Οι κεντρικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που θα διορίσει ο Μανουέλ Μακρόν, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση με την πολυαναμενόμενη κατάργηση του φόρου στέγασης για περίπου το 80% των νοικοκυριών που υποχρεούνται σήμερα να τον καταβάλλουν, δεν μπορούν παρά να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2018. Κάποια μέτρα, ωστόσο, θα ισχύσουν από το εφετινό καλοκαίρι και θα επηρεάσουν τη γαλλική οικονομία και ασφαλώς την κοινωνία.
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας απορρίπτει το περίφημο κριτήριο των πρώτων «100 ημερών» ως ενδεικτικό των ιδεών και των πολιτικών προθέσεών του. Παρά ταύτα, είναι πολύ πιθανό ο ίδιος και η κυβέρνησή του να βρεθούν καλοκαιριάτικα αντιμέτωποι με την κοινωνία –με διαδηλωτές, δηλαδή, στο κέντρο του Παρισιού και των μεγάλων πόλεων –αν αποφασίσουν να προωθήσουν άμεσα, όπως λέγεται, τη συμπλήρωση των μεταρρυθμίσεων του Εργατικού Κώδικα, του περίφημου πλην έντονα αμφισβητηθέντος «νόμου Ελ Κομρί» (νομοθέτημα της απερχόμενης υπουργού Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί), που διευκολύνει τις απολύσεις εργαζομένων.
Ο Μακρόν έχει αποκαλύψει ότι στόχος του είναι να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού νόμος που θα παρέχει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μεταρρυθμίσει με προεδρικά διατάγματα τον Εργατικό Κώδικα. Καυτά εργασιακά θέματα, όπως ο υπολογισμός των αποζημιώσεων, πιθανότατα να κατεβάσουν και πάλι τα εργατικά συνδικάτα στους δρόμους εκτιμά η συντάκτρια της «Figaro» Αν Ντε Γκινιέ. Το πολυσυζητημένο 35ωρο ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να μην το αγγίξει. Θα δώσει όμως «περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και τον καθορισμό των υπερωριών».
Με προεδρικά διατάγματα (και καλοκαιριάτικα) ο Μακρόν ευελπιστεί να ρυθμίσει και ορισμένα θέματα σχετικά με την ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο και εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων και οδηγιών. Η απλοποίηση σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών κειμένων αποτελεί προτεραιότητα του Μακρόν. Επίσης η αναγνώριση του περίφημου «δικαιώματος στο λάθος» θα επιτρέψει στην κεντρική διοίκηση «να σταθεί αρωγός και σύμβουλος, αντί για τιμωρός, στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις», όπως ο ίδιος ο πρόεδρος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα.

Εκπλήξεις στον Σόιμπλε;
Κάθε νέος ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων είθισται να διατάσσει ένα είδος απογραφής των δημοσίων οικονομικών. Περί τα μέσα Ιουνίου παραλαμβάνει το πόρισμα. Λέγεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρωτοτυπήσει και θα παρατείνει τη διαδικασία χρηματοδοτήσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού κατά τρόπον ώστε να εμφανίσει η Γαλλία εφέτος δημοσιονομικό έλλειμμα ακόμα και… 3% στα τέλη του έτους! Εξυπακούεται ότι θα πρόκειται για μια όμορφη εκπληξούλα για τον παγίως ανησυχούντα για την πορεία των δημοσιονομικών της Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημειωτέον ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχασε χρόνο και έσπευσε ήδη να βάλει πάγο σε διάφορες «ανατρεπτικές» ιδέες που έχει εκφράσει κατά το παρελθόν ο Μακρόν, όπως για παράδειγμα την ανάγκη λειτουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών και την κατάρτιση κοινού προϋπολογισμού για όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της επόμενης κυβέρνησης του Παρισιού θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν το προσεχές φθινόπωρο, ώστε να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2018: μείωση του φόρου στέγασης, δρομολόγηση της προοδευτικής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων και των κοινωνικών εισφορών των γαλλικών επιχειρήσεων (στόχος είναι οι συντελεστές από το 33,3% που είναι σήμερα να πέσουν στο 25% στο τέλος της πενταετίας), δημιουργία ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, επέκταση της παρακράτησης φόρου στην πηγή, υποχρεωτική παρακράτηση 30% στα εισοδήματα από την εκμετάλλευση κεφαλαίων.

Τρεις κεντρικές μεταρρυθμίσεις
Στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εγγράψει τρεις μεγάλες οικονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Αυτές αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση, την ασφάλιση των ανέργων (την επέκταση του συστήματος προστασίας στους τεχνίτες και τους αυτοαπασχολούμενους) και το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης (μια καταβολή για κάθε πενταετία απασχόλησης). Πρόθεση του Μακρόν είναι επίσης να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα ενοποιώντας τα 37 διαφορετικά καθεστώτα συνταξιοδότησης που ισχύουν σήμερα. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι πολλοί Γάλλοι αναμένουν την ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων που ισχύουν για τους αποχωρούντες από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλοι με προσδοκίες, άλλοι με τρόμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ