Μία νέα υπηρεσία που θα εκκαθαρίζει άμεσες πληρωμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδ, στο πλαίσιο του συστήματος Target θα δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο λόγος γίνεται για το «TARGET instant payment settlement (TIPS)» το οποίο βάση του σχεδιασμού της ΕΚΤ αναμένεται να λειτουργήσει το Νοέμβριο του 2018.
Το TIPS θα επιτρέψει σε πολίτες και εταιρείες να κάνουν πληρωμές μέσω της τράπεζας συνεργασίας οπουδήποτε σε όλη την ευρωζώνη σε ελάχιστο χρόνο, λίγων δευτερολέπτων.
Η υπηρεσία θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη και θα προσφέρεται από τις τράπεζες με πολύ χαμηλό κόστος που κατά μέγιστο θα διαμορφώνεται σε 0,002 ευρώ ανά πληρωμή, τουλάχιστον για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας του συστήματος.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να ενισχύσει την ενοποίηση των τραπεζικών συστημάτων στην Ευρωζώνη.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει αποφασίσει να αναπτύξει μία νέα υπηρεσία για άμεσες μεταφορές κεφαλαίων.
Με αυτήν οι μεταφορές κεφαλαίων θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος πληρωμών στην Ευρωζώνη.
Έχει ήδη αναπτύξει το σύστημα TARGET 2, το οποίο αποτελεί το σύστημα εκκαθάρισης μεταφορών κεφαλαίων «χονδρικής», δηλαδή για την εκτέλεση εμβασμάτων μεγάλης αξίας σε πραγματικό χρόνο.
Το TIPS, ως μέρος του TARGET 2, θα διευκολύνει τις άμεσες πιστώσεις μεταξύ λογαριασμών που παρέχονται από τις τράπεζες, έτσι ώστε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα να μπορούν να πραγματοποιούν άμεσες μεταφορές χρημάτων σε όλη την Ευρώπη.