Την υποβολή αίτησης πτώχευσης αποφάσισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες που συνεδρίασε εκτάκτως μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απέρριψε την αίτηση της εταιρείας για ένταξη στο άρθρο 99.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με δεδομένη την πίστη του στο μέλλον της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές της, καθώς η προοπτική αυτή αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη και μακρόπνοη λύση στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο αντιμετωπίζει η ΔΙΑΣ. Προκειμένου να διευκολύνει αυτές τις συζητήσεις και να έχει παράλληλα το όφελος της προστασίας έναντι των πιστωτών της, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της ώστε να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα υπέρ της εταιρείας».
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση: «Η αίτηση πτώχευσης δεν καθιστά απαγορευτική την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές και την ανάκληση της αίτησης πτώχευσης της ΔΙΑΣ».
Η αλήθεια πάντως είναι πως οι προοπτικές για την εταιρεία δεν είναι ευοίωνες. Με αρνητικά ίδια κεφάλαια 67 εκατ. ευρώ και δάνεια 124 εκατ. ευρώ αλλά κυρίως με βασικούς πιστωτές αντίθετους στην επίτευξη συμφωνίας θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να διατηρηθεί εν ζωή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τρία μέλη του ΔΣ οι κ.κ Oleg Karpushev, Yury Vinokurov και Ιωάννης Μπουγάς υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για προσωπικούς λόγους.
Η εταιρεία είχε περάσει εδώ και δύο χρόνια στον έλεγχο του Γεωργιανού επιχειρηματία Κάχκα Μπεντουκίντζε αλλά λόγω ενεχυρίασης μετοχών το 42% είχε περάσει στις τράπεζες.
Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου σε όγκο πωλήσεων μετά τους Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα που απασχολεί περί 460 τους εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας από σήμερα 27 Μαρτίου και ώρα 15.00