπου χθες.