Πρόσθετους φόρους 951 εκατ. ευρώ και περικοπές πρωτογενών δαπανών 1,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018, ο πιο φιλόδοξος από πλευράς επίτευξης στόχων των τελευταίων ετών.
Νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά θα ισχύσουν από το νέο έτος θα πλήξουν μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, ενώ στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της συνολικής δαπάνης για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών από την ερχόμενη Τρίτη 28 Νοεμβρίου που επιστρέφουν οι θεσμοί για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση.

Πλεόνασμα €7,051 δισ.

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% ή 7,051 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,5%, με το ΑΕΠ να αναμένεται να διαμορφωθεί σε 184,691 δισ. ευρώ και το χρέος σε 179,8% του ΑΕΠ.
Οι φόροι και σε αυτόν τον προϋπολογισμό έχουν την τιμητική τους, καθώς από άμεσους φόρους αναμένει το κράτος να εισπράξει επιπλέον έσοδα 478 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2017 και έμμεσους φόρους 473 εκατ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 951 εκατ. ευρώ. Στα ύψη παραμένει και η φορολογία στα ακίνητα, καθώς από τον ΕΝΦΙΑ και λοιπούς φόρους στην περιουσία το κράτος προβλέπει να εισπράξει 3,37 δισ. ευρώ (από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών).
Συνολικά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 50,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικά υψηλές προβλέπονται να είναι οι επιστροφές φόρων και να διαμορφωθούν στα 3,65 δισ. ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν

Ας δούμε όμως από πού θα εισπράξει τα επιπλέον έσοδα ο προϋπολογισμός του 2018 και –το σημαντικότερο –ποιοι θα τα πληρώσουν.
Από το 2017 καταργήθηκε η έκπτωση του φόρου 10% για τις ιατρικές δαπάνες και έτσι όταν θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις τα 8.500.000 των φορολογουμένων θα χάσουν 121 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό το ποσό έχει προϋπολογίσει το κράτος. Το ποσό της έκπτωσης λειτουργούσε και ως ένα αξιόλογο κίνητρο προκειμένου κάποιος να ζητήσει από τον γιατρό του να κόψει απόδειξη. Τώρα που δεν θα υπάρχει αυτό, είναι πολύ πιθανόν το κράτος αντί να εισπράξει 121 εκατ. ευρώ να χάσει μέρος ή ακόμα και το σύνολο αυτού του ποσού. Σημειώνεται ότι αυτό θα φανεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 (εισοδήματα 2017)

Νέα επιβάρυνση

Παράλληλα καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% που απολαμβάνουν σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στον φόρο παρακράτησης λόγω του ότι το κράτος προεισπράττει ακόμα και 16 μήνες νωρίτερα τους φόρους που αναλογούν στα εισοδήματα των εν λόγω φορολογουμένων. Από την κατάργηση αυτή το κράτος θα επιβαρύνει τους πολίτες κατά 68 εκατ. ευρώ. Επίσης, μειώνεται στο μισό το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα 47 εκατ. ευρώ, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν μειωμένο ΕΚΑΣ κατά 240 εκατ. ευρώ.
Από το πάγωμα όλων των συντάξεων ο προϋπολογισμός εξασφαλίζει 328 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου προβλέπει να εισπράξει επιπλέον έσοδα περίπου 85 εκατ. ευρώ.
Αλλα μέτρα που θα επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα από 0,5 ευρώ ως 4 ευρώ ανά διαμονή (συνολικά 74 εκατ. ευρώ), η αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 53 εκατ. ευρώ, η κατάργηση των εκπτώσεων φόρου των βουλευτών κατά 44 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ