Ανοιχτά θέλουν τα Μέσα Ενημέρωσης οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ από την οποία προέκυψε ουσιαστική δυσαρμονία του σώματος με τη διοίκηση της Ενωσης. Στη ψηφοφορία έλαβαν μέρος 2.187 δημοσιογράφοι με 2.054 έγκυρα, 23 άκυρα και 110 λευκά ψηφοδέλτια.

Πλειοψήφισε με 897 ψήφους η γ΄πρόταση με την οποία εξουσιοδοτείται το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες, με προθεσμία 15ημέρου για την υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσαρμοσμένης στις ανάγκες των εργαζομένων. Η διαπραγμάτευση θα αφορά αποκλειστικά στις αμοιβές, με πιθανή μεσοσταθμική μείωση, ταυτόχρονη προστασία των θεσμικών, με έμφαση στη διατήρηση του 13 ου και 14 ου μισθού. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, να προχωρήσει σε στοχευμένες κινητοποιήσεις (ακόμη και διαρκείας) στα ΜΜΕ που δεν καταβάλουν έγκαιρα αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές

Η α΄πρόταση έλαβε 809 ψήφους. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να διεκδικήσει τη διαπραγμάτευση και υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν οι προηγούμενες ΣΣΕ. Διεκδικούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το πάγωμα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν κατόπιν άρνησής τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των ανέργων.
– Να οργανώσει για το σκοπό αυτό απεργιακό αγώνα διαρκείας, σε συντονισμό με όλες τις Ενώσεις του Τύπου.
– Να απευθύνεται στη διάρκεια του αγώνα αυτού σε όλη την κοινωνία, καλύπτοντας το κενό ενημέρωσης με εναλλακτικά μέσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ – διαδίκτυο, ραδιόφωνο, εφημερίδα, ακόμη και τηλεόραση.
– Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να αξιοποιήσει και κάθε θεσμικό μέσο υπέρ των εργαζομένων

Ενώ η β’ πρόταση της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας έλαβε 348 ψήφους.