Στο τελευταίο Eurogroup καταγράφηκε η αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχόντων να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου ενώ η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και στην εξεύρεση λύσης για το χρέος τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Κόκκινο.

Για το χρέος

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες στο θέμα του χρέους καθώς η νέα ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί. Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο στη φερεγγυότητα του χρέους.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των διακρατικών δανείων από την ΕΕ. Ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων στο θέμα του γαλλικού μηχανισμού για το χρέος καθώς οι Γερμανοί θέλουν να υπάρχουν όροι.

Για το αναπτυξιακό σχέδιο

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να ενσωματωθούν ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στις αγορές και τους πιστωτές πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Θέλουμε επενδύσεις αλλά με κανόνες, συμπλήρωσε.

Εχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία. «Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας

Ερωτηθείς για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα ενώ ο ίδιος μίλησε για τέσσερις επισκέψεις και όχι αξιολογήσεις.

Υπάρχει τρομερή διαστρέβλωση, όταν λέω τέσσερις «επισκέψεις» και αυτοί λένε τέσσερις «αξιολογήσεις». Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα».

Όπως είπε, η διαφορά είναι ότι στο πρόγραμμα υπάρχει επιτήρηση «στόχων και μέσων». Μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε τον στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα, είπε, αν και άφησε παράθυρο στο μέλλον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ως προς τα πλεονάσματα.

Αναφορικά με τα υψηλά πλεονάσματα είπε ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση στο χρέος, τη μεταμνημονιακή εποχή και «πού θα κάτσει η ατζέντα Μακρόν», που υποστηρίζει ότι έχει δοθεί στην ΕΕ πολύ μεγάλη έμφαση στη λιτότητα.

Για το ΔΝΤ

Η στρατηγική μας είναι να αποφύγουμε κατ’ αρχάς το χειρότερο. Η Γερμανία ήθελε λίγα για το χρέος και δεν την ένοιαζε αν θα είναι σκληρά τα μέτρα. Το ΔΝΤ ήθελε μεγάλη ελάφρυνση και δύσκολα μέτρα. Εως τώρα εμείς είχαμε το χειρότερο μείγμα, αλλά τώρα δεν φαίνεται να είναι έτσι. Εχουμε τα σημαντικά πλεονάσματα και πολύς κόσμος έχει εκνευριστεί με τα τεράστια λάθη στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος αλλά μπορεί και να φύγει. Εμείς δεν παίρνουμε θέση. «Εμείς λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Στο χρέος θέλουμε τον «καθαρό διάδρομο», για να γνωρίζουν οι πολίτες και οι αγορές».

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως εκτίμησε ότι ο συσχετισμός ισχύος έχει γύρει προς την πλευρά των Ευρωπαίων, αντί του ΔΝΤ.

Οι περικοπές στις συντάξεις

«Δεν είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση», τόνισε. «Κάθε πράγμα στην ώρα του, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο να τελειώσει η 4η αξιολόγηση και να έχουμε τη λύση με το χρέος», δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ζητήθηκε παράταση του προγράμματος.

Τα επιδόματα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είπε ότι είναι κάτι που υπάρχει, εμείς το λέμε Αλληλεγγύης. Εμείς όμως δεν λέμε μόνο αυτό. Η νεοφιλελεύθερη άποψη λέει κόψτε όλα τα άλλα τα επιδόματα και βάλτε τα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα άλλα επιδόματα (οικογενειακά κ.λπ.).

Για τις εκλογές

Είμαι υπέρ του όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας. Η ενισχυμένη παρακολούθηση θα είναι πολύ λιγότερο δραματική και θα φανεί στην πράξη. «Ο μόνος φόβος μου είναι να αλλάξει η ΝΔ αρχηγό. Αυτό θα ήταν ένας λόγος να πας νωρίτερα σε εκλογές», σχολίασε. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές σε θέματα όπως τα εθνικά. Εκτίμησε ότι η «τραγωδία» είναι πόσο λίγο έχει αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα παρά τα όσα γίνονται στην Ευρώπη.

Η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον φέρουν σε κόντρα με τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «είναι το αγαπημένο σπορ». Συζητάμε σε πάρα πολύ καλό κλίμα για τη διαπραγμάτευση, είναι μια συλλογική διαπραγματευτική ομάδα που παίρνει τις αποφάσεις, δεν βλέπω μεγάλες αντιφάσεις. «Προφανώς υπάρχουν διαφορές σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος περιμένει κάτι διαφορετικό. Εχει διαψεύσει 40 φορές το γραφείο του πρωθυπουργού, έχω διαψεύσει 40 φορές εγώ, τι άλλο μπορεί να κάνεις;».